Putin pune la bătaie peste 6,7 miliarde de dolari, pentru a calma nemulţumirile sociale
0Autorităţile de la Moscova analizează adoptarea unui nou program de cheltuieli, în valoare de cel puţin 6,7 miliarde de dolari, pentru a calma nemulţumirile legate de scăderea nivelului de trai înainte de alegerile din toamnă, au declarat două surse apropiate discuţiilor, transmite Reuters.
Programul, care, potrivit unei surse, ar putea fi anunţat de preşedintele Vladimir Putin în următoarele săptămâni, în cadrul unui discurs anual, urmează peotestelor naţionale de luna trecută, care au afectat valoarea rublei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat planurile, dar a negat că o astfel de iniţiativă a guvernului ar avea rolul să descurajeze protestele. El a spus că orice fel de legătură între programul de ajutoare şi proteste ”nu corespunde realităţii”.
Un purtător de cuvânt al premierului Mihail Mişustin a spus că nu are cunoştinţă despre această propunere.
Protestele recente au fost provocate de arestarea politicianului de opoziţie şi critic al Kremlinului Alexei Navalnîi, care a fost reţinut la revenirea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic, Noviciok, în august anul trecut, în timp ce se afla în Siberia.
Unii protestatari au spus că au ieşit în stradă pentru a-şi exprima frustrarea provocată de scăderea standardelor de viaţă şi decalajul între un număr mic de oameni bogaţi şi restul populaţiei.
Cele două surse guvernamentale au spus că pachetul de cheltuieli are rolul să îi facă pe oameni să simtă că autorităţile cunosc problemele lor financiare şi că fac ceva să îi ajute.
Prima dintre surse a spus că programul de ajutoare este în valoare de aproximativ 500 de miliarde de ruble (6,74 miliarde de dolari).
Cea de-a doua sursă a afirmat că programul va fi echivalent cu 0,5% din PIB-ul Rusiei prognozat pentru 2021, care, potrivit calculelor Reuters, ar fi de circa 580 de miliarde de ruble (7,81 miliarde dolari).
Salariul mediu a crescut la echivalentul a circa 660 de dolari, la sfârşitul anului 2020, dar venitul real ajustat la inflaţie a scăzut anul trecut la 3,5% , iar şomajul a crescut aproape de 6%, pentru prima oară din 2011.
Economia a înregistrat anul trecut cea mai gravă contracţie din ultimii 11 ani, iar inflaţia a atins nivelul de 5,2% în ianuarie, fiind peste ţinta băncii centrale, de 4%.