FOTO Liderii Frăţiei Musulmane plănuiesc proteste „în fiecare zi”. Moscheile au devenit refugiul manifestanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţele din Cairo au reizbucnit sâmbătă dimineaţa, odată cu ofensiva brutală a militarilor care au deschis focul de la primele ore. Mii de protestatarii s-au adăpostit pe timpul nopţii şi dimineaţa în moscheile din Cairo, care sunt asaltate de forţele guvernamentale. Deşi violenţele din ultimele 24 de ore au făcut aproape 1.000 de morţi, susţinătorii Frăţiei Musulmane au jurat că vor protesta în fiecare zi.

Chemarea la proteste, reînnoită de liderii mişcării Frăţia Musulmană, riscă să recreeze scena de război civil care a paralizat capitala de la începutul săptămânii. În urma protestelor de vineri, zi declarată de liderii islamişti „vinerea mâniei”, au murit cel puţin 95 de oameni, iar alţii 800 sunt răniţi, potrivit Ministerului de Sănătate de la Cairo.

Asediul moscheii Al-Fath din Piaţa Ramses s-a petrecut la sfârşitul„zilei mâniei”, marcată de ciocnirile violente ale forţelor guvernamentale şi egiptenii loiali preşedintelui demis Mohamed Morsi. Protestatarii au jurat că nu vor înceta protestele până când nu îl vor readuce la conducerea ţării pe Morsi, îndepărtat de armată printr-o lovitură de stat, la începutul lunii iulie.

Oficiali ai securităţii au spus că „elemente armate” au „tras focuri de armă asupra forţelor de securitate şi a poliţiştilor, dinăuntrul moscheii”, potrivit agenţiei de presă locale MENA. Pe de altă parte, Partidul Libertăţii şi Justiţiei înfiinţat de Morsi a emis o declaraţie potrivit căreia „sute de oameni sunt captivi” în moschee.

Mai mult, liderii partidului au cerut evitarea unui alt „masacru”, având în vedere evenimentele recente. Miercuri, peste 200 de egipteni au murit la moscheea Rabaa al-Adawyia, declanşând proteste naţionale.

moschee cairo egipt REUTERS

Moscheea Al-Fath din Cairo, ocupată de aproximativ 1.000 de protestatari. FOTO: Reuters

Sâmbătă, soldaţii egipteni au pătruns în moscheea din Cairo fără să recurgă la forţă, unde s-au retras aproximativ 1.000 de partizani ai preşedintelui demis, potrivit unei manifestante din interiorul moscheii care a transmis informaţii prin telefon agenţiei France Presse.

Canalul privat egiptean ONTV Live a arătat imagini cu soldaţi intrând în moscheea Al-Fath din centrul oraşului Cairo, în timp ce televiziunea Al-Jazeera difuza pe site-ul său de Internet imagini cu militari în interiorul moscheii. Soldaţii păreau că negociază cu manifestanţii pentru a elibera moscheea.

O manifestantă din interiorul moscheii a declarat pentru AFP prin telefon că protestatarii au cerut să nu fie arestaţi sau atacaţi de către civili ostili care s-au strâns în faţa moscheii. Potrivit informatoarei, soldaţii s-au oferit să evacueze femeile, dar au insistat să-i chestioneze pe bărbaţi. Manifestanţii au refuzat propunerea militarilor.

„Schimbul de focuri a încetat”, a spus femeia. „Atacatorii au încercat să pătrundă în moschee, dar bărbaţii au baricadat uşile.”


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit intervenţia sângeroasă în Egipt

Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit intervenţia sângeroasă împotriva Fraţilor Musulmani în Egipt, considerând-o ca pe o ripostă la ameninţarea pe care confreria o reprezintă pentru puterea lor, apreciază experţi, citaţi de AFP.

UE se pregăteşte să acţioneze în cazul Egiptului

Ambasadorii celor 28 de state membre UE vor dezbate luni, la Bruxelles, situaţia din Egipt, unde violenţele s-au soldat cu 624 de morţi (conform ministrului egiptean de Interne), a anunţat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), relatează AFP.

Azi, vinerea mâniei islamice

Azi la prânz, imediat după încheierea marii rugăciuni săptămânale, Egiptul poate intra definitiv în război civil. Fraţii Musulmani au transmis chemarea ca milioane de susţinatori să iasă în stradă pentru a-şi manifesta protestul împotriva instaurării pentru o lună a stării de urgenţă şi a deciziei ca armata să folosescă muniţie de razboi împotriva persoanelor care vor ataca forţele de poliţie sau instituţiile publice.

Frăţia Musulmană cere un „protest al furiei” cu milioane de oameni. Egiptul se pregăteşte pentru violenţe sporite

Mişcarea Frăţia Musulmană a cerut oamenilor din toată ţara să iasă în străzi, pentru a organiza un „protest al furii” cu milioane de egipteni, vineri, după încheierea rugăciunilor de la amiază. Liderii islamişti fac apel la manifestaţii naţionale pentru a protesta faţă de ofensiva violentă a armatei, în urma căreia au murit aproape 700 de oameni în ultimele două zile.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate asupra situaţiei din Egipt

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU vor avea joi la New York consultări de urgenţă cu uşile închise privind criza din Egipt, unde sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite după ce armata şi poliţia i-au dispersat pe susţinătorii preşedintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi.

VIDEO Barack Obama condamnă violenţele din Egipt

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că este împotriva actelor violente care au loc în Egipt şi mărturiseşte că nu poate exista niciun tip de cooperare cât timp persoane civile sunt omorâte.

Egipt: islamiştii au incendiat peste 20 de biserici ale creştinilor, pe care-i acuză pentru căderea regimului Frăţiei Musulmane

Decizia armatei de a împrăştia violent taberele de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi din Cairo a avut consecinţe asupra creştinilor din Egipt. În provincie, unde Frăţia este mult mai puternică, iar armata nu şi-a concentrat forţe, islamiştii au demarat o campanie de discriminare pe motive religioase a creştinilor, marcându-le casele cu cruci tăiate şi incendiind zeci de biserici doar noaptea trecută.

Criza din Egipt stârneşte reacţii dure în întreaga lume: Turcia cere reuniune în Consiliul de Securitate al ONU, Danemarca nu mai dă bani pentru Cairo

Confruntările violente din Egipt, în care au murit cel puţin 343 de persoane şi alte 2.930 au fost rănite, a atras critici aspre din întreaga lume. SUA iau în calcul sistarea ajutoarelor financiare, Danemarca a decis deja să nu mai dea bani Egiptului, Franţa l-a convocat pe ambasadorul egiptean să dea explicaţii, Iranul avertizează că evenimentele „cresc riscul unui război civil”, iar lumea arabă se solidarizează cu Frăţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite