E nevoie de un dialog clar şi deschis cu Rusia pe problema Republicii Moldova
0Moscova „acuză”(de fapt constată) direct România că face toate demersurile necesare reunirii cu Republica Moldova. Multe din politicile statului român „parcă” vizează un astfel de proiect, iar ele sunt înţelese ca atare de către Federaţia Rusă. Cred că România este obligată să deschidă un dialog sincer cu vecinul din Est, chiar dacă acesta nu se va purta în public, şi nici nu ar fi bine să fie în public.
Presa rusă şi oficialii ruşi s-au obişnuit deja cu ideea că Republica Moldova se va reuni cu România. Eu cred că s-au obişnuit din 1991, atunci când au decis să separe zona de dincolo de Nistru.
De la Moscova în mod constant vin spre România afirmaţii prin care se arată că mesajul a fost înţeles, însă, diplomaţia română pare a nu fi deschis deja un dialog pe această problemă. Este momentul să trecem pentru sensibilităţile experienţei trecutului şi să lăsăm la o parte orgoliile pentru a cere ceea ce ne aparţine. Ce am putea pierde? Păi nimic din moment ce Basarabia este acum desprinsă, iar relaţiile cu Federaţia Rusă oricum nu sunt printre cele mai bune, ba tocmai invers, par a fi rupte. În cel mai rău caz nu se va putea discuta această problema, iar o astfel de dezbatere va avea loc ulterior înfăptuirii.
Este important faptul că reacţia partenerilor la afirmaţia preşedintelui nu este una vehementă, nu este de opoziţie fermă, ci doar una de constatare a unui lucru firesc.
Probabil că senzaţia la Kremlin este aceea a urmăririi unui copil care face o prostie, dar el crede că o poate ascunde de cei mai mari, deşi ea este evidentă.
Aici greşeala trece deja la diplomaţii români care trebuie să preia mesajul şi să îl ducă pe căi oficiale. Acţiunile instituţionale sunt foarte avansate iar multe din ele sunt mult prea evidente pentru a mai fi ascunse. Inclusiv în România o parte importantă a populaţiei crede (nu doar că vrea) că se pregăteşte reunirea.
Acesta este cu siguranţă şi unul din motivele pentru care preşedintele României a ales să lanseze acest apel public. Mesajul nu a fost unul pentru plan intern, aşa cum unii poate cred, ci pentru partenerii occidentali şi mai ales pentru Federaţia Rusă.
Aşa cum am constatat, reacţii negative la nivel înalt nu au existat, dar să nu vă imaginaţi că din lipsă de informare. Ba tocmai invers, anunţul preşedintelui a fost perceput ca un gest normal, ca o problemă de politică internă a României.
Aceeaşi reacţie a fost şi la Kremlin, acolo unde Vladimir Putin nu mai dă demult o importanţă deosebită Republicii Moldova. De fapt, interesul este doar unul românesc, factorii externi fiind total dezinteresaţi de problemă. Niciun oficial înalt nu s-a repezit cu acuzaţii la adresa României şi doar din inerţie politicieni de mână a două au mai făcut ceva comentarii, dar nu foarte mult luase în seamă.
Preşedintele României a făcut bine că a lansat această idee pe piaţă. Pe de o parte au timp alţii să se obişnuiască cu ideea, pe de altă parte dă drumul unei dezbateri publice în România şi Republica Moldova, lucru care va genera cantitatea de informaţie şi de entuziasm necesară îndeplinirii unui astfel de proiect major. E nevoie de susţinere din partea societăţii civile şi cel mai probabil că nu vom mai vorbi de 3 din 4 români ci la 4 din 4 români(dacă scoatem pe etnicii maghiari).
Ţinta Rusiei este Ucraina şi nu un petic de pământ românesc, dar binenţeles că este în noima proporţiilor importanţei celor două state ca România să fie cea care vine să deschidă calea dialogului.
Având în vedere că tot ce mişcă la Moscova (presă şi politic) se face pe direcţia politicilor dictate de către Kremlin, devine de înţeles că acolo se aşteaptă o invitaţie la dialog din partea României şi nu politica furatului căciulei.