Gruparea jihadistă Stat Islamic se teme de o singură ţară

Gruparea jihadistă Stat Islamic se teme de o singură ţară

Jürgen Todenhöfer alături de luptători jihadişti

Singura ţară din lume de care gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS) se teme este Israelul. Cel puţin aşa susţine jurnalistul german Jürgen Todenhöfer, care, în anul 2014, a stat 10 zile la Mosul, în nordul Irakului, împreună cu luptătorii grupării Stat Islamic, iar apoi a publicat o carte pe această temă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu acordat „Jewish News“, jurnalistul german, în vârstă de 75 de ani, a declarat că Israelul nu este inclus în „prima etapă“ planificată pentru colonizarea Orientului Mijlociu.
 
„Singura ţară de care ISIS se teme este Israelul – mi-au spus că ştiu că armata israeliană este prea puternică pentru ei“, a afirmat Jürgen Todenhöfer.
 
„Ei cred că pot învinge trupele terestre americane şi britanice, despre care spun că nu au experienţă în gherila urbană sau în ceea ce priveşte strategiile teroriste. Dar ştiu că israelienii sunt foarte duri în privinţa gherilelor şi în lupta împotriva teroriştilor.“ 
 
Totuşi, gruparea jihadistă Stat Islamic a ameninţat de mai multe ori Israelul în înregistrările sale video. Până acum însă, reţeaua teroristă nu a revendicat niciun atentat terorist în Israel sau în teritoriile palestiniene ocupate, deşi există informaţii potrivit cărora în Gaza sunt active mai multe grupări afiliate ISIS.
 
De asemenea, jurnalistul german descrie reţeaua al-Qaida ca fiind un „mizilic“ pe lângă ISIS, bazându-se pe informaţiile obţinute după ce i s-a permis să se întâlnească la Mosul cu oficiali, militanţi şi simpatizanţi ai grupării jihadiste.
 
Potrivit lui, aceştia vor să demonstreze că Statul Islamic funcţionează. „Am crezut că voi întâlni un grup terorist brutal, dar am întâlnit o ţară brutală“, a declarat Todenhöfer după perioada petrecută în nordul Irakului. 
 
Israelul nu face parte din coaliţia condusă de SUA care bombardează ISIS în Irak şi Siria, însă, notează „The Independent“, serviciile sale ar furniza aliaţilor informaţii despre gruparea teroristă. 
citeste totul despre: