Flux masiv cargoboturi către Siria dinspre Rusia, inclusiv dinspre Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută cargoboturi au ajuns în Siria în ultimele săptămâni, cel mai mare flux de transport maritim în peste un an, observat în contextul intensificării raidurilor aeriene ale Rusiei pe teritoriul sirian pentru susţinerea regimului de la Damasc.

Cargoboturile au sosit direct din Rusia, din porturi de la Marea Neagră, precum Constanţa, dar şi din Liban şi Egipt, potrivit unor informaţii obţinute de Reuters de la surse din transportul maritim, serviciile de informaţii şi din comerţul internaţional.

Potrivit surselor, încărcăturile conţin aprovizionări pentru susţinerea ofensivei ruse în Siria, mai exact combustibili, echipamente şi provizii militare, dar şi cereale şi zahăr pentru hrănirea celor implicaţi în lupte. Agenţia Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent încărcăturile cargoboturilor.

Unele transporturi au fost efectuate pentru îndeplinirea unor ordine date de Damasc şi Moscova, în timp ce altele au fost făcute de furnizori privaţi ce vor să profite de oportunitatea de a-şi vinde mărfurile în contextul intensificării luptelor, au precizat sursele citate.

„Trasporturile au parte de susţinere. Logistica aducerii de cargoboturi este complexă şi haotică. Observăm toate aceste activităţi ca urmare a implicării mai mari a Rusiei“, a declarat o sursă din domeniul transportului de mărfuri din Orientul Mijlociu.

Costul transportului către Siria pe cargoboturi a crescut în ultimele două săptămâni cu 25%, până la 80 de dolari pe tonă, a declarat sursa citată.

Rusia nu a emis niciun ordin de furnizare de mărfuri către Siria, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului rus.

„Noi nu comentăm niciodată - perioade, date, modalităţi sau număr de livrări. Nu comentăm“, a reacţionat Viaceslav Davidenkov, purtătorul de cuvânt al companiei Rosoboronexport, ce deţine monopolul asupra exporturilor de armament ale Rusiei.

Un purtător de cuvânt al armatei ruseşti a refuzat la rândul său să comenteze.

Sira se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate preşedintelui Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Statul Islamic (Statul Islamic în Irak şi Siria / Statul Islamic în Irak şi Levant).

Rusia a început pe 30 septembrie raiduri aeriene pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad, o intervenţie lansată după intensificarea transporturilor de armament şi trimiterea de efective militare către Siria.

Bilanţul conflictului sirian depăşeste 250.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite