Campania prezidenţială a lui Hillary Clinton, umbrită din nou: un iranian care a încercat să vândă avioane Teheranului a donat bani Fundaţiei Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri iranian, acuzat de Guvernul american că a încălcat sancţiunile impuse Teheranului, a donat bani Fundaţiei Clinton, potrivit „Daily Beast“. Astfel, campania electorală a lui Hillary Clinton este, din nou, umbrită de scandalurile în care este implicată fundaţia înfiinţată de ea şi de soţul ei, fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton.

Vahid Alaghband de la „Balli Aviation Ltd.“, o companie londoneză, subsidiară a „Balli Group PLC“, a încercat să vândă avioane 747 Iranului, în ciuda restricţiilor internaţionale impuse privind asemenea vânzări. Compania a pledat vinovată în cazul a două capete de acuzare, în 2010. În acordul încheiat cu Departamentul de Justiţie, „Balli Aviation“ a fost de acord să plătească o amendă de două milioane de dolari, să intre pe lista neagră timp de cinci ani şi să plătească alţi 15 milioane de dolari, reprezentând amenzi civile, notează „Daily Beast“.

Iranianul din Londra este membru al Iniţiativei Globale Clinton

Vahid Alaghband este unul din jucătorii dubioşi din această scenetă cu avioane pentru Iran care tocmai a fost descoperit că a donat şi Fundaţiei Clinton. „Darurile“ către Fundaţie, care provin de la guverne străine cu un istoric negru privind încălcările drepturilor omului, cum ar fi Qatar, Algeria, Arabia Saudită sau China, dar şi din partea FIFA, o altă organizaţie acuzată de corupţie, au complicat campania pentru alegerile prezidenţiale a lui Hillary Clinton şi a ridicat întrebări cu privire la posibilitatea ca aceşti donatori să încerce să obţină favoruri de la fostul Secretar de Stat.

Pe website-ul Fundaţiei Clinton, compania lui Alaghband este listată drept donator în secţiunea de 10.001-25.000 de dolari. Mai mult, pe website-ul companiei „Balli Real Estate“, o subsidiară tot cu sediul în Marea Britanie, biografia omului de afaceri notează că este membru şi al Iniţiativei Globale Clinton (CGI).

Această afiliere, împreună cu donaţia sa către Fundaţie, pare să fi reprezentat o surpriză pentru Alaghband. „Nu sunt membru al Iniţiativei“, a declarat el din Londra pentru „Daily Beast“. „Am participat la câteva întâlniri. Ultima întâlnire a avut loc în urmă cu zece ani. Nu-mi amintesc să fi făcut vreo contribuţie“, a spus el. Întrebat de ce este trecut ca membru CGI pe propriul site, el a răspuns că „nu am vizitat website-ul recent. Dacă participarea la câteva întâlniri te fac membru, atunci nu ştiu“, a adăugat el.

O sursă apropiată de Fundaţia Clinton a declarat că „Vahid Alaghband nu a fost membru al CGI“. Totuşi, sursa a adăugat că „în 2007, Balli Group a plătit o taxă de membru şi că firma l-a desemnat pe el ca delegat la întâlnire“.

„Balli Group PLC“ a fost mai demult cel de-al doilea mare comerciant de oţel din lume, dar a declarat falimentul în 2013. Care a fost motivul falimentului?, se întreabă jurnaliştii „Daily Beast“. Sancţiunile americane impuse Iranului.

New York Times: Legături dubioase între bani ruseşti şi Hillary Clinton

New York Times a publicat în aprilie o investigaţie potrivit căreia peste două milioane de dolari de „sorginte“ rusească ar fi intrat în conturile Fundaţiei Clinton, în perioada în care achiziţionarea unei companii miniere de uraniu de către o companie de stat din Rusia necesita avizul Departamentului de Stat al SUA, condus de Hillary Clinton. Banii au intrat în conturile Fundaţiei Clinton tocmai de la compania scoasă la vânzare.

„Dubioşenia“ legăturilor lui Hillary Clinton cu Fundaţia a fost demonstrată de o investigaţie a publicaţiei „New York Times“ privind o afacere complexă care implica oameni de afaceri canadieni, din domeniul mineritului de uraniu, care au făcut donaţii către fundaţie şi care, în acelaşi timp, vindeau compania lor de uraniu către Rosaton, companie producătoare de uraniu. Rosatom, unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume l-a adus pe Vladimir Putin mai aproape de scopul său de a controla mare parte din livrarea globală de uraniu. 

Această afacere, care includea acţiuni americane în mineritul de uraniu, necesita aprobarea guvernului federal, inclusiv cea a Departamentului de Stat, condus o perioadă şi de Hillary Clinton.

Donaţiile, care includeau 2,35 de milioane de dolari de la un actor principal al vânzării, nu au fost făcute publice de fundaţie, chiar dacă Hillary Clinton a semnat acordul cu administraţia Obama prin care promitea că fundaţia va dezvălui toţi donatorii, aceasta fiind o condiţie a acceptării funcţiei de secretar de stat.

Fundaţia Clinton este o iniţiativă globală fondată de fostul preşedinte american Bill Clinton, soţul actualei candidate la preşedinţia Statelor Unite. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite