Rezistenţa în faţa islamiştilor din Africa: viaţa în timpul violenţelor din Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Konna s-a aflat în prima linie a luptei dintre rebelii islamişti şi forţele franceze FOTO Reuters
Oraşul Konna s-a aflat în prima linie a luptei dintre rebelii islamişti şi forţele franceze FOTO Reuters

La mijlocul lunii ianuarie, oraşul strategic Konna a reprezentat prima linie a conflictului din Mali. Mai întâi a fost ocupat de insurgenţii islamişti care înaintau spre capitală, în sud, apoi a fost bombardat de un atac aerian francez. Localnicii au fost prinşi la mijloc, scrie „Der Spiegel“.

În ciuda haosului care i-a devastat oraşul în ultimele săptămâni, Mohamadou Traore în vârstă de 34 de ani nu şi-a pierdut simţul umorului şi spune că pentru el luptele au fost o afacere bună. „Joi dimineaţă islamiştii au adus şase kilograme de curmale la magazinul meu, apoi trupele franceze au venit pe seară şi mi-au dat 20 de euro pentru ultima apă pe care o mai aveam în frigider“, spune el.

În acea zi, oraşul Konna a fost centrul intervenţiei franceze contra islamiştilor din Mali. Luni de zile, nordul ţării a fost ocupat de fundamentaliştii islamişti rebeli. La mijlocul lunii ianuarie, 300 de rebeli organizaţi într-un convoi de 100 de camioane au lansat din senin o ofensivă asupra sudului, infiltrându-se în micul oraş şi surprinzându-i pe soldaţii malieni. La câteva ore după, preşedintele Franţei, François Hollande, a luat decizia de a lupta împotriva trupelor rebele care înaintau spre Capitală şi a ordonat o intervenţie rapidă a avioanelor de luptă şi a forţelor speciale franceze. 

În drumul lor spre Konna, jurnaliştii de la „Der Spiegel“ au văzut urmele luptelor grele. „Marginile străzilor sunt pline de rămăşiţe ale maşinilor armatei. Părţi din ele zac pe lângă tufişurile drumului. Soldaţii malieni, care au escortat un grup de reporteri spre Konna, s-au oprit şi s-au pozat cu maşinile distruse, preferând să uite cât de neputincioşi au fost împotriva islamiştilor. Rebelii au fost înfrânţi numai datorită intervenţiei franceze“, scrie publicaţia germană. 

Masini distruse in Konna

Maşini ale armatei maliene FOTO Reuters

„Credeam că totul s-a terminat“

Un profesor de 35 de ani de origine arabă, Ahmadou Gourd, nu prea are încredere în armata ţării sale. „Atunci când islamiştii au sosit în Konna, cinci soldaţi guvernamentali s-au refugiat la ferma mea“, povesteşte el. Ei şi-au motivat fuga prin faptul că au rămas fără muniţie şi aveau nevoie de ajutor. Nu peste mult timp, la uşa lui au bătut patru bărbaţi înarmaţi. „Din fericire am reuşit să scap de ei vorbindu-le în arabă. Dacă i-ar fi găsit pe soldaţi, aş fi fost împuşcat“, crede Gourda.

Profesorul este unul dintre puţinii locuitori care au rămas în Konna. Străzile sunt goale, iar casele din chirpici sunt strâmbe şi părăsite, ceea ce-l face să semene cu un oraş fantomă. Din când în când trece câte o maşină care îi aduce pe refugiaţi acasă. „Mulţi dintre vecinii mei au fugit imediat cum au auzit de înaintarea islamiştilor“, spune Gourd. El a decis să nu-şi părăsească locuinţa şi crede că rebelii l-au cruţat numai pentru că vorbea araba. „I-am asigurat că sunt un musulman devotat şi asta, probabil, i-a liniştit“. Imediat după asta a auzit primele bombe. „Am crezut că totul s-a terminat, nu ştiam că sunt francezii.“

Acele ore în care localnicii au fost prinşi între focurile unui război inegal i-a traumatizat mult pe locuitorii din Konna.

„Încă nu pot dormi. Sar în sus la cel mai mic zgomot“, spune Dani Diana, mamă a trei copii. Ea a trăit o poveste similară cu cea a vecinului ei, Ahmadou Gourd. Rebelii islamişti înarmaţi i-au bătut la uşă poruncindu-i să le dea toată mâncarea. Imediat după asta, avioanele franceze au început să bombardeze oraşul, iar o zi mai târziu forţele speciale umblau din casă în casă, în căutarea eventualilor islamişti care s-ar fi putut ascunde.

Mirosul morţii

Abia acum Gourd poate vedea devastarea oraşului (până la sosirea reporterilor nu-şi părăsise casa). Lângă micul port al oraşului şi lângă mica fabrică de peşte se văd cratere de trei metri adâncime. Aici îşi stabiliseră tabăra islamiştii, folosind tancuri furate de la armata maliană, ca barieră de protecţie. Drumurile încă nu sunt încă sigure: ar mai putea exista bombe neexplodate sub pietriş. Dar mirosul de carne în putrefacţie indică faptul că principala sarcină a soldaţilor este să scape de cadavre.

Oficialii francezi spun că, până la sfârşitul lui ianuarie, forţele terestre, întărite de paraşutiştii francezi şi de elicoptere, vor prelua controlul aeroportului şi al drumurilor care duc spre oraşul din deşert, Konna.

Acum că a intervenit Franţa, există speranţă pentru Mali“, spune Gourd. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite