Rusia: Bătălia pentru Alep s-a terminat, armata siriană a preluat controlul asupra estului oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători pro-Assad sărbătoresc victoria armatei siriene pe străzile din estul Alepului Sursă foto: CNN
Luptători pro-Assad sărbătoresc victoria armatei siriene pe străzile din estul Alepului Sursă foto: CNN

Ambasadorul Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Vitali Churkin, a anunţat marţi seară că forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au preluat în întregime controlul asupra estului oraşului Alep, după anunţarea unui acord de retragere a rebelilor din oraş, punând astfel capăt unei bătălii care a durat mai bine de patru ani, relatează CNN.

„În decursul ultimei ore am primit informaţii conform cărora activităţile militare din estul Alepului au încetat”, a declarat Churkin la reuniunea Consiliului de Securitate ONU de marţi seară.

„Nu există semne de întrebare asupra încetării ostilităţilor, sau a operaţiunilor de ajutor umanitar. Guvernul sirian a preluat controlul asupra estului oraşului iar acum totul este pregătit pentru iniţiative umanitare practice” a adăugat ambasadorul rus.

Atacurile guvernamentale din estul Alepului s-ar fi încheiat în jurul orei locale 19.00, conform unor corespondenţi ai agenţiei de presă oficiale a guvernului turc, Anadolu. Un jurnalist din Alep a transmis pentru CNN că locuitorii din estul oraşului au primit mesaje telefonice care anunţau încetarea ostilităţilor.

Anterior, mai multe grupări rebele au anunţat că au căzut de acord asupra unui plan de evacuare a oraşului, valabil pentru luptători rebeli şi civili din estul Alepuluii, garantat de Rusia din partea guvernului sirian şi de Turcia din partea rebelilor, conform AFP.

„Cei care vor pleca vor avea de ales între a merge în vestul provinciei Alep sau în provincia (vecină) Idleb (nord-vest)”, în regiuni aflate sub controlul rebelilor, a anunţat un reprezentant al grupării rebele Nurredin al-Zinki.

image

Locuitori din vestul Alepului celebrând pe 12 decembrie victoria iminentă a forţelor lui Bashar al-Assad, reprezentat în această imagine pe steagul Siriei FOTO presstv.ir

Conform acordului, civilii prinşi în zona de conflict vor fi evacuaţi cu autocare fie în vestul oraşului, fie în oraşul Idlib, controlat de rebeli, cu prioritate pentru bolnavi şi răniţi, anunţă şi Anadolu, care adaugă că varianta finală a acordului de evacuare urmează să fie stabilită în urma unor discuţii între oficiali ai Rusiei şi Turciei, ce vor avea loc în cursul zilei de miercuri.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Huseyin Muftuoglu, a confirmat acordul şi a declarat că „Turcia a lucrat în ultimele săptămâni către stabilirea unui coridor de ajutor umanitar”.

Detaliile exacte ale acordului rămân însă neclare, iar oficiali de la Pentagon s-au declarat sceptici cu privire la implementarea acestuia.

„Încercăm să distingem adevărul de la faţa locului în acest caz, însă rămânem sceptici. Am văzut şi în trecut acest tip de declaraţii din partea Rusiei şi a regimului sirian, şi le-am văzut încălcate de fiecare dată” a declarat un oficial american pentru „The Washington Post”.

În orele premergătoare anunţului retragerii, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a anunţat că multiple surse au relatat execuţia a cel puţin 82 de civili în propriile case din estul Alepului de către forţele armatei siriene , în timp ce mai mulţi activişti, jurnalişti şi civili din zonele care se aflau încă sub controlul rebelilor au postat mesaje de adio pe reţelele sociale, susţinând că ar putea fi ucişi de forţele lui Bashar al-Assad.

Armata siriană a negat acuzaţiile şi a afirmat că îşi păstrează prerogative de „a elibera Alepul de terorişti” prin orice mijloace.

Anunţul pune punct unei bătălii care a durat mai bine de patru ani pentru cel mai populat oraş al Siriei, soldată cu peste 100.000 de morţi şi alte câteva sute de mii de locuitori ai oraşului refugiaţi.

Rebelii antiguvernamentali sirieni au atacat Alepul iniţial în 2012, cucerind cea mai mare parte din estul oraşului, în timp ce guvernul sirian a păstrat controlul asupra porţiunii de vest. După trei ani de ofensive şi contraofensive din partea ambelor părţi rămase fără rezultat, în timp ce o criză umanitară gravă punea stăpânirea pe estul oraşului, intrarea Rusiei în conflict de partea guvernului sirian, în septembrie 2015, a înclinat balanţa decisiv în favoarea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Atacurile aeriene combinate ruso-siriene au distrus porţiuni semnificative din estul oraşului şi, conform relatărilor de la faţa locului, au rezultat în numere ridicate de decese civile, în timp ce bombardarea infrastructurii civile – inclusiv a spitalelor – a agravat criza umanitară care afectat sute de mii de locuitori din estul oraşului.

După mai multe tentative eşuate de impunere a unui armistiţiu negociat între Rusia şi principalii susţinători ai rebelilor, Statele Unite, forţele guvernamentale siriene au început o ofensivă decisivă în iunie 2016, reducând treptat teritoriul deţinut de rebeli până au ajuns să controleze 98% din oraş, conform ultimelor relatări înaintea anunţării acordului de evacuare.

Situaţia din Siria este însă departe de a fi clarificată. Rebelii sirieni deţin în continuarea teritorii vaste din nord-vestul şi sudul ţării, precum şi zone mai restrânse din centru şi în apropierea capitalei Damasc, având sprijinul Turciei şi al Statelor Unite. În acelaşi timp, reţeaua teoristă Stat Islamic continuă să stăpânească majoritatea zonelor din estul şi centrul ţării.

harta siria buna


Harta actuală a conflictului sirian. Legendă: roşu - teritorii deţinute de guvernul sirian; verde - teritorii deţinute de rebelii antiguvernamentali; negru - teritorii deţinute de reţeaua teroristă Stat Islamic; galben - teritorii deţinute de forţele kurde Rojava Sursă hartă: syria.liveuamaps.com

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite