E oficial: Ucraina rămâne în sfera de interese a Federaţiei Ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aţi auzit vreodată de OSCE? Este acea unitate internaţională care ar trebui să împrăştie Pacea şi Înţelegerea peste tot pe unde merge. În realitate, OSCE reprezintă un instrument creat de Rusia ca alternativă la trupele ONU. OSCE se tot ocupă de 20 de ani de soluţionarea conflictului transnistrean şi ştim prea bine unde ne aflăm.

Joi la Geneva s-a stabilit între Ucraina, EU şi Federaţia Rusă să se facă paşi concreţi spre soluţionarea conflictului cu tentă separatistă din Ucraina.

Federaţia Rusă a câştigat această bătălie de moment prin impunerea OSCE ca principal organism de mediere a situaţiei de criză din Ucraina.

OSCE este o creaţie a Federaţiei Ruse de după căderea URSS, ca alternativă la trupele ONU de menţinere a păcii şi controlate de către SUA.

Peste tot pe unde a fost această organizaţie nu a rezolvat nimic decât apărarea intereselor Moscovei - Republica Moldova, Georgia şi Azerbaijan-Armenia.

Faptul că OSCE se va ocupa de soluţionarea conflictului nu ne spune decât că Uniunea Europeană este total dezamăgită de dezorganizarea statului ucrainean şi incapacitatea acestuia de a funcţiona de sine stătător. Neîncrederea populaţiei în propria ţară a dus cel mai probabil la o soluţie de menţinere a situaţiei actuale, adică a Ucrainei în afara oricărui traseu european.

Rusia a jucat cu toate cărţile pe faţă şi aparent a câştigat, chiar dacă e vorba doar de o amânare.

Scopul principal al acesteia a fost atins: ameninţarea statului ucrainean cu dezmembrarea dacă acesta mai îndrăzneşte a ridica pretenţii asupra Crimeei. Aceasta a fost principala miză a grupurile teroriste din estul Ucrainei, de a-i convinge pe ucraineni că dacă Rusia ar fi dorit se putea merge şi mai departe, şi asta fără a fi nevoie să introducă oficial trupe combatante.

Ultimele trupe au arătat că de fapt la Est de România nu există  o structură statală funcţională ci o componentă a Federaţiei Ruse.

Rămâne să vedem de acum încolo dacă taberele se vor ţine de promisiuni şi dacă tinerii atletici trimişi la Tiraspol au ca menire repetarea scenariului în Republica Moldova sau au venit doar pentru turism şi fete frumoase.

Pe de altă parte România are de câştigat din tot acest joc geopolitic deoarece Uniunea Europeană şi SUA sunt forţate să investească în consolidarea statului de drept dar şi a economiei României. Nu mai amintesc de creşterea atenţiei SUA faţă de această zonă a Europei şi care atrage conflictele ca un magnet.

Federaţia Rusă nu va respecta angajamentul decât dacă factorii occidentali au înţeles corect că e vorba de menţinerea Ucrainei în sfera de interese a Moscovei. Dacă acest lucru nu s-a făcut corect înţeles atunci presiunea va continua. Vladimir Putin, prin ministrul de Externe, nu a fost la Geneva ca să facă compromisuri, ci ca să impună soluţii.

Situaţia actuală a dovedit încă o dată că 300 de ani de căsătorie nu pot fi şterşi aşa uşor cu buretele. Poporul ucrainean se consideră chiar el mai legat de identitatea sovietică comună decât de propriul stat aparent independent. Societatea de dincolo de Uniunea Europeană nu este pregătită pentru a îmbrăţişa un alt tip de valori, iar transformarea nu se poate face în următoarea generaţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite