Putin pare să fi terminat pregătirile şi poate ordona oricând atacarea Ucrainei. Cum sunt poziţionate trupele ruse VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape şi-a finalizat” acumularea de forţe militare care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva ţării. Temerile că Moscova ar putea să lanseze o invazie militară în absolut orice moment se înteţesc.

Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a plasat, până în prezent, peste 127.000 de soldaţi la graniţă. „Efectivul complet al grupului terestru RF AF (Forţele Armate ale Federaţiei Ruse) în direcţia Ucrainei este de peste 106.000 de persoane. Împreună cu componenta maritimă şi aeriană, numărul total de personal este de peste 127.000 de militari”, se arată în ultima evaluare a Ministerului Apărării din Ucraina, citat de CNN. Situaţia este una „dificilă”, se arată în analiza efectuată de oficialii ucraineni, care sunt de părere că Rusia „încearcă să divizeze şi să slăbească Uniunea Europeană şi NATO”. Acţiunile Rusiei au, de asemenea, „scopul de a limita capacităţile Statelor Unite, de a asigura securitatea pe continentul european”, potrivit analizei menţionate. Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat că Rusia a desfăşurat trupe din regiunile sale centrale şi estice la graniţa sa vestică „în mod permanent”. La sfârşitul lunii decembrie şi în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniţii, spitale de campanie şi servicii de securitate” la graniţă, a precizat aceasta, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operaţiuni ofensive”. În noua evaluare a oficialilor ucraineni se arată că Rusia susţine peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei şi că are aproximativ 3.000 de militari proprii cu baza în teritoriu, în timp ce Moscova neagă că ar avea forţe în estul Ucrainei.

Rachete Iskander pentru a distruge obiective vitale

Activitatea informaţională a Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat, de asemenea, potrivit evaluării, cu unităţi suplimentare de trafic radio şi prin satelit desfăşurate în apropierea graniţei ucrainene, iar zborurile de recunoaştere de-a lungul graniţei s-au triplat faţă de anul trecut.

De asemenea, armata ucraineană a declarat că Rusia ar putea folosi arme cu rachete cu rază medie de acţiune pentru a „distruge obiecte vitale”, menţionând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaţional-tactice Iskander” au fost transferate la graniţă.

De la jumătatea lunii ianuarie, există 36 de lansatoare Iskander în apropierea Ucrainei, potrivit analizei Ministerului Apărării. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ţinte aflate la o distanţă de 500-700 km şi ar putea să vizeze inclusiv capitala Kiev, se arată în raport.

Belarus, o nouă linie de front

Documentul ucrainean a avertizat că o nouă potenţială linie de front a apărut acum de-a lungul graniţei sale nordice cu Belarus, un aliat cheie al Kremlinului. „Teritoriul Belarusului ar trebui să fie considerat un teatru de operaţiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, se arată în documentul serviciilor de informaţii militare ucrainene.

Pe teritoriul Belarusului ar fi ajuns între şapte şi 10 grupuri tactice (BTG) din districtul militar de est al Rusiei , un astfel de grup tactic numără între 700-900 de soldaţi , 12 avioane de luptă Su-35, două batalioane mobile de rachete sol-aer S-400, un batalion de rachete Panţir. Trenuri care transportau blindate BMP-2 şi lansatoare de rachete multiple BM-27 de 220 mm au fost observate în Minsk şi Gomel. Statele Unite evaluează îndeaproape dacă Lukaşenko mai deţine pârghiile de control în ţara sa sau dacă procesul de luare a deciziilor a fost în mare parte transferat Rusiei.

Rusia Ucraina infografie
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite