FOTO Partea întunecată a organizării JO de Iarnă de la Soci: „Ei urmăresc să facă bani, iar pe noi ne lasă să murim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frenezia organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă a cuprins oraşul rus Soci, localnicii asistând neputincioşi la schimbări. Preşedintele Vladimir Putin vrea să transforme oraşul, dintr-o staţiune învechită de la Marea Negră într-o bijuterie şlefuită a ţării, care să atragă turiştii chiar şi după terminarea Jocurilor Olimpice din 2014.

În Soci se construiesc stadioane şi trambuline de schi, dar şi drumuri noi, 22 de tuneluri, staţii de tren, căi ferate, apartamente, trotuare, centrale termice şi un nou sistem de reţea pentru înlocuirea vechiului mecanism de furnizare a energiei electrice. Cheltuielile pentru organizarea JO au ajuns deja la un nou record, de aproximativ 35 de miliarde de euro.

Aproximativ 500 de companii şi 96.000 de angajaţi sunt implicaţi în acest proiect de modernizare a oraşului cu 345.000 de locuitori, scrie „The Washington Post“. Cei mai mulţi dintre muncitori sunt imigranţi veniţi din centrul Asiei, plătiţi foarte puţin sau chiar deloc. Se munceşte 24 de ore pe zi, iar locuitorii oraşului se plâng de norii uriaşi de praf apăruţi în urma demolărilor.

FOTO Reuters

image

Proiecte ce stârnesc furia locuitorilor

Încă din luna mai a anului trecut, rezidenţii din Kudepsta au încercat să blocheze construcţia unei centrale termice despre care ei spun că îi va intoxica, după ce muncitorii au defrişat o zonă împădurită aflată la aproximativ 450 de metri de câteva blocuri de locuinţe şi de o şcoală.

Ei au reuşit să stagneze deocamdată proiectul ce trebuia finalizat până în noiembrie, dar se tem că vor pierde marea bătălie.

Oficialii au asigurat rezidenţii că centrala va fi construită potrivit standardelor europene şi că nu va deveni încă o sursă de poluare, dar cei mai mulţi dintre ruşi nu au încredere în autorităţi şi consideră că aceştia acţionează doar în interes propriu. Niciun locuitor nu crede că Soci va deveni o Mecca a turiştilor.

Vor să facă bani din vânzarea de electricitate în afara ţării, iar pe noi vor să ne lase să murim“, s-a plâns Natalya Vorobyova, mama unei fetiţe de doi ani.

Nu suntem împotriva autorităţilor sau a Olimpiadei, însă ne dorim ca lucrurile să fie făcute corect“, a declarat o altă rezidentă din oraş.

FOTO Reuters

soci reuters

Condiţiile de muncă

Într-un document de 67 de pagini despre imigranţii care ajută la construirea clădirilor pentru Olimpiadă, redactat de Human Rights Watch, se precizează că mulţi dintre muncitori provin din ţări lovite de sărăcie, precum Uzbekistan, Tadjikistan şi Kârgâzstan şi câştigă între 1,3 şi 2 euro pe oră, ajungând la 340 - 455 de euro pe lună. Salariile sunt destul de mici în Soci, dar în construcţii se câştigă în jur de 630 de euro pe lună, în timp ce în Moscova media depăşeşte 950 de euro.

Cei 66 de imigranţi intervievaţi au oferit detalii despre condiţiile de muncă. Programul zilnic este de 12 ore, cu o singură zi liberă o dată la două săptămâni. Aceştia sunt angajaţi adesea fără contract, motiv pentru care devin vulnerabili şi predispuşi abuzurilor.

Pentru a face loc Jocurilor Olimpice, 1.500 de familii au fost obligate să îşi părăsească locuinţele. În unele cartiere multe case au fost dărâmate, iar unii proprietari nu au primit nici măcar o compensaţie.

FOTO Reuters

image

E greu de înţeles ce se petrece. Au luat pământurile multor oameni şi nu au oferit nimic în schimb“, s-a plâns Alexander Dzhadze, care a trăit 64 ani în modesta lui casă. Lui şi vecinilor li s-a impus să-şi vopsească locuinţele în tonuri de crem, să dea frumos în ochii turiştilor. Spre deosebire de ceilalţi localnici, lui Dzhadze nu îi este frică să le vorbească deschis reporterilor, deoarece, spune el, nu mai are nimic de pierdut.

Situaţia se va înrăutăţi după terminarea Jocurilor Olimpice pentru că jurnaliştii vor pleca şi se poate întâmpla orice“, se teme bătrânul.

Satul olimpic montan al atleţilor FOTO Reuters

JO soci reuters
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite