FOTO VIDEO Proteste violente în Statele Unite, după încă o moarte controversată provocată de poliţia americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine din oraşul american Charlotte au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene, joi dimineaţă, după ce un protest faţă de împuşcarea fatală de către poliţie a unui bărbat negru a luat o turnură violentă, relatează presa de peste ocean. Conform primelor informaţii, o persoană ar fi fost împuşcată în timpul protestului. în circumstanţe deocamdată neclare.

UPDATE 06.25 Guvernatorul Carolinei de Nord, Pat McCrory, a decretat starea de urgenţă pentru oraşul Charlotte, la cererea şefului de poliţie din zona Charlotte-Mecklenburg. Garda Naţională a Carolinei de Nord şi patrula N.C. Highway Patrol au fost desfăşurate pentru a ajuta forţele de ordine locale, conform CNN. 

- ŞTIREA INIŢIALĂ -

Sute de protestatari au mărşăluit pe mai multe străzi din centrul oraşului pentru a doua seară la rând, scandând împotriva a ceea ce consideră brutalitatea şi rasismul poliţiei locale, după ce Keith Lamont Scott, un bărbat de culoare în vârstă de 43 de ani, a fost împuşcate mortal marţi de către poliţişti în apropierea Universităţii Carolinei de Nord din Charlotte.

 Demonstraţia a căpătat o turnură violentă după ce mai multe persoane au aruncat cu diverse obiecte de pe acoperişul unui mall adiacent, iar protestatarii au forţat intrarea într-un hotel şi au atacat dube ale poliţiei, conform CNN.

Scutierii şi trupele SWAT trimise la faţa locului au răspuns cu gaz lacrimogen şi grenade fumigene pentru dispersarea mulţimii, în confruntări care au durat câteva zeci de minute. O parte dintre protestatari au încercat să creeze o zonă-tampon între forţele de ordine şi demonstranţii violenţi.

Primăria oraşului Charlotte a anunţat iniţial pe Twitter că un civil a murit în urma unui incident între protestatari, specificând că moartea nu a fost cauzată de forţele de ordine; informaţiile ulterioare susţin că acesta se află încă în viaţă, în stare critică. De asemenea, un membru al forţelor de ordine a fost rănit în urma confruntărilor.

Moartea lui Keith Lamont Scott a provocat din nou tensiuni între comunităţile afro-americane şi forţele de ordine, după ce mai multe cazuri similare din ultimii doi ani au rezultat în incidente violente în mai multe zone din Statele Unite, precum răscoalele din Ferguson sau împuşcarea mortală a cinci poliţişti în Dallas.

Scott a fost împuşcat de poliţişti care căutau o persoană diferită pentru care aveau un mandat de arestare. Circumstanţele incidentului sunt disputate: poliţia din Charlotte susţine că bărbatul ar fi fost înarmat pe care ar fi refuzat să o predea. reprezentând o „ameninţare letală iminentă” după ce ar fi coborât din maşina personală. În schimb, familia lui Scott susţine că bărbatul ţinea de fapt în mână o carte.

În luna iulie, alte două incidente similare au zguduit opinia publică din Statele Unite, după ce doi bărbaţi de culoare au fost împuşcati mortal în incidente controversate, ale căror filmări au fost distribuite pe reţelele de socializare.

O mie de poliţişti desfăşuraţi suplimentar la Chicago, oraş considerat capitala crimei în Statele Unite

Neputincioasă în eradicarea valului de omucideri, municipalitatea oraşului Chicago va spori forţele poliţieneşti cu alţi 1.000 de angajaţi suplimentar în următorii doi ani, în pofida dificultăţilor bugetare cu care se confruntă această a treia mare metropolă a SUA, potrivit agenţiei AFP, citată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut miercuri de Eddie Johnson, numit recent la conducerea Departamentului de poliţie din Chicago (CPD).

„Am studiat atent situaţia şi cred că este ceea de ce avem nevoie pentru a face Chicago mai sigur“, afirmase anterior şeful CPD, citat de cotidianul Sun-Times.

Chicago dispune în prezent de efective poliţieneşti care reunesc 12.000 de agenţi, adesea foarte solicitaţi în ore suplimentare, în timp ce metropola este subminată de un război între bande extrem de sângeroase.

Oraşul a înregistrat deja peste 500 de omucideri în 2016, adică mai mult decât omorurile cumulate în Los Angeles şi New York, cele două mai mari oraşe ale ţării. Doar 30-40% din cazurile de omor sunt rezolvate la Chicago.

Numeroase persoane sunt victime ale unor gloanţe rătăcite pe fondul reglărilor de conturi între bandele ce îşi dispută piaţa drogurilor.

Poliţia din Chicago este ţinta unei răsunătoare anchete federale deschise în decembrie 2015 ca urmare a uciderii unui adolescent de culoare de către un poliţist alb în 2014.

Autorităţile din Chicago au aşteptat peste un an înainte de a face publică înregistrarea video care arată desfăşurarea acestui incident. El a provocat o undă de şoc şi a antrenat demiterea şefului poliţiei de la acea vreme, notează AFP, potrivit Agepres.

Primarul Rahm Emanuel, un apropiat al preşedintelui Barack Obama, s-a văzut el însuşi pus în dificultate, când a fost acuzat că a încercat să muşamalizeze acest scandal.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite