Iran: Cum combate ayatollahul  Khamenei „revoluţia ouălor “. Comandantul Gardienilor Revoluţiei anunţă „sfârşitul răzvrătirii” INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de simpatizanţi proregim s-au adunat miercuri în mai multe oraşe, în Iran, în semn de condamnare a ”tulburărilor” care agită ţara de aproape o săptămână.

Manifestanţi scandau sloganuri în favoarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, dar şi ”moarte Americii” sau ”moarte Israelului”, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.

”Îi dăm liderului nostru sângele care ne curge în vene”, scandau aceşti manifestanţi, dintre care unii agitau steaguri iraniene. De mai multe zile, în Iran au loc manifestaţii împotriva dificultăţilor economice şi a puterii, numite de presă „revoluţia ouălor“. Peste  22 de persoane au fost ucise în violenţe de la debutul acestor proteste pe 28 decembrie în oraşul Mashhad (nord-est).

Trei decizii ale guvernului de la Teheran au alimentat nemulţumirile spune Clement Therme, cercetator la IISS (International Institute for Strategic Studies):a decis să închidă mai multe instituţii de credit pline de datorii. "Regiunea Khorasan , din care face parte oraşul Mashhad, a fost afectată de aceste închideri", precizează Fariba Adelkhah, cercetatoare la Sciences-Po.

"Iranienii au avut sentimentul că au fost furaţi de către stat. Pe vremea lui Ahmadinejad, guvernul salva cu orice preţ aceste instituţii <<putrede>>“, adauga Clement Therme. În plus, preţul oualor şi cărnii de pasare a crescut din nou în decembrie, atingând o creştere de 50% pe an, potrivit cifrelor băncii centrale iraniene. Pe 10 decembrie, preşedintele Rohani, reales în mai pe promisiunea de a îmbunătăţi situaţia economică a ţării, şi-a prezentat bugetul în Parlament, buget care conţine aceste angajamente de a însănătoşi finanţele statului. Pentru prima dată, se văd cheltuielile pentru fundaţiile religioase, centrele de cercetare şi alte instituţii nealese legate de regim.

"Oamenii au aflat cum clericii îşi iau partea leului din buget, fără a fi răspunzatori, în vreme ce viaţa de zi cu zi a iranienilor devine tot mai dificila", susţine Omid Memarian, un analist iranian citat de BuzzFeed.

Urmările a patru decenii de „Republică Islamică“ sunt următoarele: Mai bine de 40 la sută din locuitori trăiesc sub limita relativă a sărăciei. În unele regiuni rurale săracii reprezintă chiar 60 până la 70 la sută din populaţie. Există cel puţin 11 milioane de oameni care trăiesc în adăposturi improvizate la periferia marilor oraşe. Mai bine de un sfert din cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu reuşesc să se angajeze nicăieri. Nici mücar cei cu studii superioare. 

„Nu este nici o revoluţie, nici o mişcare politică, ci mai curând explozia frustrărilor cauzate de stagnarea politică şi economică pe care populaţia iraniană o refulase“, apreciază Ali Vaez, de la International Crisis Group. 

Preşedintele iranian Hassan Rohani i-a descris drept „o mică minoritate“ pe cei care au provocat tulburările, adăugând că poporul le va răspunde. El a precizat că, dacă va fi necesar, va mobiliza milioane de persoane pentru a face să înceteze violenţele.

Manifestaţiile de miercuri dimineaţa survin după o noapte de calm în capitala Teheran, unde au avut loc mici proteste în precedentele trei nopţi. „Nicio informaţie nu a fost publicată despre confruntări sau despre arestări la Teheran“, informează agenţia ILNA, apropiată reformatorilor. Desfăşurarea forţelor de poliţie era mai puţin vizibilă decât în zilele precedente, potrivit jurnaliştilor AFP. 

Conform unor cifre publicate de către autorităţi, începând de sâmbătă seara 450 de persoane au fost arestate la Teheran şi alte câteva sute în provincie.

Protestele actuale au debutat cu revendicări de ordin economic dar au luat rapid o turnură politică. Oamenii au protestat mai întâi împotriva scumpirilor şi împotriva guvernului Rohani. Dar imediat au luat în vizor întreg sistemul. Oamenii nu mai au încredere deloc în instituţiile statului. Acesta este şi motivul pentru care demonstraţiile s-au răspândit cu atâta repeziciune, ducând în cele din urmă la confruntări violente.

Amestecul de sărăcie şi şomaj, pe de-o parte, şi neîncrederea faţă de guvern şi instituţiile sale, pe de alta, este cauza protestelor. Dar protestele au început cu doar câteva zile în urmă. La ele ia parte mai ales populaţia pauperă din mediul urban. Dizidenţii politici şi culturali influenţi nu s-au alăturat demonstranţilor.

Aşa încât guvernul poate reprima protestele cu mijloace violente dacă nu se alătură manifestanţilor şi alte segmente ale populaţiei iraniene nemulţumite. Această stare a lucrurilor poate duce la o întărire pasageră a puterii deţinute de cercuri militare şi de conservatorii adepţi ai liniei dure. Dar aceasta nu va schimba cu nimic situaţia. Nemulţumirile vor creşte iar forţele care revendică schimbarea vor deveni tot mai puternice pe zi ce trece.

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, anunţă ”sfârşitul răzvrătirii”

Şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a dat asigurări miercuri că este în măsură să anunţe ”sfârşitul răzvrătirii”, referindu-se la protestele faţă de putere şi dificultăţile economice care zguduie Iranul de aproape o săptămână, relatează AFP.

”În această răzvrătire au existat maximum adunări de 1.500 de persoane, iar numărul scandalagiilor nu a depăşit 15.000 de persoane în întreaga ţară”, a adăugat el, citat de site-ul Gardienilor Revoluţiei.

”Un mare număr de scandalagii, aflaţi în centrul răzvrătirii (...), a primit o formare din partea contrarevoluţiei şi monafeghin-ilor (ipocriţi)”, a acuzat el, folosind un termen insultător în desemnarea Mujahedinilor Poporului.

Aceştia ”au fost arestaţi şi va avea loc o acţiune fermă împotriva lor”, a subliniat generalul.

Mohammad Ali Jafari a insistat că mii de persoane au fost ”antrenate” de Statele Unite cu scopul de a ”provoca tulburări în Iran”.

”Trebuie să mulţumim marelui popor iranian, deoarece, imediat ce oamenii au înţeles că mâna străinilor şi răzvrătitorilor era implicată, ei şi-au despărţit drumul, în pofida problemelor economice, cu scopul de a apăra valorile Revoluţiei şi Iranului islamic”, a mai spus el.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite