VIDEO „Implant“de democraţie prin divertisment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisiuni de tipul „Arab Idol“, „Academia vedetelor“ sau „Afganii au talent“ au fost exportate şi în ţări musulmane conservatoare, cu scopul de a dezvolta gustul pentru democraţie în rândul tinerilor.

Atunci când emisiuni ca „Arab Idol“ sau „Academia Vedetelor“ au intrat şi în Orientul Mijlociu, un şeic saudit foarte influent le-a denumit „arme de distrugere în masă care ucid valorile şi virtutea“. Problema nu era doar că emisiunile nu respectau etica conservatoare socială, că erau pline de fuste scurte sau de versuri rasiste, ci că pun în pericol dominaţia liderilor autocraţi din aceste state.

Primele două ţări în care aceste formate de emisiune au fost introduse au fost Liban şi Palestina, scrie publicaţia americană „Foreign Policy“. Emisiunea panarabă „Arab Idol“, la care au luat parte concurenţi din mai multe state arabe, tocmai s-a încheiat zilele acestea şi a fost câştigată de palestinianul Mohammed Assaf, care a fost primit în Palestina ca un adevărat erou.

În Liban erau programate alegeri generale pentru luna aceasta, dar au fost amânate din cauza certurilor pe legea electorală şi din cauza războiului din ţara vecină, Siria. Palestinienii n-au mai avut alegeri prezidenţiale din 2005, din cauza conflictului dintre Hamas şi Fatah, principalele partidele politice din ţară. Liderii celor două formaţiuni s-au şi urcat în cârca lui Assaf, pentru a câştiga capital politic, întâmpinându-l pe câştigător la reîntoarcerea în ţară. Producătorii de televiziune le oferă tinerilor care vor să devină politicieni o opţiune viabilă către o carieră politică, cel puţin în eter, şi în plus se antrenează pentru a deveni lideri, notează FP.

„AL-ZAIM“ - LIDERUL DIN LIBAN

O altă emisiune libaneză, intitulată „Al-Zaim“ („Conducătorul“), şi-a propus să submineze figurile politice omniprezente de pe scena politică libaneză prin antrenarea spectatorilor în alegerea unui lider curat, fără măsluiri electorale şi fără afiliaţii religioase. Posturile locale ale televiziunii Al-Jadeed au promis să-l finanţeze pe câştigătorul acestei emisiuni-concurs pentru a participa ca independent la  alegerile viitoare.

Pe parcursul a zece săptămâni, concurenţii au fost puşi să îndeplinească diverse sarcini, de la cercetarea eficienţei conducerii municipalităţilor şi implicarea în proiectele oficiale, până la organizarea de demonstraţii şi negocieri de acorduri între două facţiuni. Media de vârstă a politicienilor libanezi este de 70 de ani, dar a populaţiei este de 30 de ani. Chiar şi tinerii din politică sunt reprezentanţi ai unor dinastii vechi.

Concursul a fost câştigat de Maya Terro, o absolventă de economie care a obţinut simpatia publicului şi juriului. Tânăra de 27 de ani se gândise să candideze pentru un loc în parlament, dar au descurajat-o costurile: 8 milioane de lire libaneze (aproximativ 4.000 de euro) doar înregistrarea candidaturii. „Apoi mai e campania electorală, care costă milioane“, a explicat tânăra.

Terro, care provine dintr-un mariaj mixt creştin-musulman, plănuieşte să-şi concentreze viitoarea campanie electorală pe laicism şi chiar şi-a creat un slogan care se concentrează pe schimbare şi pe responsabilizare. Ca o surpriză, în timpul finalei, care s-a difuzat pe 7 mai, juriul a anunţat că organizatorii îl vor finanţa şi susţine şi pe cel aflat pe locul doi, Nicolas Harouny.

„AL-RAIS“, PREŞEDINTELE DIN PALESTINA

Şi în Palestina tinerii încep să aibă un cuvânt de spus. Într-un program similar cu cel din Liban, denumit „Al-Rais“ (Preşedintele) toţi concurenţii au vârsta sub 35 de ani. „Ne dorim un program care să înveţe tinerii cum să fie lideri şi să-i lăsăm să participe la viaţa politică“, explică Raed Otham, directorul reţelei de televiziune independente „Ma’an“.

Bashar Farashat, care lucrează pentru Uniunea Europeană pe probleme de tineret, a fost unul dintre concurenţi. El spune că „a intra în politica palestiniană este aproape imposibil fără să intri în Hamas sau Fatah, cele două mari partide politice din Palestina“.

Impulsionat de emisiune, el a format un nou partid politic, „Partidul Tinerilor“, care susţine o soluţie pentru două state. „Toţi liderii noştri politici au peste 50 de ani. Nu este nimic bun pentru un tânăr în Palestina. Tinerii reprezintă mai mult de 60% din populaţie“, spune Farashat.

Ambele emisiuni, cea din Liban şi cea din Palestina, plănuiesc să vândă formatul şi în străinătate. Producătorul „Al-Zaim“ este în discuţii cu o companie de producţie şi un canal de televiziune din Egipt.

Jad Melki, profesor de comunicare la Universitatea Americană din Beirut, susţine că politica nu se va schimba dacă nu vom avea tone şi tone de asemenea programe şi activităţi şi o lege electorală adevărată care să nu vrea să păstreze aceeaşi stare de fapt. „Abia apoi putem vorbi despre schimbare şi despre tinerii care îşi pot susţine viziunile în parlament, nu doar la televizor“, a subliniat Melki.

„Afganiii au talent“ sfidează talibanii

Din toamnă în Afganistan, ţara ce a ieşit doar de 10 ani sub teroarea regimului taliban, şi unde efectele răzoiului şi atentatele încă sunt prezente, va debuta emisiunea „Afganii au talent“ impusă mai întâi în occident de realizatorul TV britanic, Simon Cowell. Emisiunea va fi transmisă de 1TV, un post afgan de televiziune ce difuzează emisiuni curajoase cu şi despre femei de succes, într-o societatea în care acestea, până de curând, nu aveau dreptul să meargă la şcoală sau să aibă un loc de muncă, şi unde talibanii încă mai otrăvesc elevele.

  Afganistanul va fi a 58-a ţară în care Simon Cowell îşi va extinde franciza, după ce telespectatorii din Kazahstan, Brazilia, Ucraina şi Coreea de Sud au urmărit demersurile artistice ale conaţionalilor.
 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite