Alegeri SUA 2016: Hillary Clinton, victorie zdrobitoare în alegerile primare ale democraţilor din Carolina de Sud

Alegeri SUA 2016: Hillary Clinton, victorie zdrobitoare în alegerile primare ale democraţilor din Carolina de Sud

FOTO AP

Hillary Clinton a obţinut sâmbătă o victorie zdrobitoare, peste aşteptări, în faţa rivalului său, Bernie Sanders, în alegerile primare ale democraţilor din Carolina de Sud pentru nominalizarea candidatului partidului la preşedinţia SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor AP, după numărarea a 60% din voturi, Hillary Clinton avea un scor de 74,4%, în timp ce contracandidatul său, Bernie Sanders, a obţinut doar 25% din voturi.
 
Succesul lui Clinton este mult peste cel anticipat. Un sondaj de opinie Emerson, dat publicităţii pe data de 25 februarie, o cota pe Hillary Clinton cu 60% din opţiuni, în timp ce Sanders avea de partea sa 37%.
  
Victoria lui Hillary Clinton poate fi pusă, în primul rând, pe baza sprijinului puternic de care se bucură în rândul persoanelor de culoare, care au avut o prezenţă record şi au reprezentat 62% din numărul total al votanţilor. Clinton a câştigat 84% din voturile acestora, mai mult chiar decât a reuşit să câştige Barack Obama în 2008, când a luptat împotriva ei.
 
Prima reacţie a lui Clinton după rezultate a fost un mesaj pe Twitter, în care le-a mulţumit alegătorilor din Carolina de Sud, voluntarilor şi susţinătorilor ei.
 
Pe de altă parte, Bernie Sanders nu s-a lăsat descurajat de rezultatul prost de sâmbătă.
 
„Campania abia începe. Noi am câştigat decisiv în New Hampshire. Ea a câştigat decisiv în Carolina de Sud. Acum mergem către Super Tuesday [super marţi - n.r.]. Revoluţia noatră politică creşte de la stat la stat şi nu ne vom opri acum”, a spus Sanders într-o declaraţie scrisă dacă publicităţii de echipa sa.
 
Marţi, 2 martie, este una dintre cele mai importante zile din calendarul alegerilor preliminare ale democraţilor. 12 state americane vor desfăşura atunci alegeri preliminare simultan. 
citeste totul despre: