Resursele de apă din Irak. Un război mai puţin cunoscut, dar la fel de important ca religia sau petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele recente din Irak au atras din nou atenţia comunităţii internaţionale, speculând diferite teorii cu privire la motivele ce stau în spatele luptei pentru putere. Aşa cum menţionează mai mulţi observatori ai conflictului, niciuna dintre cele două tabere nu menţionează în discursul lor o resursă cu o miză la fel de importantă ca petrolul sau religia: reţeaua hidrografică a Irakului .

Săptămâna trecută, insurgenţii au înaintat spre provincia Anbar, avansând spre hidrocentrala de la Haditha, a doua ca mărime din Irak. Protecţia acestui punct de interes naţional nu este o noutate. Oficialii americani, în timpul războiului din Irak din 2003, au considerat această zonă una de prioritate maximă, fiind printre primele puncte cucerite şi securizate. 

Între timp, cel mai mare baraj irakian- cel de lângă oraşul Mosul- se află chiar în mijlocul evenimentelor recente, fiind localizat chiar în drumul pe care Statul Islamic l-a ales în avansul spre capitală. Specialiştii în hidroenergie avertizează că această situaţie are consecinţe dintre cele mai serioase pentru oraşele Mosul şi Bagdad. Chiar dacă teroriştii nu distrug barajul, nefuncţionarea acestuia, datorată împiedicării accesului lucrătorilor în zonă, ar putea inunda Mosulul în câteva ore şi chiar provoca un val de inundaţii în Bagdad, capitala ţării. 

Militanţii au avansat spre barajul de la Haidtha, localizat pe râul Eufrat, la începutul săptămânii trecute. Spre sfârşitul săptămânii, aceştia negociau deja cu liderii locali condiţiile în care oraşul Haditha se va preda, o victorie ce le-ar oferi practic o deschidere spre regiunea Anbar insurgenţilor. 

Avansul din ultimele zile vine pe fondul acţiunilor ezitante ale guvernului irakian şi în contextul unor diferenţe de opinie din ce în ce mai adânci între minoritatea sunită, şiiţi şi kurzi. 

„Lupta din aceste zile este una pentru securitatea Irakului." Nouri Al-Maliki, premier

Administraţia Obama şi aliaţii săi au încercat să-l convingă pe premierul Nouri al-Maliki să întreprindă eforturi serioase pentru a reconcilia minorităţile religioase ale ţării ori să demisioneze pentru a lăsa locul unui alt lider ce ar putea să respingă atacurile militanţilor. Al-Maliki a refuzat orice dialog, susţinând că lupta împotriva terorismului e mult mai importantâ decât orice fel de compromis politic sau negociere în acest moment. 

„Lupta din aceste zile este una pentru securitatea Irakului. Nu cred că există ceva mai important decât să mobilizăm oamenii să sprijine situaţia de faţă. Alte lucruri sunt importante, dar aceasta este prioritatea”, a declarat pemierul cu referire la lupta guvernului împotriva insurgenţilor. 

Remarcile erau făcute în aceeaşi zi în care militanţii cucereau oraşul Tikrit, locul de naştere al fostului lider Saddam Hussein; Statele Unite au publicat cifrele estimative ale violenţelor din ultima lună în Irak-peste 2.400 de oameni au murit în conflictul declanşat recent, considerat cel mai sângeros de la invazia din 2003. 

Irakul încearcă din răsputeri să-i învingă pe rebeli folosind forţele aeriene. Ajutor şi infrastructură pentru atacurile aeriene au primit atât din partea Rusiei (avione de luptă) cât şi, conform unor surse citate de Foreign Policy, chiar şi din partea Iranului. Drone înarmate de provenienţă americană au survolat spaţiul aerian irakan în ultimele săptămâni, având un rol activ în lupta împotriva militanţilor suniţi. 

Centralele hidroelectrice ale Irakului reprezintă una dintre cele mai importante aspecte ale luptei împotriva Statului Islamic. Distrugerea barajului de la Haditha ar reprezenta o ameninţare serioasă pentru vestul şi sudul Irakului. Barajul este furnizorul principal de curent electric pentru capitală şi controlează sistemul de irigaţii din sudul ţării. Cu ajutorul acestui babraj, luptătorii SIIL ar putea inunda terenuri agricole şi compromite sistemul de apă potabilă, aşa cum a făcut cu un baraj mai mic de lângă Fallujah în această primăvară. 

În imagine: accidentul de la barajul Hume (Australia). În cazul unui accident similar la barajul din Haditah, oraşul Mosul ar fi acoperit complet de apă în câteva ore

image

Barajul Haditah împreună cu rezervorul său- Lacul Qadisiyah- pot fi  arme periculoase, dacă încap pe mâinile unor grupări cum ar fi Statul Islamic. În timpul invaziei din 2003, o unitate a armatei americane a ocupat acest baraj, împiedicând forţele armate loiale lui Saddam să distrugă infrastructura, împiedicând astfel pagube semnificative infrastructurii irakiene. Din 2005 şi până acum câteva luni, insurgenţii au atacat Haiditha de două ori, ambele atacuri fiind întreprinse cu explozibil, fără însă a provoca pagube semnificative. 

Deşi militanţii nu s-au atins de acest punct stratetgic până la această oră, specialiştii avertizează că un atac asupra barajului ar putea să trimită aproximativ 50 de milioane de galoane (aproximativ 190  de milioane de litri) de apă pe secundă spre oraşul Mosul, acoperind mai bine de jumătate din oraş sub 25 de metri de apă în doar câteva ore. Şi Bagdadul ar putea să se afle sub 4 metri de apă în doar câteva zile, conform estimărilor specialiştilor citaţi de publciaţia Foreign Policy. Pagube uriaşe s-ar înregistra şi în sectorul agricol, conform acelorlaşi specialişti. Peste 250 de kilometri pătraţi de teren agricol ar fi compromis în eventualitatea cedării barajului. 

„Singura măsură care poate fi luată pentru a preveni distrugeri masive ar fi construirea unui baraj mai mic în josul râului Eufrat”, au concluzionat un raport estimativ publicat recent. Construcţia unui baraj mai mic a început în anii '90, dar nu a fost niciodată terminată. 

Lucrările de mentenanţă par să continue la baraj, nefiind afectate de avansul jihadiştilor. Managerul barajul a refuzat să comenteze cu privire la situaţia şi riscul pe care SIIL îl reprezintă în această zonă. 

Citeşte şi: 

   

Atenţie, urmează un nou Sarajevo!

Ce avem pe lista crizelor din Orientul Mijlociu? Războiul civil din Siria continuă. Convorbirile de pace dintre israelieni şi palestinieni sunt în colaps, iar războiul reîncepe. Egiptul este în proces de eliminare a grupării Fraţii Musulmani. Discuţiile SUA-Iran sunt marcate de incertitudine. Irakul este în convulsii, iar pericolul ruperii în trei provincii devine tot mai pronunţat, pe zi ce trece.

Administraţia americană se opune referendumului privind independenţa Kurdistanului irakian

Statele Unite şi-au prezentat dezacordul faţă şi s-au împotrivit proiectului anunţat de preşedintele Kurdistanului irakian privind organizarea unui referendum pe tema independenţei regiunii autonome şi a îndemnat toate comunităţile irakiene la unitate, în contextul ofensivei jihadiste, informează AFP.

Povestea emigrantului din Irak care vrea să-i impresioneze pe români cu picturile lui

Ahmed Hussein şi-a petrecut aproape un sfert din viaţă migrând dintr-o ţară în alta. Nu şi-a mai văzut familia din vara anului trecut, iar dorul de "acasă" şi-l stinge pictând tot felul de portrete.

Arabia Saudită trimite 30.000 de soldaţi la graniţa cu Irak

Arabia Saudită a desfăşurat 30.000 de soldaţi la graniţa sa cu Irak, după ce trupele irakiene s-au retras din zonă, informează televiziunea al-Arabiya. Teama extinderii mişcării jihadiste SIIL în Arabia a determinat autorităţile de la Riad să îşi sporească de urgenţă măsurile de securitate.

Califul din Bagdad îi cheamă pe musulmani la jihad: „Veţi cuceri Roma şi, odată cu ea, lumea întreagă!”

Liderul grupării teroriste desprinse din Al-Qaida, autointitulată SIIL, a făcut apel la toţi musulmanii din lume să pună mâna pe arme şi să vină în noul califat creat pe teritoriile ocupate recent în Siria şi Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite