UPDATE Vladimir Putin, întâlnirea anuală cu presa, în plină criză cu Occidentul: „ Rusia a obţinut cu siguranţă un avantaj prin noile arme dezvoltate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin are joi întâlnirea anuală cu presa, un eveniment foarte aşteptat în contextul unor noi tensiuni cu Occidentul referitor la intenţiile americanilor de a se retrage dintr-un tratat nuclear strategic şi o confruntare maritimă între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

   Preşedintele rus a început tradiţionala sa conferinţă de presă anuală  prin a prezenta indicatorii economici ai ţării, menţionând că şomajul a scăzut la un nivel record de 4,8%, iar PIB-ul a crescut cu 1,7% în 2018.

Apoi a luat prima întrebare, care se referea la planurile guvernului de politică internă şi de cheltuieli publice. Vladimir Putin a explicat că vor fi alocate fonduri pentru "proiecte naţionale".

Proiecte care privesc infrastructura ţării, dar şi alte domenii, cum ar fi educaţia, ştiinţa sau "capitalul uman". "Fără capital uman nu am putut să ne dezvoltăm economia", a declarat preşedintele rus.

Rusia nu tinde spre superioritate în domeniul militar, ci caută să obţină paritatea în această sferă pe arena internaţională, a declarat preşedintele Rusiei.

Răspunzând la întrebarea despre un eventual pericol nuclear care ameninţă omenirea, Putin a menţionat că tendinţa de a subevalua această situaţie este în creştere, însă Moscova nu caută să obţină superioritatea militară.

„Există pericole ale zilei de azi. Primul: prăbuşirea sistemului internaţional de stăvilire a înarmărilor. După părăsirea de către SUA a Acordului care era ca o piatră de încercare în sfera neproliferării, după aceasta noi am fost nevoiţi să răspundem prin crearea unor noi sisteme de apărare antirachetă”, a răspuns Putin.

Acesta a explicat că Rusia tinde să păstreze echilibrul de forţe. „Să nu facă mai târziu gălăgie, precum că noi căutăm să obţinem o oarecare superioritate. Noi căutăm nu superioritate, noi ne străduim să menţinem echilibrul”, a punctat Putin.

"Pentru prima dată din 2011, avem un excedent bugetar", a spus preşedintele rus, explicând că acesta a fost de 2,1% din PIB. "Ca ţară producătoare de petrol, nu trebuie să uităm că avem un deficit de hidrocarburi", a subliniat Putin.

„Rusia trebuie să ajungă printre primele cinci economii ale lumii“

Rusia trebuie să-şi modifice structura economiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinţei de presă anuale.

Începând cu anul 2021, Guvernul Federaţiei Ruse planifică o creştere economică de 3%. Rusia trebuie să ajungă printre primele cinci economii ale lumii, a declarat şeful statului rus. ”Rusia nu va putea asigura saltul necesar în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului fără a schimba structura economiei”, a declarat Putin.

Preşedintele rus consideră că Rusia se poate clasa printre primele cinci economii ale lumii, pentru asta însă ea trebuie să ajungă în altă ”ligă privind calitatea economiei”.

Putin condamnă crearea unei Biserici independente în Ucraina 

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat joi crearea în Ucraina a unei Biserici ortodoxe independente de tutela rusească, denunţând o încălcare „flagrantă“ a libertăţilor religioase.

„Este vorba despre o încălcare flagrantă şi profundă a libertăţilor religioase. De asemenea, acest lucru a avut loc cu scopul unei rupturi mai adânci între popoarele rus şi ucrainean“, a adăugat preşedintele rus.

Obiectivul Patriarhiei de la Constantinopol, care a autorizat crearea acestei Biserici independente, a fost să „aservească“ Ucraina, a mai spus Putin, care afirmă că această decizie ar putea conduce la o redistribuire „sângeroasă' a bunurilor ecleziastice în ţară.

Incidentul din strâmtoarea Kerci: Poroşenko şi-a crescut ratingul de popularitate

Cu privire la incidentul din Strâmtoarea Kerci , Vladimir Putin a repetat faptul că a fost o "provocare", că s-a dort a fi o acţiune electorală. "Poroşenko şi-a crescut ratingul de popularitate pre-electorală în detrimentul intereselor ţării, este un mod rău. Provocările sunt întotdeauna rele, ele agravează situaţia ", a spus liderul de la Kremlin.

Preşedintele rus a adăugat că Kievul a trimis soldaţi ucraineni în Strâmtoare "în speranţa că vor muri, dar mulţumim lui Dumnezeu că nu sa întâmplat". El a spus că aceştia au încălcat graniţa maritimă rusă şi că odată ce ancheta penală  încheiată, nu va fi uşor de ştiut ce va fi cu personalul militar deţinut.

"Încercarea de a rezolva problemele cu mijloace militare , pe care le-am văzut din partea Kievului de ani de zile, este sortită eşecului. Este un impas ", a subliniat liderul rus.

Putin, îngrijorat de sistemul antirachetă american de pe teritoriul Japoniei

Întrebat despre relaţiile ruso-japoneze, Vladimir Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la desfăşurarea unui sistem nati-rachetă american pe teritoriul japonez, spunând că problemele de securitate au fost extrem de importante în tratatul de pace cu Tokyo. Rusia nu are iluzii cu privire la natura "defensivă" a acestor sisteme, care funcţionează în sincronizare cu armele ofensive, a spus preşedintele rus.

Cât preveşte cazut asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pPreşedintele rus a subliniat diferenţa de tratament a comunităţii internaţionale între cazul Skripal şi cazul Khashoggi. Observând că fostul agent dublu rus nu a murit, spre deosebire de jurnalistul saudit, Putin  a subliniat că numai Moscova a fost vizată de sancţiuni. "Scopul este să încetinească cât mai mult dezvoltarea Rusiei", a spus el.

Putin este de acord că Statul Islamic a fost învins în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este de acord cu preşedintele american Donald Trump care a afirmat că Statul Islamic a fost învins, dar a adăugat că este sceptic cu privire la retragerea totală a trupelor americane din Siria, scrie Reuters.

Putin a declarat că Moscova nu a observat niciun semnal care ar indica retragerea trupelor americane şi că Statele Unite au mai anunţat în trecut şi că părăsesc Afganistanul, dar încă au o prezenţă acolo.

 Acuzaţiile occidentale de spionaj, pretexte pentru ''a frâna dezvoltarea'' Rusiei 

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că acuzaţiile occidentale de spionaj ce vizează Rusia, îndeosebi otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal, sunt pretexte pentru „a frâna dezvoltarea“ ţării.

„Dacă nu ar fi existat Skripal, ei şi-ar fi imaginat altceva. Obiectivul este simplu: să frâneze dezvoltarea Rusiei, considerată drept un posibil concurent“, a afirmat Putin în conferinţa se de presă anuală, ca răspuns la o întrebare referitoare la aceste scandaluri.

Putin a criticat de asemenea recenta inculpare a rusoaicei Maria Butina în SUA, unde este acuzată de „complot“ în vederea „promovării intereselor Rusiei“, ea pledând „vinovată“. „Nu înţeleg ce ar putea mărturisi ea ţinând cont de faptul că nu îndeplinea nici un fel de misiune a guvernului“, a declarat Putin. „Nu înţeleg de ce au închis-o. Nu există nici o bază“, a continuat el.

În opinia lui Putin, sancţiunile economice impuse Rusiei de către Occident sunt rezultatul influenţei crescânde a Rusiei în lume. ''Acest fapt are legătură cu creşterea puterii Rusiei'', a mai spus el. Liderul rus, care a evocat îndeosebi progresele din sectorul agricol rus, este de părere că sancţiunile au fost într-un oarecare sens pozitive. „Economia noastră s-a adaptat la limitările din exterior“, a afirmat Putin.

Peste 1.700 de jurnalişti proveniţi aproape în totalitate din regiunile Rusiei, din Asia, Europa şi America au fost acreditaţi pentru această ''mare conferinţă de presă'' tradiţională. Este vorba de cea de-a 14-a conferinţă de acest fel pentru Putin de la sosirea sa la putere în 2000.

Miercuri, cu 24 de ore înainte de conferinţa de presă, canalul rus de televiziune Rossia 24 a lansat o numărătoare inversă şi a difuzat numeroase reportaje despre pregătirile pentru acest eveniment, care va avea loc la centrul internaţional al comerţului din Moscova şi care va fi tradus în limbile engleză, franceză şi germană.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite