Politica externă a SUA, pe mâna unui petrolist INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex Tillerson Foto: EPA
Rex Tillerson Foto: EPA

Directorul general al concernului ExxonMobil, Rex Tillerson, a fost nominalizat de Donald Trump pentru funcţia de secretar de Stat în viitoarea administraţie de la Washington.

După îndelungi speculaţii referitoare la persoana care va prelua frâiele diplomaţiei americane, preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat oficial, marţi, că l-a ales pentru funcţia de secretar de Stat pe directorul general al gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson.

În vârstă de 64 de ani, Tillerson, care-l cunoaşte personal pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar urma astfel să fie responsabil de normalizarea relaţiilor cu Moscova, profund afectate de anexarea Crimeei de către Rusia şi de diferendul dintre Washington şi Moscova privind războiul din Siria.

„Tenacitatea sa, ampla sa experienţă şi înţelegerea profundă a geopoliticii îl fac (pe Rex Tillerson, n.red.) o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat“, a menţionat Donald Trump într-o declaraţie dată publicităţii de echipa sa de tranziţie, notează „USA Today“ . „Va promova stabilitatea regională şi se va concentra pe interesele esenţiale de securitate naţională ale Statelor Unite“, a adăugat el.

La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil din 2006, Rex Tillerson a coordonat operaţiuni în mai mult de 50 de ţări, însă nu are niciun strop de experienţă guvernamentală, scrie agenţia France-Presse, adăugând că, probabil, în alegerea lui Trump a fost decisivă apropierea petrolistului de preşedintele rus. 

„El este americanul care a avut cele mai multe interacţiuni cu Vladimir Putin, cu excepţia lui Henry Kissinger“, a afirmat John Hamre de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, printre ai cărui membri se numără şi Tillerson.

O veche „amiciţie“

Tillerson şi Putin s-au cunoscut în anii ’90, când primul superviza un proiect Exxon pe Insula Sahalin, şi şi-au consolidat legăturile când al doilea a preluat puterea, după demisia lui Boris Elţîn, pe 31 decembrie 1999. 

Această „amiciţie“ a fost încununată de un acord istoric, semnat în 2011, între gigantul energetic public rus Rosneft şi Exxon în vederea explorării şi forării împreună în Arctica şi Siberia. 

În prezent, respectivul acord, evaluat la punctul de plecare la 3,2 miliarde de dolari, dar care poate genera 500 de miliarde, în funcţie de zăcămintele descoperite, este blocat prin sancţiunile internaţionale impuse Rusiei.

Rex Tillerson, care a primit în 2012 din mâna lui Vladimir Putin decoraţia Ordinul Prieteniei, s-a pronunţat împotriva acestor sancţiuni în cadrul Adunării Generale a acţionarilor ExxonMobil, în 2014. 

„Am încurajat întotdeauna oamenii care iau decizii să ţină cont de ansamblul pagubelor colaterale şi de persoanele afectate de aceste sancţiuni“, a obiectat el atunci.

Reticenţă în rândul republicanilor

Iar aceste declaraţii par să-i prevestească o confirmare dificilă în Senatul american. De altfel, unii dintre membrii influenţi ai instituţiei - inclusiv republicanul John McCain - şi-au exprimat deja în mod public reticenţa faţă de opţiunea preşedintelui ales. 

Totuşi, opiniile lui Tillerson cu privire la politica externă sunt foarte puţin cunoscute, cu excepţia faptului că este un apărător înfocat al liberului schimb.

În calitate de secretar de Stat, el va urma să gestioneze, între altele, dosarul nuclear iranian - în contextul în care Trump vrea să revizuiască acordul din 2015 încheiat între marile puteri şi Iran -, sancţiunile impuse Rusiei, divergenţele cu China şi dosarul sirian.

Şi poziţionarea sa vis-à-vis de modificările climatice este aşteptată cu un deosebit interes, mai ales în contextul în care s-a opus, în calitate de director al ExxonMobil, reducerii investiţiilor în exploatarea unor noi puţuri petroliere în lupta împotriva încălzirii globale. Mai multe state americane, inclusiv New York-ul, susţinute de militanţi ecologişti, au deschis anchete împotriva grupului.

„Nu-l putem lăsa pe domnul Trump să numească cel mai mare grup petrolier din lume la conducerea politicii internaţionale privind clima. Poate că domnul Tillerson este un prieten al domnului Putin, dar nu este un prieten al planetei“, a afirmat ONG-ul de mediu 350.org, care a postat online o petiţie împotriva desemnării petrolistului.

Pe de altă parte, poziţia lui de acţionar la Exxon, unde deţine titluri în valoare de peste 150 de milioane de dolari, potrivit unor documente bursiere citate de AFP, ar putea să genereze conflicte de interese, deoarece deciziile sale ca secretar de Stat vor fi de natură să influenţeze cursul titlurilor. Nu în ultimul rând, notează agenţia de presă anterior menţionată, o ridicare a sancţiunilor impuse Rusiei ar putea să conducă la o creştere puternică a valorii acţiunilor Exxon.

CLICK PE INFOGRAFIE PENTRU A O MĂRI

America First Trump INFOGRAFIE
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite