Un institut de biotehnologie din Israel a anunţat că un vaccin pentru noul coronovirus va fi gata „în câteva săptămâni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sylvain Lefevre/Getty Images
FOTO Sylvain Lefevre/Getty Images

Oamenii de ştiinţă israelieni sunt foarte aproape de dezvoltarea primului vaccin împotriva noului coronavirus, a transmis ministrul israelian pentru Ştiinţă şi Tehnologie Ofir Akunis, relatează Jerusalem Post.

Dacă lucrurile merg conform planului, un vaccin ar putea fi gata în câteva săptămâni, ca apoi să treacă printr-un proces de aprobare de 90 de zile, potrivit comunicatului ministerului. 

„Felicitări MIGAL [Institutul de Cercetare din Galileea] pentru această reuşită entuziasmantă”, a transmis Akunis.  „Sunt încrezător că va urma un progres rapid, care ne va permite să oferim un răspuns atât de imperios necesar la grava ameninţare globală provocată de COVID-19”, a spus el.

Cercetătorii israelieni susţin că se află atât de aproape de dezvoltarea unui vaccin pentru noua tulpină de coronavirus întrucât mai mulţi ani au lucrat la o tehnologie aplicabilă mai multor tipuri de viruşi, care şi-a dovedit succesul în cazul unui vaccin pentru gripă aviară.

„Conceptul de la care am pornit a fost să dezvoltăm o tehnologie şi nu un vaccin anume pentru un tip sau altul de virus”, a spus Chen Katz, cel care coordonează echipa Institutului de biotehnologie din Galileea.

„Cadrul ştiinţific pentru vaccin se bazează pe un nou vector de expresie a proteinelor, care formează şi secretă o proteină solubilă himeră ce transferă antigenul viral în ţesuturile imunitare ale mucoaselor prin endocitoză autoactivată, determinând astfel organismul să creeze anticorpi împotriva virusului”.

Endocitoza este un proces celular prin care substanţele sunt încorporate într-o celulă prin împrejmuirea materialului cu o membrană celulară.

Aceasta a funcţionat în cazul unui virus aviar care produce bronşită la păsări. Eficienţa vaccinului împotriva virusului aviar a fost deja dovedită în studii preclinice.

„Putem spune că a fost noroc chior”, a spus Katz. „Am decis să folosim coronavirusul ca model pentru sistemul nostru ca să dovedim principiile de funcţionare a tehnologiei noastre”, a precizat el.

Oamenii de ştiinţă au obţinut o consolidare a ipotezei lor după ce au secvenţiat tulpina de coronavirus care a provocat epidemia propagată la nivel global şi au descoperit o similaritate genetică foarte mare între virusul aviar şi cel uman: aceste virusuri au un acelaşi mecanism de infectare, fapt care măreşte probabilitatea de dezvoltare a unui vaccin uman eficient într-o perioadă foarte scurtă de timp, a subliniat cercetătorul.

„Tot ce mai trebuie să facem este să ajustăm sistemul la noua secvenţă”, a spus el. „Suntem în mijlocul acestui proces şi sperăm că în câteva săptămâni vom avea şi vaccinul. Da, dacă totul merge bine, în câteva săptămâni vom avea la dispoziţie un vaccin pentru coronavirus”.

MIGAL urmează să dezvolte vaccinul, dar va trece prin etapele de aprobare ale autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii, inclusiv studii clinice şi fazele premergătoare producţiei pe scară mare.

Ministrul israelian pentru Ştiinţă şi Tehnologie Ofir Akunis a declarat că i-a transmis directorului general al cabinetului său să accelereze procedurile de aprobare astfel încât vaccinul să ajungă pe piaţă cât de repede posibil.

„Vaccinul ar putea primi autorizările de siguranţă în 90 de zile”, a spus CEO-ul MIGAL, David Zigdon, care a precizat că este vorba de un vaccin oral care va fi accesibil publicului larg.

„În acest moment purtăm discuţii intensive cu potenţiali parteneri care să ne ajute să grăbim etapa de testare pe oameni şi să ajungem rapid la produsul final”, a spus acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite