James Mattis, secretarul de apărare: Actualele tensiuni dintre SUA şi Rusia „nu vor scăpa de sub control“

James Mattis, secretarul de apărare: Actualele tensiuni dintre SUA şi Rusia „nu vor scăpa de sub control“

James Mattis, secretarul de apărare al Statelor Unite/Foto: EPA

Secretarul de apărare al Statelor Unite, James Mattis, a declarat că actualele tensiuni dintre SUA şi Rusia, ca urmare a loviturilor militare împotriva regimului din Siria, „nu vor scăpa de sub control“, afirmând că acestea au reprezentat un răspuns direct la utilizarea armelor chimice de către Assad, şi nu o strategie de schimbare de regim.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu vom scăpa situaţia de sub control”, le-a declarat Mattis reporterilor.

„Sunt încrezător în faptul că Rusia va acţiona urmărindu-şi propriul interes, şi nu există niciun interes pentru Rusia ca această situaţie să scape de sub control.”

Fostul general a reiterat ameninţarea că armata Statelor Unite rămâne pregătită să acţioneze din nou în cazul în care preşedintele Assad va utiliza din nou arme chimice.

Declaraţiile secretarului de apărare american subliniază încă o dată lipsa unei strategii de comunicare coerente din partea administraţiei Trump în privinţa actualei crize internaţionale. În aceeaşi zi, secretarul de stat Rex Tillerson a subliniat necesitatea ca preşedintele Assad să fie  înlăturat de la putere, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe l-a comparat pe acesta din urmă cu Hitler. De asemenea, presa americană a preluat constat declaraţiile oficialilor americani, ce sub protecţia anonimatului, au susţinut că Rusia a încercat să ascundă acest atac sau că, cel puţin, poartă o oarecare responsabilitate.

James Mattis a declarat că Statele Unite nu deţin nicio dovadă concludentă că Rusia a avut cunoştinţă de sau că a fost complice în acest atac.

„Este foarte clar că regimul Assad a plănuit, orchestrat şi executat acest atac, dar mai mult de atât nu putem afirma în acest moment. Ştim doar ce v-am spus, nu ştim mai mult de atât”, a declarat Mattis când a fost întrebat despre rolul jucat de Rusia în atacul cu arme chimice.
citeste totul despre: