Decese subite la Moscova. Putin, suspectat că îşi şterge urmele în războiul din estul Ucrainei

Decese subite la Moscova. Putin,
suspectat că îşi şterge urmele în războiul din estul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO AFP

Un deputat naţionalist ucrainean consideră că decesul subit al şefului agenţiei militare ruse de spionaj GRU, general-colonelul Igor Sergun, face parte dintr-o operaţiune a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a-şi şterge urmele după anexarea peninsulei Crimeea şi întreţinerea conflictului armat în estul Ucrainei prin susţinerea separatiştilor proruşi, relatează portalul Pressa Ukrainî.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Oare cine va fi următorul? Surkov (Vladislav, consilierul lui Putin), Lavrov (Serghei, ministrul rus de Externe), Zaharcenko (Aleksandr, lider separatist propus), Kiselev (Dmitri, un jurnalist apropiat Kremlinului), Ghirkin (Igor, implicat în conflictul din estul Ucrainei), Plotniţkii (Igor, un lider al republicii autoproclamate Lugansk), Bortnikov (Aleksandr, şeful serviciului intern de spionaj FSB) sau Şoigu (Serghei, ministrul rus al Apărării)?“, s-a întrebat pe pagina sa de Facebook deputatul Boris Bereza, după anunţarea decesului subit a lui Igor Sergun.

„Poate Kobzon (Iosif, un cântăreţ apropiat Kremlinului)? Nu, cu siguranţă nu va fi el. Surse avizate atrag atenţia că în viitorul apropiat va muri subit goblinul Aksionov (Serghei, aşa-zisul preşedinte al Republicii Crimeea). E clar cine e ucigaşul. El încearcă să-şi şteargă urmele scăpând de cei deveniţi inutili“, a adăugat el.

Potrivit publicaţiei ucrainene Novoe Vremea, liderul de la Kremlin nu ar fi străin de decesul şefului GRU. Editorialistul Ivan Iakovin scrie că există zvonuri potrivit cărora fostul spion KGB Vladimir Putin, care nu este văzut cu ochi buni în armata rusă, a început să „curăţe capete“. În opinia sa, GRU, considerată o agenţie de spionaj rivală FSB, succesoarea KGB, este una dintre structurile de forţă din Rusia ce poate elimina pe oricine, chiar şi pe preşedintele ţării.

Sergun, al doilea oficial militar decedat subit în ultimele zile la Moscova

Potrivit unui comunicat postat luni pe site-ul Kremlinului, şeful GRU, Igor Sergun, a „murit subit“ la vârsta de 58 de ani. Kremlinul nu oferă alte precizări cu privire la cauza, momentul decesului sau cu privire circumstanţele producerii acestuia. Conform agenţiei ruse de stat Tass, Sergun a murit duminică. Preşedintele rus îşi prezintă condoleanţe în comunicat, lăudând activitatea şefului GRU, care şi-a dedicat „întreaga viaţă servirii partiei şi forţelor armate“. Igor Sergun a preluat postul de la generalul Aleksandr Şliahturov, care a demisionat în 2011, la vârsta de 64 de ani.

GRU este suspectată că a jucat un rol central în cadrul operaţiunii secrete de preluare a controlului asupra Crimeii, la începutul lui 2014, când militari mascaţi, în ţinute de camuflaj şi înarmaţi au apărut brusc în întreaga peninsulă ucraineană de la Marea Neagră. Unii analişti şi oficiali occidentali cred că agenţia a contribuit, de asemenea, la coordonarea şi supervizarea insurgenţei în estul Ucrainei, unde un conflict între separatişti proruşi şi forţe guvernamentale s-a soldat cu peste 9.000 de morţi de când a izbucnit, în aprilie 2014. Operaţiunile din Crimeea şi estul Ucrainei au fost caracterizate de ceea ce experţii numesc o resurgenţă a războiului „hibrid“ sau „nonlinear“ de tip sovietic, în care este folosit armament convenţional, dar şi desfăşurări acoperite de trupe, campanii de dezinformare şi atacuri cibernetice, cu scopul de a împiedica un adversar să ştie cum să răspundă. În pofida unor probe copleşitoare, Moscova a negat în mod repetat că este implicată în estul Ucrainei.

Potrivit presei ucrainene, Sergun este al doilea oficial militar de rang înalt decedat subit în ultimele zile la Moscova. Pe 27 decembrie 2015, s-a stins din viaţă, la vârsta de doar 52 de ani, generalul Aleksandr Şuşukin, nimeni altul decât comandantul trupelor de desant desfăşurate de Rusia în Crimeea. Conform informaţiilor oficiale, moartea lui Şuşukin, anunţată abia pe 29 decembrie, a fost cauzată de un cheag de sânge în zona inimii.

În plus, fostul consilier prezidenţial al lui Putin, Mihail Lesin, a fost găsit mort la începutul lui noiembrie 2015 pe podeaua camerei sale dintru-un hotel din Washington. Lesin, care a decedat la vârsta de 57 de ani, a deţinut funcţiile de ministru al Presei în perioada 1999-2004 şi de consilier al liderului de la Kremlin în perioada 2004-2009. El este cunoscut pentru crearea şi dezvoltarea postului RT, un canal de propagandă al Moscovei apărut pe baza vechiului Russia Today.

citeste totul despre: