Fostul CEO al Google a aplicat pentru cetăţenie în Cipru în cadrul programului „paşaportul de aur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Schmidt fostul CEO Google FOTO Guliver / Getty Images / Alex Wong
Eric Schmidt fostul CEO Google FOTO Guliver / Getty Images / Alex Wong

Fostul CEO al Google şi actualmente membru al consiliului pentru inovaţie al Departamentului Apărării al SUA, Eric Schmidt, a aplicat pentru cetăţenie în Cipru în cadrul controversatului program ''bani contra paşapoarte''al acestei naţiuni mediteraneene, relatează Recode, potrivit Vox.

Anunţul că Eric Schmidt, unul din cei mai bogaţi din SUA, şi familia sa, au obţinut cetăţenie cipriotă a apărut în octombrie într-un ziar din Cipru. Nu este clar ce rol au jucat pandemia, respectiv restricţiile de călătorie în decizia lui Schimdt, care e posibil să fi aplicat într-o perioadă între începutul epidemiei şi vârful ei. Soţia, o filantroapă, şi fiica sa, director de trust media, au obţinut de asemenea cetăţenia.

Programul numit oficial „cetăţenie prin investiţii” presupune o investiţie între 2 şi 3 milioane de dolari de obicei prin achiziţia unei proprietăţi şi se acordă după verificarea trecutului, verificări de securitate şi o vizită a aplicantului în Cipru. Luna trecută, guvernul cipriot a anunţat suspendarea programului după ce au ieşit la iveală exploatări ilegale ale acestuia, decizia urmând a fi aplicată de la 1 noiembrie. O investigaţie Al Jazeera a contribuit la oprirea programului: Jurnalişti sub acoperire au dezvăluit că oficialii guvernamentali din Cipru au promis un paşaport pentru un cetăţean chinez cu cazier.

Schmidt are o avere estimată la 15 miliarde de dolari şi este un gigant al industriei tehnologice. A fost CEO al Google din 2001 până în 2011 şi a rămas consilierul tehnic al companiei şi unul din cei mai mari acţionari. Este şi un donator al Partidului Democrat în cadrul Schmidt Futures, o organizaţie de caritate. Ţine discursuri pe teme precum competiţia cu China şi căi de cooperare între Silicon Valley şi armata SUA.

Google a fost acuzată că plăteşte prea puţine taxe în timp ce profită de reguli fiscale mai laxe peste hotare, de pildă în Marea Britanie şi Insulele Bermude.

„Sunt foarte mândru de structura pe care am creat-o. Am făcut asta pe baza stimulentelor oferite de guverne pentru ca noi să operăm acolo. Se numeşte capitalism”, spunea Schmidt în 2012.

Theo Andreou, directorul Astos, o firmă de investiţii pentru imigranţi, spune că 90% din clienţii firmei aplică pentru cetăţenie ca plan de rezervă, ca poliţă de asigurare din cauza problemelor din ţară precum epidemia, sau din raţiuni financiare.

El crede că Schmidt a fost motivat de pandemie, dar şi de extinderea afacerilor în Europa.

Nuri Katz, fondatorul Apex Capital Partners şi cel care a consiliat guvernul cipriot în materie de imigraţie e de părere că Schmidt „simte nevoia să-şi diversifice cetăţenia”.

„Schmidt nu poate călători în Europa. Este ca toţi ceilalţi - ca o bună parte din cei cu venituri mari ce vor să aibă opţiuni”.

Aplicanţii ar putea fi atraşi şi de o reducere a taxelor, mai ales dacă sunt dispuşi să renunţe la cetăţenia americană.

Pandemia COVID-19 şi potenţial instabilitatea politică din SUA au crescut interesul americanilor pentru cetăţenia altor ţări iar, în cazul oamenilor de afaceri foarte bogaţi aceasta vine la pachet cu o serie de beneficii în ţări cu legislaţie mai permisivă.

Totuşi programul de paşapoarte din Cipru nu a atras prea mulţi americani, potrivit datelor publice şi consilierilor americani în materie de cetăţenie, fiind preferat mai degrabă de oligarhi din fosta URSS şi din Orientul Mijlociu. În virtutea programului, cu o minimă investiţie de 2 milioane de euro (2,18 milioane dolari SUA) se putea obţine un paşaport şi călătorii fără viză în toată Uniunea Europeană, din care Ciprul face parte. 

Programul a permis o scurtcircuitare a formalităţilor pentru cetăţenie, dar a deschis canale pentru corupţie şi un refugiu pentru cetăţenii străini ce vor să scape de condamnări în ţările lor.

Programul a ajutat Cipru să depăşească falimentul din 2013, aducând de atunci 8 miliarde de euro în ţară. 4.000 de străini au obţinut cetăţenia pe această cale, în special ruşi, dar şi chinezi.

Citeşte şi

Cipru. Preşedintele Parlamentului demisionează în contextul scandalului „paşaportul de aur”

Cipru renunţă la „paşaportul de aur”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite