Statele Unite ar putea să apeleze la ajutorul Canadei pentru a crea o nouă forţă NATO la frontierele est-europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Diplomaţi susţin că Statele Unite ar putea să apeleze la ajutorul armatei canadiene pentru a crea o nouă forţă NATO în statele est-europene, întrucât americanii nu reuşesc să obţină susţinerea aliaţilor europeni în lupta de intimidare a ruşilor, scrie Reuters.

Alianţa a înregistrat, în ultima perioadă, puţine progrese în misiunea de a forma o forţă rotativă de 4.000 de militari pe flancul estic din Polonia şi Balcani. Lipsa de progrese în această misiune contrastează cu ultimele dovezi de putere ale NATO, care a operaţionalizat sistemul antirachetă de la Deveselu şi a invitat statul Muntenegru să se alăturea blocului militar occidental.

Între timp, doar Marea Britanie şi Germania s-au arătat dornice să contribuie cu un batalion de 1.000 de trupe fiecare, în vreme ce SUA va oferi alţi 1.000 de militari pentru crearea flancului estic. Însă, asta înseamnă că NATO are nevoie de contribuţia unui al patrulea stat, iar ţările est-europene nu şi-au arătat susţinerea pentru un asemenea proiect.

„Aliaţii europeni au motive întemeiate pentru care nu vor să contribuie. Pur şi simplu nu au banii necesari“, a declarat un diplomat NATO.

Reţinerea pe care o arată unele executive europene este legată şi de îngrijorările interne privind faptul că alianţa nu se concentrează pe combaterea grupărilor militante ş ai fluxurilor migratorii necontrolate.

„Sunt diviziuni în interiorul NATO. Unii aliaţi cred că ar trebui să ne concentrăm pe flancul sudic“, a explicat Sophia Besch, un expert al think tank-ului bazat în Londra, „Centrul pentru Reforme Europene“.

Unitatea este crucială pentru NATO, mai ales în momentele în care Moscova şi Washington se acuză reciproc de intimidarea de-a lungul frontierelor est-europene. NATO şi Rusia se simt intimidate de exerciţiile militare masive şi au perspective diferite cu privire la criza ucraineană.

Însă, orice comportament, care ar da de înţeles că aliaţii europeni nu vor să plătească pentru propria apărare, este dăunător pentru administraţia lui Barack Obama şi favorabil republicanului Donald Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite