Analiză Reuters: 80% dintre atacurile aeriene ruse din Siria nu ţintesc ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 80% dintre atacurile aeriene ruse în Siria nu ţintesc zone controlate de Statul Islamic, ci alte organizaţii care se opun regimului lui Bashar al-Assad.

Potrivit unei analize Reuters, care citează datele Ministerului rus al Apărării, atacurile se concentrează în zone controlate de alte grupuri ce se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad, printre care militanţi al-Qaida, dar şi luptători susţinuţi de SUA şi aliaţii lor.

Datele Ministerului rus al Apărării arată că Forţele Aeriene Ruse au lovit 64 de locaţii în ultimele trei săptămâni, de la începutul campaniei ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Dintre acestea, maximum 15 au avut loc în zone controlate de Statul Islamic, potrivit datelor Institutului pentru Studiul Războiului.

„Dacă ne uităm pe hartă putem înţelege uşor că ei nu luptă cu Statul Islamic, ci cu grupurile de opoziţie”, a declarat Alexander Golts, editorialist specializat în apărare şi redactor-şef adjunct al cotidianului online Yezhednevny Zhurnal.

Datele sprijină acuzaţiile lansate de Washington şi NATO, care spun că intervenţia rusă în Siria, cea mai amplă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, îşi propune să îl susţină pe Assad, care a vizitat Moscova marţi pentru a-i mulţumi lui Putin pentru ajutor.

Alte motive ale Moscovei ar putea fi să menţină o prezenţă strategică în Orientul Mijlociu sau să se prezinte ca o putere militară globală într-o perioadă în care relaţiile cu Occidentul au ajuns la cel mai prost nivel post-sovietic, pe fondul crizei din Ucraina.

Oficialii ruşi au respins acuzaţiile şi au declarat în repetate rânduri că ţintesc Statul Islamic, alături de alte grupuri catalogate drept terorişti islamişti. Ei susţin că Rusia şi Occidentul luptă cu un duşman comun.

Datele sugerează însă altceva. Din 30 septembrie, armata rusă a trimis 780 de misiuni aeriene, care au atacat circa 800 de ţinte de pe teritoriul Siriei. Chiar luni, avioanele sale au atacat şase locaţii dintre care niciuna nu era controlată de Statul Islamic.

„Scopul acestor atacuri aeriene este de a sprijini ofensiva terestră a armatei siriene”, mai explică Golts.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat informaţiile.

Declaraţiile SUA arată că 84 de atacuri ale coaliţiei conduse de americani au lovit 13 locaţii controlate de Statul Islamic în Siria între 30 septembrie şi 19 octombrie.

Spre deosebire de campania rusă, atacurile coaliţiei vizează locaţii din nordul şi estul Siriei, unde militanţii ISIS controlează părţi importante din teritoriu.

Un diplomat occidental a declarat la New York că 85% dintre atacurile ruse au avut ca ţintă grupuri ce nu sunt afiliate Statului Islamic.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, 370 de persoane au fost ucise în campania rusă în Siria, dintre care o treime civili.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite