FOTO Putin îşi pregăteşte vizita în Japonia scoţând colţii lui Iume la înaintare: ce mesaj i-a transmis premierului Shinzo Abe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iume, prezentată de Putin unor jurnalişti japonezi FOTO Aleksei Drujnin/Sputnik
Iume, prezentată de Putin unor jurnalişti japonezi FOTO Aleksei Drujnin/Sputnik

Vizitat de jurnalişti japonezi înainte de a se deplasa la Tokyo, preşedintele rus Vladimir Putin nu a ratat ocazia de a-i impresiona pe musafirii săi cu Iume, câinele din rasa Akita Inu primit cadou acum patru ani din partea unor oficiali din Japonia.

„Mi-au spus că vreţi să o vedeţi pe Iume. E aici, v-o prezint, e în mare formă“, s-a adresat Putin unor jurnalişti de la postul de televiziune Nippon şi publicaţia Yomiuri.

Preşedintele rus a ţinut să precizeze că patrupedul primit cadou în 2012 din partea unor reprezentanţi ai prefecturii Akita e mai agresiv de felul său.

„Aveţi motive să vă fie frică, deoarece e severă. Sunt mulţi oameni aici, camerele funcţionează, luminozitatea e mare şi aparatele de fotografiat fac zgomote, iar câinele îşi îndeplineşte rolul de protector“, a explicat liderul de la Kremlin.

Şi jurnaliştii niponi au remarcat că Iume („Vis“ în japoneză) este un „câine foarte agil“, dând asigurări „nu se aşteptau la o asemenea întâlnire“.

Cainele Iume

FOTO Aleksei Drujnin/Sputnik

Putin revine joi în Japonia după 11 ani, în scopul de a da un nou impuls cooperării economice bilaterale, dar nici Moscova şi nici Tokyo nu îşi fac iluzii cu privire la un progres în soluţionarea disputei asupra Insulelor Kurile, potrivit AFP.

„Japonia este cea care consideră că are probleme teritoriale, dar noi suntem pregătiţi să discutăm“, i-a transmis şeful statului rus premierului japonez Shinzo Abe prin intermediul jurnaliştilor din Ţara Soarelui Răsare.

Putin a mai spus că Rusia consideră drept un „anacronism moştenit din trecut“ absenţa unui tratat de pace cu Japonia. Moscova şi Tokyo au reluat relaţiile diplomatice în 1956, dar nu au avut un cadru de bază pe care să-şi construiască relaţiile.

„Proiectele economice vor fi punctul central al vizitei“, anticipează pentru AFP analistul politic rus Fiodor Lukianov, subliniind că Moscova doreşte să atragă investiţii japoneze în Orientul Îndepărtat al Rusiei, o regiune bogată în hidrocarburi.

Aproximativ 30 de acorduri între companii ruse şi japoneze ar urma să fie semnate în timpul acestei vizite de două zile, vizând sectoare precum energia, industria, agricultura şi tehnologiile de vârf.

Relaţiile dintre Moscova şi Tokyo suferă din cauza unei dispute teritoriale. Japonia revendică patru insule (Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai) din arhipelagul Kurile, ocupate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de către Uniunea Sovietică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite