FOTO VIDEO Australia mobilizează 3.000 de militari rezervişti pentru a face faţă incendiilor . O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars, fauna îşi va reveni în zeci de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de viet['i au fost mistuite de flăcări în Australia
Mii de viet['i au fost mistuite de flăcări în Australia

Australia a chemat 3.000 de rezervişti să se desfăşoare pentru a face faţă incendiilor de vegetaţie care devastează în prezent ţara, a anunţat sâmbătă premierul Scott Morrison, o mobilizare fără precedent, notează AFP.

Zeci de mii de australieni au fost nevoiţi să-şi părăsească sâmbătă locuinţele pentru a fugi din calea incendiilor de vegetaţie, agravate de condiţiile meteorologice catastrofale, informează AFP.

Temperaturile au depăşit sâmbătă 40 de grade Celsius, iar vânturile puternice au alimentat sute de incendii, cele mai multe scăpate de sub control.

Prognozele indică vânturi puternice şi temperaturi ridicate până seara, a declarat şeful pompierilor din New South Wales, Shane Fitzsimmons.

Metropola Sydney s-a confruntat sâmbătă cu temperaturi record, 48,9 grade Celsius fiind înregistrate în suburbia vestică Penrith.

Cel mai populat oraş al Australiei, cu peste cinci milioane de locuitori în zona metropolitană, Sydney se confruntă cu întreruperi de energie electrică după distrugerea de către incendii a două staţii electrice. În acest context, autorităţile au solicitat rezidenţilor să reducă consumul de electricitate.

La Canberra, temperaturile au atins 44 de grade de grade Celsius, o valoare fără precedent, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor meteorologice australiene, care au avertizat totodată că în cele două oraşe temperaturile ar putea continua să crească.

Mai multe mesaje de avertizare au fost emise sâmbătă în toată ţara, unul dintre acestea referindu-se la un incendiu la sud-vest de Sydney care ar putea ajunge la periferia oraşului.

Starea de urgenţă a fost declarată în sud-estul Australiei, cea mai populată regiune a ţării, iar vineri autorităţile au emis un ordin de evacuare pentru peste 100.000 de persoane din trei state australiene.

Australia a chemat 3.000 de rezervişti să se desfăşoare pentru a face faţă incendiilor de vegetaţie care devastează în prezent ţara, a anunţat sâmbătă premierul Scott Morrison, o mobilizare fără precedent, notează AFP.

"Această decizie permite să avem mai mulţi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul în care a gestionat incendiile violente care durează din septembrie.

Un general două stele a fost numit pentru a superviza intervenţia armatei, iar HMAS Adelaide - o navă de debarcare cu elicoptere - a fost desfăşurată pentru a contribui la efortul de luptă contra focului.

De mai multe luni, armata australiană îşi aduce ajutorul în materie de recunoaştere aeriană, cartografie, căutare şi salvare, logistică şi sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfăşuraţi. "Guvernul nu a luat această decizie superficial", a afirmat ministra apărării, Marise Payne.

"Este pentru prima dată când sunt mobilizaţi atât de mulţi rezervişti. Cred că este pentru prima dată în istoria ţării noastre", a subliniat ea.

Un număr mai mic de rezervişti au fost desfăşuraţi pentru a lupta împotriva incendiilor în statul Queensland (nord-est).

Acest anunţ intervine în contextul în care premierul Scott Morrison este de mai multe săptămâni ţinta criticilor din cauza gestionării actualei crize

Zeci de mii de australieni şi-au părăsit sâmbătă domiciliile - pe fondul condiţiilor meteorologice din weekend care riscă să extindă incendiile de pădure şi mai mult - staţiunile turistice de obicei animate în acest sezon devenind oraşe fantomă.

Starea de urgenţă a fost decretată în sud-est-ul insulei-continent, regiunea cea mai populată, şi ordinul de evacuare a fost dat vineri pentru mai mult de 100.000 de persoane din trei state.  

"Astăzi este vorba despre a salva vieţi", a avertizat premierul din Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian. "Am văzut cum au plecat zeci de mii de persoane", a mărturisit şeful pompierilor din acest stat, Shane Fitzsimmons.

Turiştii şi locuitorii din sud-estul ţării şi-au abandonat cazările şi locurile de vacanţă. 

Autostrăzile care leagă oraşele de coastă de Sydney şi alte mari oraşe au fost blocate de lungi şiruri de maşini. 

 Centrele comerciale, magazinele şi barurile au fost închise. Liniştea domnea sâmbătă la Batemas Bay, un oraş turistic care de obicei este activ.           

Singurul semn de viaţă în această localitate era un centru de primiri pentru persoanele evacuate, unde sute de locuitori nevoiţi să-şi părăsească casele şi-au găsit refugiu în corturi instalate pe un teren din oraş.                

"Am putea spune o tabără de refugiaţi", a glumit o locuitoare vineri seară, în timp ce se instala cu soţul ei.  Mick Cummins, 57 de ani, şi soţia sa au fugit către centrul de evacuare în timp ce focul le distrugea satul, în seara de Anul Nou. 

  Sfârşitul de săptămână se anunţă catastrofal pe frontul incendiilor

Temperaturile caniculare aşteptate sâmbătă - depăşind 40 de grade Celsius - vor fi însoţite de vânturi violente care riscă să înteţească unele incendii de vegetaţie care ard în întreaga ţară de patru luni, majoritatea scăpate de sub control.

Trei incendii s-au combinat şi au format unul singur, mai mare decât Manhattan. Pompierii australieni luptă cu ceea ce capătă dimensiunea celei mai catastrofale zile, dintr-un sezon deja devastator.

Incendiile s-au unit în cursul nopţii în regiunea Omeo din statul Victoria, acoperind 6.000 de hectare , a comunicat Departamentul de Mediu din Gippsland, citat de CNN.

În statul vecin New South Wales, un incendiu în regiunea Wollondilly din sudul capitalei Sydney rămâne „scăpat de control”, potrivit Serviciului de Pompieri. Aici au ars 264.000 de hectare de teren în ultimele luni.

Condiţiile meteorologice se deteriorează rapid sâmbătă, Biroul de Meteorologie australian avertizând că viteza vântului, dar şi temperaturile cresc.

„Astăzi va fi o zi cu pericol de incendiu sever până la extrem în multe districte", potrivit Biroului de Meteorologie.

De la începutul anotimpului de incendii în septembrie, cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de case s-au transformat în cenuşă.

Fauna sălbatică ar putea avea nevoie de decenii pentru a-şi reveni după incendiile de vegetaţie

Fauna sălbatică din Australia, renumită în special pentru koala şi canguri, va avea nevoie de câteva decenii pentru a-şi reveni după incendiile de vegetaţie care continuă să devasteze continentul, relatează vineri AFP.

De la debutul incendiilor violente, în luna septembrie, cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi o suprafaţă de două ori cât cea a Belgiei a fost mistuită de flăcări.

Aceste incendii au fost, de asemenea, letale pentru vieţuitoarele sălbatice. Potrivit unui studiu recent, focarele, multe dintre ele în continuare active, sunt responsabile de dispariţia a aproape o jumătate de milion de animale într-un singur stat şi va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de vieţuitoare sălbatice afectate să îşi revină.

Această criză a evidenţiat schimbările climatice responsabile, potrivit oamenilor de ştiinţă, de acest sezon de incendii mai intens, mai lung şi mai precoce ca niciodată.

Imagini bulversante cu exemplare de koala însetate care beau apă din sticlele pompierilor sau cu canguri cuprinşi de panică în mijlocul flăcărilor au făcut înconjurul lumii, aminteşte AFP.

Un studiu realizat de Universitatea din Sydney estimează că în statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetaţie, 480 de milioane de animale au murit începând din septembrie. Aceste cifre sunt foarte ''prudente'', au subliniat autorii studiului într-un comunicat emis vineri, iar bilanţul deceselor ar putea fi ''considerabil mai mare''.

Pentru a ajunge la această cifră, cercetătorii au analizat estimările privind densitatea populaţiei acestor mamifere din zonele devastate de incendii. Cifra include mamifere, păsări şi reptile, dar nu şi insecte, lilieci sau broaşte. Numărul animalelor care au pierit ''este probabil mult mai mare de 480 de milioane'', se arată în comunicat.

Populaţiile de koala au fost afectate în mod special, deoarece aceste animale trăiesc în copaci, se hrănesc doar cu anumite tipuri de eucalipt şi nu pot fugi rapid din calea flăcărilor.

Studii anterioare au demonstrat că incendiile nu se propagă uniform - unele zone rămân neafectate, chiar dacă se află în apropiere, altele sunt complet devastate. "În aceste zone care au rămas intacte sau care au avut cel mai puţin de suferit fauna poate fi găsită, dacă reuşeşte să ajungă la ele", a explicat Profesor Andrew Beattie de la Universitatea Macquarie din apropierea Sydney pentru AFP.

Dând dovadă de puţin optimism, el consideră că, dacă rămân suficiente zone neatinse de incendii, pădurile se vor regenera în timp. Pentru aceasta însă, condiţiile trebuie să se îmbunătăţească rapid.

Întrebat despre o posibilă speranţă de repopulare cu faună sălbatică a zonelor cele mai afectate, profesorul estimează că acest lucru depinde de factori precum precipitaţiile, clima şi exploatarea forestieră. Potrivit spuselor sale, o revenire la normal ar putea dura până la 40 de ani.

Un adevărat „Cernobîl climatic“

Australia este, în aceste zile, un veritabil „ground zero” al unei catastrofe climatice în plină desfăşurare. Renumita Mare Barieră de Corali e pe moarte, pădurile înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO ard, mai multe oraşe au rămas sau sunt pe cale să rămână fără apă. Întregul continent australian arde la o scară nemaiîntâlnită până în prezent, în ceea ce ar putea fi numit un „Cernobîl climatic”, conform unui articol New York Times  semnat de celebrul scriitor australian Richard Flanagan.

Ce vedem în aceste zile în Australia pare să fie rezultatul unei combinaţii între „Mad Max” şi „Ultimul ţărm”: mii de oameni care îşi caută refugiul pe plaje, într-un decor dominat de o ternă lumină portocalie. Imaginile cu oameni şi animale, înghesuiţi laolaltă într-o muţenie stranie aduc aminte de tablourile lui Bruegel sau Bosch. Flăcări care ating 70 de metri înălţime. Şi tornade de foc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite