VIDEO Premierul Canadei, Justin Trudeau, a uimit audienţa de la un eveniment explicând cum funcţionează computerele cuantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a uimit o sală întreagă de oameni care veniseră să îl vadă la Institutul pentru Fizică Teoretică din Waterloo, răspunzând unei întrebări a unui reporter în legătură cu computerele cuantice.

Jurnalistul a adresat întrebarea doar în glumă, el fiind, de fapt, interesat să afle informaţii în legătură cu contribuţia Canadei la lupta împotriva ISIS.

„Nu vă pun să explicaţi cum funcţionează computerele cuantice, dar când vă aşteptaţi ca misiunea Canadei împotriva ISIS să înceapă din nou?”, l-a întrebat, sarcastic, reporterul pe premierul Canadei.

Acesta a intrat, însă, în joc, şi a răspuns, sigur pe el, la prima parte a întrebării.

„OK, e foarte simplu. Calculatoarele normale...”, a apucat să spună Trudeau, până să fie întrerupt de râsetele şi aplauzele audienţei.

Premierul a continuat, însă, răspunsul.

„La calculatoarele normale, curentul trece sau nu trece printr-un fir. Este unu sau zero. Sunt sisteme binare. Stările cuantice ne permit ca informaţii mult mai complexe să fie codate într-un singur bit. Un bit al unui calculator normal este un unu sau un zero. Pornit sau oprit. O stare cuantică poate fi mult mai complexă de atât, pentru că, după cum ştim, lucrurile pot fi particulă şi undă în acelaşi timp şi incertitudinea din jurul stărilor cuantice ne permite să codăm mai multă informaţie într-un computer mult mai mic. Deci asta e entuziasmant la computere cuantice”, a continuat Trudeau. Răspunsul său a fost primit de audienţă cu încă o rundă de aplauze.

Înainte să fie politician, Justin Trudeau a predat limba franceză şi matematică la un liceu privat. El a studiat ingineria la Politehnica din Montreal şi a început un master în geografia mediului înconjurător la Universitatea McGill, pe care l-a suspendat când a ales cariera politică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite