Nelson Mandela şi legătura sa cu Mossadul: activistul a fost antrenat în tinereţe de agenţii israelieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, considerat un simbol al păcii şi al reconcilierii, a cărui moarte recentă a fost deplânsă de întreaga lume, a avut legături în tinereţe cu celebra agenţie de spionaj a Israelului. Potrivit unor documente secrete ale Mossadului, Mandela a învăţat de la agenţii israelieni tehnici de „judo, sabotaj şi folosirea armelor”

Cotidianul israelian „Haaretz” a publicat vineri un articol cuprinzător în care se arăta că eroul sud-african s-a numărat printre membrii unui grup de activişti împotriva apartheidului. Aceştia s-au ascuns în Etiopia în 1962 pentru a fi instruiţi de agenţi ai Mosadului.

Potrivit biografiei sale, Nelson Mandela a părăsit în secret Africa de Sud pentru a-i întâlni pe liderii ţărilor vecine. Scopul final al lui Mandela, considerat la acea vreme un rebel din rândul opoziţiei, era de a face lobby faţă de puterile străine astfel încât să obţină ajutor financiar pentru Congresul Naţional African, partid politic scos în afara legii de către regimul segregaţionist apartheid.

„Haaretz” a publicat o scrisoare primită de ministrul israelian de Externe datată la 11 octombrie 1962, scrisă cel mai probabil de un agent al Mossadului aflat în Etiopia. În scrisoare este descris antrenamentul unui bărbat în mod particular, identificat drept David Mobsari. Ulterior, agentul  israelian a ajuns la concluzia că Mobsari era de fapt disidentul sud-african Nelson Mandela.

Mandela „a fost antrenat de personalul ambasadei Israelului în Etiopia (cel mai probabil agenţi ai serviciului secret israelian) în tehnicile judo, sabotaj şi folosirea armelor”, potrivit scrisorii originale. Autorul scrisorii a adăugat că luptătorul străin „îi întâmpina pe oamenii noştri cu salutul «shalom», era familiarizat cu problemele evreilor şi cele ale Israelului şi a dat impresia că este un intelectual. Personalul (ambasadei israeliene) a încercat să-l transforme într-un sionist (adept al unei ideologii care promovează întemeierea unui stat evreiesc pe teritoriul Palestinei)”.

Scrisoarea a fost descoperită de intelectualul sud-african David Fachler. Dacă acest document se dovedeşte a fi autentic, ar putea umbri moştenirea lăsată în urmă de Mandela, despre care se ştie că a susţinut Organizaţia Palestiniană de Eliberare condusă de Yasser Arafat, care se opunea politicilor Israelului.

Considerat unul dintre ultimii eroi ai planetei, Nelson Mandela a încetat din viaţă pe 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urma lui o istorie plină de însemnătate, fiind de-a lungul vieţii un luptător împotriva apartheidului, devenit mai târziu primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Trei lideri ai lumii se distrează în timpul funeraliilor lui Mandela. Internetul şi Michelle Obama dispreţuiesc gestul

Nu contează cât de faimoasă poate fi o persoană, căci puţini par să reziste tentaţiei de a se fotografia cu telefoanele mobile în momente mai mult sau mai puţin oportune. Chiar şi preşedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron şi omoloaga sa Helle Thorning-Schmidt din Danemarca au făcut un selfie în timpul ceremoniei funerare dedicate lui Nelson Mandela, sub privirea deloc îngăduitoare a lui Michelle Obama.

Moştenirea istorică a lui Nelson Mandela împarte Africa de Sud între susţinători şi critici

Odată cu anunţul morţii sale, Nelson Mandela a devenit un simbol al luptei pentru libertate şi un model de lider cu aspiraţii democrate. Însă în timpul vieţii, situaţia este mai complexă de atât: „părintele naţiunii” sud-africane a fost un politician cu o carieră marcată atât de reuşite, cât şi de eşecuri, care a colaborat cu tiranii ţărilor vecine în timp ce punea bazele democraţiei sud-africane.

Albii din Africa de Sud se tem pentru viaţa lor. Cum va arăta ţara după moartea eroului Nelson Mandela?

Cea mai mare parte din minoritatea albă care trăieşte în Africa de Sud laudă reconcilierea între cele două rase, însă există şi cetăţeni de culoare albă care se tem pentru siguranţa lor atunci când ceremoniile funerare se vor încheia. Aceştia cred că dispariţia luptărorului împotriva apartheidului va permite izbucnirea violenţelor între negri şi albi, iar ura împotriva minorităţii afrikaner nu va mai fi controlată.

Afacerea „Mandela”: eroul Africii de Sud devine o sursă de venit pentru săracii din ţară

Africa avea nevoie să-şi ascundă problemele şi să-şi promoveze eroul cu o mândrie cât mai mare, în timp ce liderii lumii nu trebuiau să rateze această oportunitatea de a fi pozaţi în timp ce iau parte la ceremoniile de înmormântare, potrivit unui editorial publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”. Ultimele zile au fost marcate de o explozie comercială în Africa de Sud, ce demonstrează că moartea lui Mandela este benefică antreprenorilor.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.

Cum a început povestea lui Nelson Mandela: „Eram curios să văd cum arată de aproape un lider de talie mondială”

În autobiografia sa oficială, publicată în 1994, Nelson Mandela vorbeşte despre oamenii politici care i-au marcat existenţa şi l-au transformat într-un adevărat erou, zeci de ani mai târziu.

Mandela i-a unit pe liderii lumii chiar şi după moarte

80.000 de persoane participă la ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi seară, la vârsta de 95 de ani.

INFOGRAFIE Moştenirea lui Mandela, terfelită de scandaluri sexuale şi corupţie

Politicienii de culoare care au preluat ştafeta de la Nelson Mandela, precum şi membrii familiei sale, au fost în centrul unor scandaluri sexuale şi de corupţie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite