Obama întinde mâna Moscovei
0Pentru prima oară la Berlin în calitate de preşedinte, Barack Obama a cerut diminuarea arsenalelor nucleare în lume.
Dacă în urmă cu cinci ani, pe când candida pentru Casa Albă, i s-a refuzat dreptul de a susţine un discurs în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, ieri, preşedintele Barack Obama a fost primit cu căldură atât de primarul oraşului, cât şi de cancelarul german Angela Merkel. „Dragă Barack, bun venit între prieteni!“, i-a urat Merkel, iar în contrapartidă Obama şi-a dat jos sacoul, afirmând că „între prieteni putem fi mai neformali“.
În faţa a cinci mii de oameni, pe o scenă situată în partea estică a Porţii Brandenburg, loc simbolic pentru libertate şi reunificare, Obama a vorbit despre „o lume a păcii şi a dreptăţii“, afirmând că dezvoltarea lumii se bazează pe eliminarea discriminării de orice fel şi pe „doborârea zidurilor diviziunii“, o aluzie la Zidul Berlinului. În mesajul adresat berlinezilor, Obama a abordat subiecte de actualitate precum şomajul în rândul tinerilor, creşterea economică, folosirea energiilor regenerabile şi intensificarea eforturilor pentru contracararea schimbărilor climatic.
Cere reducerea arsenalelor nucleare
Discursul din faţa simbolicei porţi a culminat cu propunerea de a diminua cu o treime arsenalele nucleare existente în prezent în lume. „Putem asigura securitatea Americii şi a aliaţilor noştri şi să menţinem mijloace de disuasiune puternice, reducând armele strategice cu până la o treime“, a spus preşedintele american.
Zidul aparţine trecutului, dar noi trebuie să facem istorie. - Barack Obama, preşedintele SUA
Afirmând că este momentul ca SUA şi Rusia să iasă din logica „Războiului Rece“, Obama a anunţat că va încerca să negocieze cu Rusia o diminuare a numărului de focoase nucleare.
Răspunsul de la Kremlin a venit numaidecât, preşedintele rus Vladimir Putin afirmând, în timpul unui întâlniri de ieri, de la Sankt Petersburg, că scuturile antirachetă implementate de SUA şi NATO continuă să îngrijoreze Moscova şi că armele convenţionale de rază lungă şi de precizie pot distruge echilibrul strategic, notează Reuters. Aşadar, încercarea lui Obama de a face dezarmarea nucleară o axă puternică a bilanţului său politic pare sortită eşecului, însă trebuie menţionat că în primul mandat al său a semnat un tratat cu Rusia prin care cele două state „inamice“ au convenit să-şi reducă stocurile la jumătate, la 1.550 de ogive.
Obama a făcut o trecere în revistă a obiectivelor pe care şi le-a asumat ca aspirant la Casa Albă în 2008, când a adunat la Berlin 200.000 de simpatizanţi, arătând că în timpul administraţiei sale s-a terminat războiul din Irak, cel din Afganistan e „aproape“ de final, iar Osama bin Laden „nu mai e“. Un obiectiv pe care nu l-a atins, însă a insistat să-l reitereze, a fost cel de închidere a închisorii de la Guantanamo.