Vladimir Putin şi Barack Obama, contre de la tribuna ONU pe tema situaţiei din Siria
0
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă omologul său rus, Vladimir Putin, a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului Bashar al-Assad.
"Statele Unite sunt pregătite să colaboreze cu orice altă ţară, inclusiv cu Rusia şi Iran, pentru găsirea unei soluţii la conflictul din Siria", a declarat Obama la Adunarea Generală ONU.
"Bashar al-Assad a comis acte brutale împotriva propriului popor: o soluţie în Siria trebuie să includă tranziţia spre o nouă administraţie", a subliniat preşedintele Statelor Unite.
În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat pentru combaterea terorismului în Siria, afirmând că susţine menţinerea regimului Bashar al-Assad.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa, subliniind că efectele au fost amplificarea sărăciei şi islamismului, astfel că ar fi necesară o coaliţie internaţională contra terorismului.
"Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler", a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU.
"Scopul pentru care a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite a fost abuzat de ţările ajunse în vârful piramidei după Războiul Rece", a declarat Putin, conform Business Insider. "Au crezut că ştiu mai bine, au crezut că nu este necesar să se coordoneze cu ONU pentru legitimarea deciziilor", a explicat Putin, referindu-se la intervenţiile militare americane.
"Sigur că lumea este în schimbare. Naţiunile Unite trebuie să se adapteze acestor transformări naturale. Rusia este pregătită", a subliniat liderul de la Kremlin.
"Exportul aşa-numitelor revoluţii democratice continuă. Departe de a învăţa din propriile erori, acestea sunt repetate. Este suficient să ne uităm la Orientul Mijlociu şi la nordul Africii... În loc să aducă reforme, ingerinţele străine au generat violenţă, sărăcie şi anarhie socială", a adăugat Putin.
"Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti... Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie", a explicat liderul rus.
Întreverea Putin-Obama, fiecare cu agenda lui
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin este aşteptat, pentru prima dată în ultimii 10 ani, la Adunarea Generală, iar luni are programată o întâlnire cu omologul său american Barack Obama.
Cei doi nu s-au mai întâlnit din noiembrie, iar discuţiile de-acum au fost precedate de o adevărată coregrafie mediatică, atât Kremlinul, cât şi Casa Alba revendicându-şi invitaţia de organizare a lor.
Nici agenda nu este clară.
Partea rusă spune că prioritară este situaţia din Siria, în vreme de partea americană susţine că principalul subiect va fi Ucraina.
Preşedintele Putin va discuta criza ucraineană şi vineri, la Paris, cu omologii francezi şi ucrainean, precum şi cu cancelarul german.
Întâlnirea Putin-Obama, de astăzi, de la New York, de neconceput, cu doar două săptămâni în urmă, din cauza divergenţelor fundamentale în problemele cheie ale Ucrainei şi Siriei, poate deveni evenimentul politic central al anului.
Şefii celor două diplomaţii, Serghei Lavrov şi John Kerry, au avut duminică, la New York, noi discuţii vizând finalizarea agendei, explicitarea poziţiilor de negociere şi posibilele concluzii comune.