Tensiuni, cu final surâzător, la întâlnirea dintre Obama şi Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exact în ziua când preşedintele român primea, la Bucureşti, pe trimisul special al omologului rus, în Irlanda de Nord s-a derulat un dialog aplicat, pe priorităţile lumii de azi, între şefii de stat ai SUA şi Federaţiei Ruse. Declaraţiile ulterioare au indicat tensiuni, diferenţe, dar şi un optimism. Rezervat.

Urmărind mimica celor doi preşedinţi, Barack Obama şi Vladimir Putin, marcată de evitarea privirilor celuilalt interlocutor, dar şi modul în care fiecare a sintetizat convorbirea avută, este evident că pe anumite dosare internaţionale au avut opinii divergente şi insistenţe care nu au fost acceptate de cealaltă parte a mesei de negocieri.

Vestea bună este abordarea tuturor problemelor de interes bilateral.

De la cele economice, la acelea de securitate.

Pentru primele fiind evocată necesitatea lansării unor noi mecanisme de cooperare, inclusiv la nivelul premierului rus şi al vicepreşedintelui american.

Putin a recunoscut că sunt o serie de direcţii sensibile, în materie de securitate internaţională.

Una fiind evoluţia confruntărilor din Siria, unde Rusia insistă pe aducerea beligeranţilor la masa de negocieri, de la Geneva.

Alta fiind situaţia post-electorală din Iran.

Unde, prin negocieri bilaterale, între Moscova şi Teheran, dar şi prin cele cu caracter internaţional, crede Putin, se pot identifica noi oportunităţi de a rezolva dosarul nuclear Iranian.

A fost abordată şi problema regimului nord-coreean, Rusia fiind adepta dialogului.

Obama a preferat să reamintească elementele de convergenţă, mulţumind lui Putin pentru cooperarea dovedită pe timpul cercetării cauzelor tragediei provocate de exploziile de la maratonul din Boston.

În opinia şefului statului american, aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, eliminarea amendamentului Jackson-Vanick conturează posibilitatea creşterii schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce.

În chestiunea coreeană, cei doi preşedinţi au fost de acord să se consulte îndeaproape şi în continuare.

Iar în dosarul Iranian, sintagma agreată de Obama şi Putin a fost: un optimism prudent.

Siria este ţara al cărei viitor este văzut diferit de Casa Albă şi Kremlin.

Noutatea? Statele Unite şi Rusia vor sprijini şi a doua rundă de negocieri, după prima întâlnire organizată la Geneva. Dacă va avea loc…

Ştiind nostalgia preşedintelui rus după vremea când URSS era egala SUA, Barack Obama a insistat pe faptul că ambele superputeri nucleare – Rusia şi Statele Unite – au obligaţia de a continua să reducă tensiunile, să conducă lumea în chestiuni ce ţin de securitatea nucleară şi problemele de proliferare.

Ambiţia lui Obama fiind de a fi depăşită mentalitatea Războiului Rece, pentru ca popoarele celor două state să aibă parte de un viitor mai bun.

Gluma finală a preşedintelui american a surprins asistenţa.

Obama a afirmat că interlocutorul său a fost de acord că expertiza lui Putin în judo şi a lui în baschet sunt în scădere.

Motivaţia fiind:

- Am fost amândoi de acord că pe măsură ce cineva îmbătrâneşte este nevoie de mai mult timp pentru a se reface (după efort).

Replica lui Putin nu a întârziat:

- Preşedintele vrea să mă relaxez cu declaraţia sa referitoare la vârstă.

Obama a râs, dar forţat.

Cum Putin s-a născut pe 7 octombrie 1952, iar Obama pe 4 august 1961 rămâne întrebarea: aluzia preşedintelui american era la cel de-al treilea mandat prezidenţial al şefului statului rus?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite