Libia cere explicaţii Washingtonului pentru „răpirea” unui cap al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupe de elită Delta Force au intervenit sâmbătă în capitala libiană, de unde l-au ridicat pe Abua Anas al-Libi, unul dintre liderii grupării teroriste al-Qaeda şi unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe lista FBI. Autorităţile de la Tripoli au catalogat însă operaţiunea drept „răpirea” unui cetăţean libian şi cer explicaţii Statelor Unite ale Americii.

Abua Anas al-Libi trăia de doi ani în libertate în Tripoli, capitala Libiei, după ce trecuse prin Sudan, Afganistan şi Iran, unde a fost încarcerat mai mulţi ani. 

Abua Anas al-Libi este, de fapt, numele de război al lui Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai (49 de ani), pe care SUA l-au acuzat de implicare în atacurile cu bombă din 1998 de la ambasadele americane din Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, şi din Nairobii, capitala Kenyei, în care au murit peste 220 de persoane. Însă de atunci, al-Libi a fost introdus pe lista Biroului Federal de Informaţii (FBI) a celor mai căutaţi oameni, cu o recompensă de cinci milioane de dolari. 

Acum, americanii susţin că prinderea acestuia este o lovitură puternică pentru reţeaua teroristă, însă autorităţile libiene susţin că, şi înc cazul în care al-Libi este vinovat, el ar trebui judecat în Libia şi nu peste hotare. 

Pe 7 august, lumea a comemorat 15 ani de la atacurile teroriste coordonate de Osama bin Laden asupra ambasadelor SUA din Kenya şi din Tanzania, în care au murit 224 de persoane şi peste 5.000 au fost rănite. Apropierea acestei date a contribuit la decizia SUA de a emite o alertă internaţională privind riscul unor noi atentate teroriste, în urma interceptării unor cconvorbiri dintre liderii al-Qaeda.

În dimineaţa zilei de 7 august 1998, lumea era martora celor mai sângeroase atentate teroriste îndreptate vreodată asupra unor ambasade americane. La Naibori, capitala Kenyei, o explozie puternică s-a putut auzi în jurul orei locale 10.35. Bubuitura a fost atât de puternică încât s-a auzit de la o distanţă de cinci kilotrei, iar suflul exploziei a spart toate geamurile unei clădiri aflate la o distanţă de peste un kilometru. 

Zeci de persoane au murit pe loc, altele au rămas captive sub dărâmături. Acum, ştim că 224 de persoane au murit, iar alte 5.000 au fost rănite. Majoritatea victimelor au fost kenyeni. Bomba de la Nairobi, plasată într-o maşină-capcană, avea ca ţintă ambasada SUA, însă o clădire de birouri cu cinci etaje din imediata apropiere a fost mult mai afectată. Ea a fost dărâmată aproape complet, de unde şi numărul ridicat de civili morţi sau răniţi. 

De asemenea, un autobuz public, plin cu navetişti, trecea pe acea stradă în momentul detonării dispozitivului explozibil. Vehiculul a fost avariat complet, şoferul şi alţi pasageri au murit pe loc, mai multe persoane au fost rănite. 

Atacul de la Dar es Salaam a fost identic, tot prin bombă plasată într-o maşină-capcană în faţa ambasadei americane. Deflagraţia a afectat uşor şi ambasada franceză, însă numărul victimelor de aici a fost semnificativ mai scăzut. 

CITEŞTE MAI MULT

Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” din ultimii ani.


Surse militare: celula teroristă din spatele complotului care vizează SUA „este mobilizată în poziţia de atac”

Un complot terorist internaţional, coordonat de Al-Qaeda, a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţările arabe, măsură aplicată şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa la o scară mai restrânsă. Ameninţarea este sporită de faptul că, în ultima lună, Al-Qaeda a ajutat aproximativ 250 de deţinuţi extremişti să evadeze din închisori din state arabe.


Întâlnire de urgenţă la Casa Albă. Obama a fost informat despre „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” de multă vreme

Consilierii pe teme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a discuta despre ameninţarea teroristă care a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţări arabe şi să emită un avertisment mondial de călătorie.


Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


Mai multe ambasade ale Statelor Unite vor fi închise duminică din motive de securitate

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite au anunţat joi că duminică vor închide mai multe ambasade şi consulate din întreaga lume din motive de securitate.


Interpolul a emis o avertizare de securitate la nivel global, după ce sute de prizonieri au evadat cu ajutorul Al-Qaeda

Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel global, după ce, în ultima lună, sute de prizonieri din închisori aflate în nouă state, printre care Pakistan, Irak şi Libia, au evadat cu ajutorul grupării teroriste Al-Qaeda.


Al-Qaeda acuză Statele Unite de organizarea "complotului" pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, acuză Statele Unite că "au complotat" cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat pe 3 iulie, conform unei înregistrări audio difuzată pe site-uri islamiste, relatează AFP.


Şeful Statului Major al armatei SUA: Complotul Al-Qaeda depistat de SUA vizează obiective ale ţărilor occidentale

Complotul terorist organizat de reţeaua Al-Qaeda, pe fondul căruia SUA au închis ambasade şi au emis o avertizare globală de călătorie, vizează "obiective occidentale", afirmă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite