Mali: cum şi-au ascuns locuitorii din Timbuktu comorile de furia islamiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuscrisele de la Timbuktu fac parte din patrimoniul universal
Manuscrisele de la Timbuktu fac parte din patrimoniul universal

Timbuktu adăposteşte artefacte care fac parte din tezaurul culturii universale, iar apropierea islamiştilor extremişti şi a tuaregilor naţionalişti a trezit temerea localnicilor că, aşa cum au făcut şi în alte părţi, aceste comori vor fi distruse. De aceea, cei care le păzesc au încercat să salveze tot ce se putea.

Imamul Ben Essayouti a luat  delicatele manuscrise păstrate de secole la moscheea din secolul al XIV-lea condusă de el şi care se aflau depozitate la biblioteca Institutului Ali Baba, le-a împachetat în saci, toate 8000 de volume, şi le-a depozitat într-un buncăr secret.

„Aceste manuscrise nu sunt numai ale noastre, ci aparţin omenirii. Este datoria noastră să le salvăm”, a declarat imamul, citat de „The New York Times”. Măsurile de salvare au fost binevenite deoarece islamiştii au distrus o parte din patrimonul istoric al oraşului, printre care mai multe mausolee în care erau înmormântaţi cei  333 de sfinţi, predicatori şi oameni de ştiinţă sufiţi, veneraţi de musulmanii din aceste locuri.

Manuscrise inestimabile

    Chiar dacă astăzi Timbuktu este o localitate izolată, secole de-a rândul s-a aflat la întretăierea a două drumuri importante pentru caravanele care traversau Sahara.  Ele aduceau sare, mirodenii şi textile din nord şi luau din Africa de vest aur şi sclavi. Negustorii aveau cărţi, iar scribii din oraş le copiau de mână.

Aceste manuscrise conţin pagini despre o varietate de aspecte ale vieţii-filosofie islamică, legislaţie, dar şi medicină, botanică şi astronomie. Familii din Timbuktu păstrează de asemenea manuscrise vechi. Astfel, familia Konaté Alpha are de generaţii  o colecţie de 3000 de manuscrise. Când islamiştii se apropiau, le-a  luat şi le-a ascuns în oraş într-un puţ secret..

Cu 10 ani în urmă, când a vrut să-şi mărească  locuinţa, a găsit ascuns în perete mai multe manuscrise. A bănuit că fostul proprietar le-a ascuns şi nu a mai ştiut unde. De altfel, a fost un obicei al locuitorilor din Timbuktu că, la venirea duşmanilor, să adune toate comorile şi să le ascundă în deşert.

Biblioteca Institutului Ali Baba, sponsorizată de SUA

    Când au sosit rebelii, angajaţii de la biblioteca Institutului Ali Baba le-au spus că este vorba de o instituţie islamică ce trebuie protejată. Într-adevăr, în primele săptămâni nu s-a întâmplat nimic dar bibliotecarii se temeau totuşi că rebelii vor afla că biblioteca este sponsorizată de SUA..

De aceea, încetul cu încetul, au scos manuscrisele şi le-au trimis din oraş. Au făcut bine, deoarece la plecare, militanţii au dat foc unor manuscrise. Din fericire, ele reprezentau doar cinci la sută din total. Dar bibliotecarii nu se grăbesc să le pună la loc şi aşteaptă până când au garanţia că a dispărut orice fel de pericol la adresa acestor artefacte unice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite