Decizia Curţii Supreme a SUA privind anularea dreptului la avort: O victorie anunţată a mişcării conservatoare
0Decizia Curţii Supreme a SUA de a anula hotărârea Roe versus Wade (1973) prin care se acorda dreptul legal la avort a produs şoc în societatea americană şi are potenţialul de a crea efecte în cascadă, însă nu este o surpriză având în spate câteva decenii de eforturi conservatoare, de la activişti la firul ierbii şi fondatorii establishment-ului legal de dreapta la preşedinţii republicani, relatează CNN.
„Nu vă amăgiţi: Această decizie este încununarea unui efort deliberat de-a lungul a decenii de a răsturna balanţa dreptului nostru. Este concretizarea unei ideologii extreme şi o eroare tragică a Curţii Supreme. Nu s-a terminat”, a reacţionat preşedintele american Joe Biden.
Ţinând seama de dedicarea cu care conservatorii au pregătit această decizie, o contramişcare liberală va avea nevoie de un efort pe măsură – o reţea de grupări politice care să acţioneze unit alături de politicieni cu talentul de a aduce de partea lor votanţii şi a crea structuri care să împingă spre o răsturnare – iar asta pe fundalul unei înfrângeri de proporţii ce va determina numeroase state conservatoare să voteze sau să pună în aplicare legi prin care să interzică avortul pentru milioane de americance.
Numai că, odată cu trezirea ripostei liberale, mişcarea anti-avort va merge şi ea mai departe, după ce i s-a dat un impuls. Activiştii aspiră la alegerea unui Congres majoritar republican şi a unui preşedinte care va interzice avortul nu doar în statele conservatoare, ci şi în cele democrate, care, imediat după pronunţarea deciziei, au promis să protejeze dreptul de alege al fiecărei americance.
Mişcarea conservatoare este la fel de susceptibilă să se mobilizeze în a se baza pe sistemul politic pentru a-şi conserva victoria, cum sunt şi democraţii motivaţi să acţioneze ca să o răstoarne.
„De jumătate de secol, milioane de americani s-au rugat, au mărşăluit şi s-au zbătut pentru victoriile istorice de azi pentru statul de drept şi vieţile nevinovate. Sunt mândru că am fost alături de ei de-a lungul îndelungatei noastre călătorii, iar azi împărtăşim bucuria”, a spus actualul liderul republican al minorităţii din Senat Mitch McConnell.
Victoria conservatorilor este devastatoare pentru democraţi nu doar din pricina consecinţelor legale imediate, ci şi din pricina efectelor în cascadă pe care le ar putea declanşa în societatea americană anunţând şi alte răsturnări.
Dacă un drept constituţional poate dispărea dintr-odată, de ce nu ar fi cazul şi în privinţa altora? În ciuda asigurărilor mai multor conservatori ai Curţii, căsătoriile între persoane de acelaşi sex, contracepţia şi chiar tratamentele de fertilizare in vitro arată deodată vulnerabile.
Hotărârile din această săptămână privind avortul şi armele de foc au cimentat noua majoritate conservatoare a Curţii ca o forţă uluitor de puternică în viaţa americană – una ce se încumetă la schimbări de anvergură. Iar cum această transformare provine de la un grup de conservatori profund religioşi, este sigur că va declanşa confruntări cu diverse sectoare laice ale societăţii. Aceşti factori, precum şi opiniile recente ale curţii, ce contrazic opinia publică majoritară, sunt de natură să adâncească şi mai mult diviziunea ideologică a societăţii. Cu atât mai mult cu cât judecătorii sunt izolaţi de politică prin numiri pe viaţă.
Decizia de vineri este o confirmare a puterii preşedinţiei lui Donald Trump al cărui mandat, contribuind la virarea spre dreapta a Curţii Supreme, s-a dovedit a avea consecinţe profunde, istorice. A validat căsătoria de convenienţă dintre fostul preşedinte, contestat din punct de vedere etic, şi evanghelicii şi conservatorii sociali, care s-a bazat pe promisiunea lui că va numi judecători anti-avort.
Munca comună a lui Trump şi a liderului majorităţii în Senat McConnell, concretizată în numirea a trei judecători tineri, va schimba faţa Americii pentru mult timp de acum înainte, scrie CNN.
În multe privinţe, evenimentele tumultoase de vineri au fost răspunsul dreptei la o săptămână aproape la fel de epică, în urmă cu şapte ani, când Curtea părea să lanseze o perioadă de ascendenţă liberală, salvând Legea privind dreptul la servicii de sănătate accesibile şi decizând în favoarea constituţionalităţii căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Cu toate acestea, acele câteva zile impetuoase au contribuit la declanşarea unei reacţii de opoziţie care favorizat preşedinţia lui Trump şi culminând cu verdictul crucial din această săptămână.
Dar geneza acestui moment s-a produs cu mult înainte, şi anume după decizia Roe v. Wade din 1973, pe care Curtea Supremă a SUA tocmai a anulat-o, fiind roadele conlucrării a: o reţea de alianţe şi campanii interconectate ale conservatorilor religioşi, grupuri activiste, strângeri de fonduri, iniţiative legislative la firul ierbii, lideri religioşi, manifestanţi împotriva avortului, lideri politici naţionali, moderatori, personalităţi din mass-media de dreapta şi preşedinţi republicani de-a lungul deceniilor. fructificare. A implicat ani de confirmări care au virat justiţia federală spre dreapta, apoi alianţe de facto între jurişti şi politicieni conservatori pentru slăbi şi, în cele din urmă, a pune capăt dreptului federal la avort prin intermediul instanţelor.
Mişcarea a fost stimulată în special de renaşterea conservatoare concepută de preşedintele Ronald Reagan. În calitate de guvernator al Californiei, el a semnat o lege a avortului care prevedea unele excepţii, dar şi-a schimbat opiniile, după o lungă perioadă de indecizie, şi după ce a văzut oportunitatea de a electriza mişcarea conservatoare. În februarie 1984, Reagan a scris în jurnalul său despre o conversaţie cu o femeie care s-a despărţit de republicani din cauza poziţiei lui în această problemă.
„Am susţinut că într-un avort sunt implicate drepturile a două persoane - ale mamei şi copilului nenăscut”, a scris Reagan, formulând un mesaj care i-a întărit misiunea chiar şi după moartea sa.
Următorul preşedinte republican, George HW Bush, l-a numit pe judecătorul Clarence Thomas, care a aşteptat în tăcere zeci de ani ca jurisprudenţa sa conservatoare de linie dură să domine curtea. El a publicat vineri o opinie care s-a putut înţelege ca un apel către activişti şi statele conservatoare să conteste şi alte precedente – de plidă, cu privire la căsătoria între persoane de acelaşi sex şi contracepţie.
Preşedintele Bill Clinton i-a ţinut la distanţă pe conservatori timp de opt ani, iar nominalizata sa, judecătorul Ruth Bader Ginsburg, a devenit o emblemă pentru drepturile femeilor în cursul lungului ei mandat. Moartea ei în 2020, în timp ce Trump se afla la Casa Albă, a deschis calea pentru consolidarea majorităţii conservatoare de 5-4 care a anulat hotărârea Roe, vineri.
George W. Bush şi-a făcut partea sa pentru un cutremur legat de avort la 17 ani distanţă, numindu-l pe judecătorul Samuel Alito, care a formulat verdictul majoritar de vineri.
Preşedinţia Obama s-a confruntat cu blocada liderului majorităţii de atunci al senatului, McConnell, a ultimului nominalizat al preşedintelui, Merrick Garland (acum procurorul general al lui Biden), ceea ce i-a permis lui Trump, proaspăt ales, să numească un alt membru al majorităţii de vineri, judecătorul Neil Gorsuch. Apoi McConnell şi-a inversat regula împotriva confirmării judecătorilor înainte de alegeri, pe care o folosise anterior contra lui Garland, pentru a instala un alt judecător anti-avort- Amy Coney Barrett - cu câteva zile înainte ca Trump să piardă alegerile. Fără eforturile sale, al cincilea vot pentru anularea hotărârii Roe nu ar fi existat.
Toate acestea sunt decizii prezidenţiale fatidice şi bătălii ale Congresului purtate de-a lungul deceniilor. Ele prefigurează provocările cu care se vor confrunta democraţii dacă doresc să răstoarne decizia de vineri şi era viitoare a jurisprudenţei conservatoare. Drumul lor va fi complicat de faptul că Gorsuch, Barrett şi judecătorul Brett Kavanaugh au doar 50 de ani şi au în faţă ani de serviciu în care să consolideze decizia de vineri, conchide CNN.