Putin, o Mona Lisa pentru spionii americani. De ce sunt indescifrabile deciziile liderului de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii din cadrul serviciilor americane de spionaj sunt instruiţi în aşa fel încât să descifreze şi cele mai atipice ţinte, însă una dintre ele le dă mari bătăi de cap. Preşedintele rus Vladimir Putin este atât de imprevizibil încât este foarte dificil să anticipezi ce anume ar putea gândi şi ce anume ar intenţiona să facă, transmite radiodifuziunea americană (NPR).

Descifrarea liderului de la Kremlin reprezintă o sarcină foarte dificilă chiar şi pentru cei mai experimentaţi agenţi de informaţii americani, recunoaşte preşedintele Consiliului Naţional de Informaţii, Gregory Treverton. Chiar şi consilierilor preşedintelui rus le este greu să ştie ce urmează să facă el, consideră expertul american, potrivit NPR.

„Putin este atât de izolat încât şansele ca el să facă ceva greşit îmi dau mari motive de îngrijorare“, spune Treverton. Nici Putin însuşi nu ştie ce decizii urmează să ia, adaugă el.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de comandantul suprem NATO pentru Europa din perioada 2009-2013, James Stavridis. Fostul comandant suprem NATO spune că preşedintele rus transmite foarte puţine informaţii celor din jurul său şi că puterea pe care şi-a asumat-o în ultimii 17 ani este comparabilă cu cea a liderilor din Coreea de Nord şi Cuba.

„Cu siguranţă că are în jurul său un cerc de consilieri apropiaţi. Dar, la sfârşitul zilei, terenul strategic nu este pe o hartă undeva, ci între urechile lui Putin“, afirmă Stavridis.

O altă problemă întâmpinată de spionii care încearcă să anticipeze deciziile lui Putin este faptul că el însuşi provine din spionaj, mai exact din fostul KGB, pentru care a servit în special în Republica Democrată Germană în timpul Războiului Rece. Putin ştie cum să evite metodele de spionaj folosite împotriva sa, precum interceptările telefonice, imaginile din satelit etc., scrie NPR.

Un alt specialist în activităţile de spionaj, John McLaughlin, care a fost şef al CIA în 2004, afirmă ca Rusia a avut mereu un serviciu eficient de contraspionaj, iar Putin „a fost bine instruit“. În opinia sa, liderul de la Kremlin ar putea fi în continuare ajutat de foşti membri ai KGB, devenit FSB după proclamarea independenţei Federaţiei Ruse. „În acest cerc interior de la vârful Rusiei ei sunt foarte atenţi cum comunică, atenţi la cine pe cine întâlneşte. Este un mediu foarte neprietenos pentru spionaj“, subliniază McLaughlin.

Pentru a anticipa acţiunile Moscovei, agenţiile americane de spionaj încearcă să monitorizeze şi oficiali de rang înalt ai armatei ruse.

În orice caz, Putin nu s-a ferit să spună că scopul său major este de a duce Rusia pe o poziţie de putere mondială. Este treaba CIA şi a altor agenţii de spionaj să identifice cum anume intenţionează liderul rus să-şi atingă acest scop, conchide NPR.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite