Premierul israelian Benjamin Netanyahu să împiedice vânzarea de rachete ruseşti către Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu FOTO Reuters
Benjamin Netanyahu FOTO Reuters

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care va vizita Moscova în următoarele săptămâni, este foarte decis să împiedice vânzarea de rachete ruseşti S-300 către Siria, a anunţat duminică ministrul israelian al Apei şi Energiei, Sylvan Shalom, citat de postul de radio public din Israel.

Oficialul de la Ierusalim a declarat că furnizarea de asemenea rachete preocupă statul evreu, iar „premierul este foarte decis să împiedice acest contract”. „O astfel de furnizare către Siria ar modifica echilibrul de forţe în regiune şi aceste arme ar putea ajunge în mâinile grupării şiite libaneze Hezbollah”, a mai spus Shalom. Hezbollah este o grupare şiită libaneză, inclusă pe lista organizaţiilor teroriste, aliată a regimului lui Bashar al-Assad şi al Iranului.

Netanyahu urmează să meargă la Moscova pentru a discuta cu Putin despre livrare către Siria de baterii sol-aer ruseşti S-300 şi de arme ultramoderne care pot distruge avioane sau rachete ghidate. Asemenea arme ar limita acţiunea aviaţiei israeliene în spaţiul aerian sirian sau libanez, scrie AFP.

Însă Netanyahu nu prea are şanse să-l convingă pe Putin să renunţe la furnizarea de arme către Siria, fiindcă ţara lui Bashar al-Assad reprezintă acum 10% din piaţa de armament a Federaţiei Ruse. „Din punct de vedere economic, regimul de la Damasc reprezintă unul dintre principalii clienţi care susţin industria de armament rusă, numai în anul 2011 Siria cumpărând arme de peste 1 miliard de dolari, la care se adăuga la acea perioadă şi o datorie de 4 miliarde.  O eventuală schimbare a lui Bashar Al Assad ar  putea slăbi relaţiile dintre cele două ţări, cel mai bun exemplu putând fi dat de Libia, acolo unde după căderea lui Gaddafi principalii clienţi de armament pentru ţara africană au devenit Anglia şi Franţa în detrimentul Rusiei. Aşadar, după ce Moscova a pierdut 13 miliarde de dolari ca urmare a embargoului economic impus Iranului, şi contracte în valoare de 4,5 miliarde de dolari anulate cu statul libian, în ciuda deschiderii pieţei către statele din Asia de Est, Siria reprezintă acum 10% din piaţa de armament a Federaţiei Ruse”, scrie Răzvan Munteanu pe blogul lui de pe adevarul.ro.

Miercuri, „The Wall Street Journal” a relatat că administraţia Obama studiază informaţiile furnizate de Israel potriivt cărora Rusia ar urma să vândă Sirie şase lansatoare de rachete şi 144 de rachete cu o rază de acţiune de 200 de kilometri. Cotidianul „Haaretz” scrie că, de la sfârşitul anilor '90, presa internaţională tot speculează că Rusia va furniza Sirie şi Iranului rachete S-300, însă niciun astfel de acord n-a fost încă onorat. Totuşi, sublinează jurnaliştii israelieni, de data acesta contextul e puţin diferit: Rusia este principalul aliat al regimului de la Damasc, Bashar al-Assad având nevoie de arme pentru a putea continua lupta cu opoziţia siriană.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite