Scandal de corupţie. Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, ar putea fi destituită. Protestele vor continua la Sao Paulo şi Brasilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Brazilia faţă de corupţie şi preşedinta Dilma Rousseff FOTO AP
Proteste în Brazilia faţă de corupţie şi preşedinta Dilma Rousseff FOTO AP

Camera inferioară a Parlamentului brazilian a lansat joi procedurile de impeachment în cazul preşedintei ţării, Dilma Rousseff, aprobând o comisie din 65 de membri care va analiza dacă există motive pentru înlăturarea din funcţie ca urmare a acuzaţiilor la adresa ei de manipulare a unor conturi guvernamentale.

Parlamentarii au votat în proporţie de 433-1 înfiinţarea comisiei, care are ca sarcină în întocmească un raport pentru întreaga Cameră inferioară. Pentru un proces formal în Senat, este nevoie de aprobarea de către două treimi din cei 513 membri ai Camerei inferioare, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Cererea opoziţiei de destituire a Dilmei Rousseff invocă faptul că guvernul ei a manipulat conturi în 2014 pentru a-i permite creşterea cheltuielilor publice în perspectiva realegerii în funcţie în 2014.

Apelul pentru impeachment a devenit un test pentru supravieţuirea Dilmei Rousseff, în contextul unei furtuni politice provocate de un larg scandal de corupţie şi de cea mai gravă recesiune a Braziliei din ultimele decenii.

Brazilienii care cer plecarea de la putere a Dilmei Rousseff (de stânga) şi-au continuat manifestaţiile joi seara în oraşele Brasilia şi Sao Paulo, la capătul unei zile pline de puternice tensiuni politice.

Potrivit AFP, în cursul zilei de joi, Brazilia, gigantul emergent al Americii Latine, era ceva mai mult cufundată în haos. Un judecător a suspendat preluarea funcţiei în guvern de către fostul preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, suspectat de corupţie, şi deputaţii au lansat procedura de destituire în cazul Dilmei Rousseff.

În capitala Brasilia, mii de manifestanţi s-au strâns după ora locală 22:00 (01:00 GMT) în faţa preşedinţiei şi a Congresului Deputaţilor. Poliţia a intervenit de mai multe ori, lansând grenade cu gaze lacrimogene şi bombe asurzitoare pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie de sediul puterii.

În centrul capitalei economice Sao Paulo, fieful opoziţiei, mai multe mii de manifestanţi s-au strâns, de asemenea, pe bulevardul Paulista, cerând plecarea de la putere a Partidului Muncitorilor (PT, de stânga) şi a preşedintei.

Vineri, stânga îşi va mobiliza la rândul său forţele în stradă, la cinci zile după manifestaţiile anti-Rousseff de duminică, la care au participat circa trei milioane de brazilieni în toată ţara, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite