Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, arestat pentru incitare la dezordini. Şedinţă specială a Parlamentului iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile iraniene l-au arestat pe fostul preşedinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, pentru susţinerea acţiunilor de protest din ţară în timpul unei vizite în oraşul Shiraz, anunţă publicaţia arabe, Al-Quds Al-Arabi, citând surse de la Teheran.

Autorităţile au dispus arestarea fostului preşedinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad în timpul vizitei efectuate în oraşul Shiraz, iar arestul acestuia a fost aprobat de liderul supreme Ali Khamenei, anunţă publicaţia de limba arabă.

Potrivit surselor ziarului, autorităţile iraniene au luat o astfel de decizie din cauza declaraţiilor făcute de Ahmadinejad în oraşul Bushehr, din sudul Iranului, care au fost calificate drept "incitare la dezordini".

Publicaţia menţionează că joi Ahmadinejad a criticat dur actualul preşedinte Hassan Rohani şi guvernul acestuia, pe care i-a învinuit, în timpul unui discurs rostit în faţa locuitorilor oraşului Bushehr, de "îndepărtare de problemele poporului", „proastă administrare" şi însuşirea „monopolului asupra bogăţiei publice".

Avocatul fostului preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a negat informaţiile apărute în presa de limbă arabă că acesta ar fi fost arestat pentru instigare la demonstraţiile din oraşele iraniene, scrie portalul Erem News.

Majoritatea persoanelor arestate în timpul protestelor din Iran au fost eliberate pe cauţiune

Arestarea fostului preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad pentru că a făcut apel la proteste în oraşele Republicii Islamice nu a avut loc, a declarat avocatul său, citat de portalul de ştiri Erem News.

Teheranul nici nu a confirmat, nici nu a negat această informaţie, deocamdată.

Conservatorul Ahmadinejad a ocupat postul de preşedinte două mandate succesive din 2005 până în 2013. În 2009, în ţară au avut loc acţiuni masive de protest după al victoria lui în alegeri.

Parlamemtul examinează motivele izbucnirii protestelor

Parlamentul iranian a început duminică o şedinţă specială pentru a examina motivele izbucnirii protestelor antiguvernamentale de-a lungul ţării, informează dpa.

Şedinţa, convocată de o facţiune reformistă de parlamentari, are loc cu uşile închise. Cu toate acestea, un comunicat de presă va fi difuzat după-amiază.

Ministrul de interne, şefii serviciilor de informaţii şi al consiliului de securitate sunt aşteptaţi să participe la şedinţă, a anunţat duminică agenţia de presă ISNA.

Adepţii liniei dure în Iran au dat vina pentru demonstraţii, izbucnite la sfârşitul lunii decembrie, pe conspiratori străini, un sentiment reiterat de preşedintele iranian Hassan Rouhani şi de reformatorii săi.

Rouhani a admis însă că nu toate demonstraţiile puteau fi declanşate din afară de forţe străine.

În timpul şedinţei vor fi discutate de asemenea cererile reformiştilor ca demonstranţii care au fost închişi să primească asistenţă juridică.

Potrivit datelor oficiale, 19 persoane au fost ucise în timpul protestelor.

În Iran au continuat şi sâmbătă protestele anti-guvernamentale,în mai multe oraşe. Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a arătat imagini de la mai multe manifestaţii pro-guvernamentale, care au avut loc tot pe 6 ianuarie.

Potrivit europa liberă, protestele din cursul nopţii de vineri s-au îndreptat împotriva conducerii religioase a Iranului, acuzată de corupţie. Au fost postate şi imagini de la funeraliile a două persoane, decedate în timpul protestelor. Informaţiile vin la câteva ore după ce vineri, la Naţiunile Unite a avut loc o controversată şedinţă a Consiliului de Securitate, dedicată situaţiei din Iran şi convocată de Statele Unite. 

Nu numai Rusia dar şi aliaţi ai Statelor Unite s-au întrebat dacă protestele din Iran sunt o temă potrivită pentru o reuniune la Naţiunile Unite. Ambasadoarea americană Nikki Haley a deschis şedinţa cu o declaraţie în care a salutat „curajul celor care se ridică împotriva unui regim de opresori”.

Şi a atras atenţia Teheranului că lumea va urmări cu atenţie modul cum reacţionează la aceste proteste. Până acum, peste 22 de persoane au fost ucise şi aproape două mii au fost reţinute. 

Iranul a interzis predarea limbii engleze în şcolile primare

Iranul a interzis predarea limbii engleze în şcolile primare, după ce liderul suprem al ţării a spus că învăţarea acestei limbi a deschis drumul pentru o „invazie culturală” vestică.

Anunţul a fost făcut de un oficial al departamentului Educaţie. „Predarea limbii engleze în şcolile guvernamentale şi non-guvernamentale primare ca parte a programei oficiale este împotriva legii şi reglementărilor”, a spus Mehdi Navid-Adham, şeful Consiliului de Învăţământ Superior, citat de Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite