Departamentul american de Justiţie verifică documentele publicate în cadrul investigaţiei Panama Papers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul american de Justiţie verifică documentele date publicităţii în cadrul Panama Papers, care scot la lumină scheme financiare complexe ce pot permite fraude fiscale şi în care sunt vehiculate numele a numeroase personalităţi, din toate domeniile, a declarat luni un purtător de cuvânt al instituţiei, citat de Reuters.

“Departamentul american de Justiţie ia foarte în serios toate acuzaţiile credibile privind corupţia la nivel înalt, corupţia în străinătate care ar putea avea legătură cu Statele Unite sau cu sistemul financiar american”, a declarat Peter Carr, purtător de cuvânt al Diviziei pentru infracţiuni din cadrul departamentului.

Carr a refuzat să comenteze alte date din documente.  

La rândul său, Casa Albă a anunţat că Statele Unite pun preţ pe o mai mare transparenţă în tranzacţiile financiare internaţionale. “În pofida unei lipse de transparenţă care există în multe dintre aceste tranzacţii, există experţi hotărâţi, atât la Departamentul Trezoreriei, cât şi la Departamentul Justiţiei, care pot examina aceste tranzacţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei american, Josh Earnest.

El a explicat că experţii americani vor stabili dacă tranzacţiile financiare scoase la lumină în documente încalcă sancţiunile sau legile americane.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii ale casei de avocatură Mossack Fonseca despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi telefonice sau pentru alte utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze iahturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

Panama Papers oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite