Popularitatea lui Trump pe Twitter, umflată cu suporteri fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Popularitatea preşedintelui american Donald Trump este întreţinută în mediul online, mai ales pe Twitter, cu programe informatice care imită comportamentul uman.

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, primeşte mesaje de susţinere din partea unor utilizatori falşi şi chiar le răspunde. Numărul suporterilor săi de acest tip a crescut mai ales după învestirea sa la Casa Albă, în ianuarie acest an. Potrivit site-ului 20Minutes.fr, aproximativ o treime din cei 35,2 milioane de urmăritori ai lui Trump pe Twitter ar fi, de fapt, programe informatice care imită comportamentul uman.

Ancheta a pornit după ce liderul de la Casa Albă, un om activ pe Twitter, a ţinut să-i mulţumescă unei oarecare Nicole pentru susţinerea pe care i-o acordă. Între timp, contul a dispărut. Însă urmele au rămas.

Nicole s-a declarat pe Twitter ca fiind „antreprenoare“, „conservatoare de culoare“ şi posesoarea unei arme. În 140 de semne, presupusa consumatoare de mediu virtual i-a mulţumit lui Trump pentru „munca asiduă“ depusă în favoarea poporului american. „Thank You Nicole!“ („Mulţumesc, Nicole!“), ia răspuns, ca prin miracol, idolul său.

image

FOTO Captură Twitter @realDonaldTrump

image

„Fana“ Nicole FOTO Heavy

Surprinşi de această reacţie, numeroşi internauţi au încercat să afle cine se află în spatele contului care a avut onoarea de a avea parte de atenţia lui Trump. Surprizele au continuat. Contul pe numele Nicole a fost creat în ianuarie acest an, când Trump a fost învestit la Casa Albă, şi ducea către un site de vânzări de fel şi fel de obiecte inscripţionate cu chipul preşedintelui american. Administratoarea site-ului ar fi o oarecare blogheriţă pro-Trump, iar fotografia trecută în dreptul nu-i aparţine. Presupusa administratoare şi-a însuşit poza unui manechin care promovează diferite articole vestimentare. Publicată fără drepturi de autor, poza a fost preluată şi folosită de suporterii lui Trump. Conform estimărilor unui cercetător, aceştia au fabricat o treime din cele peste 35 de milioane de conturi interesate de activitatea pe Twitter a liderului de la Casa Albă.

Chiar dacă reţelele sociale vânează programele informatice care imită comportamentul uman, acestea din urmă sunt folosite la scară largă, influenţând chiar evenimente şi decizii. Potrivit unui studiu publicat de Imperva în februarie 2017, mai mult de jumătate din traficul pe Internet este generat de astfel de programe.

Iar preşedintele american nu este la primul caz de umflare a popularităţii sale. Hollywood Reporter  a descoperit, de exemplu, că echipa de campanie lui Donald Trump a plătit actori cu aproximativ 50 de dolari pentru a aplauda şi a face zgomot la anunţarea candidaturii sale la preşedinţia Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite