Un istoric româno-american va înapoia o distincţie Ungariei, acuzată de falsificarea istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miklos Horthy
Miklos Horthy

Istoricul american de origine română Randolph Braham, un supravieţuitor al Holocaustului, a anunţat duminică faptul că va înapoia Guvernului conservator ungar al lui Viktor Orban o distincţie, în semn de protest faţă de o „falsificare continuă a istoriei" de către putere, relatează AFP.

Distincţia i-a fost decernată lui Braham, în vârstă de 91 de ani, în 2011, pentru cercetările sale privind Holocaustul în Ungaria.

„Campania de falsificare a istoriei", care vizează „spălarea" Ungariei de responsabilităţile pe care le are în Shoah în timpul regimului lui Miklos Horthy, „m-a şocat", scrie istoricul de origine română, profesor la Universitatea New York, potrivit unei scrisori trimise agenţiei de presă MTI.

Miklos Horthy, regentul controversat al Ungariei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi un aliat al Germaniei naziste, a legiferat în mai multe rânduri împotriva evreilor. Încă din 1941, 18.000 de persoane au fost deporate, dintre care 10.000 au pierit.

El este considerat un complice în deportările masive care au avut loc după ocupaţia germană, începând din 1944. În total, deportările au condus la moartea a aproximativ 600.000 de evrei unguri, dintre care 450.000 după ocupaţie.

De la instalarea la putere, în 2010, Guvernul ultraconservator al lui Orban este acuzat că întreţine în mod implicit sentimente antisemite. Între altele, i se reproşează renaşterea unui adevărat cult al lui Miklos Horthy şi introducerea în programele şcolare a unor autori asociaţi nazismului.

Furios, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, un supravieţuitor la Holocaustului, a înapoiat în 2012 o decoraţie ungară.

„Decizia Guvernului de a ridica un monument naţional care comemorează invazia germană a fost picătura care a umplut paharul", scrie Braham.

Acest monument, care urmează să fie inaugurat la 19 martie, este dedicat tuturor victimelor ocupaţiei germane, inclusiv evrei.

„Monumentul deturnează atenţia de la rolul jucat de regimul Horthy în exterminarea evreilor şi pune pe acelaşi plan suferinţele ungurilor, cauzate de ocupaţie, şi Holocaustul", denunţă el.

Proiectul a provocat un adevărat scandal în cadrul comunităţii evreieşti, care numără aproximativ 100.000 de persoane, şi numeroase critici din partea unor istorici şi partide de opoziţie.

Un grup de 26 de istorici reputaţi a publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă în care aminteşte că Holocaustul din Ungaria a avut loc „cu contribuţia activă a autorităţilor ungare".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite