Exces de zel. Au tras cu o rachetă Patriot de 3 milioane de dolari pentru a distruge o dronă de 200 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aliat al SUA care este în clubul select al naţiunilor dotate cu sisteme antiaeriene Patriot a tras cu o astfel de rachetă, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru a doborî o dronă care costă numai 200 de dolari, a anunţat generalul David Perkins, la simpozionul Global Force, organizat de armata americană.

Conform militarului american, nu a fost vorba de un exerciţiu , arată publicaţia Futurism. „Avem un aliat foarte apropiat care s-a confruntat cu un adversar care folosea un mic quadrocopter (n.e. - dronă cu patru elice). L-au doborât cu o rachetă Patriot”, a spus Perkins, fără a da numele ţării. „Nu ştiu dacă a fost un schimb economic bun”, a adăugat generalul.

O rachetă Patriot poate lovi ţinte aflate la mare distanţă şi la orice altitudine. Capabilă să atingă viteze peste nivelul Mach 2 (aprox. 2450 km/h), racheta este produsă de companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon. O astfel de rachetă costă în jur de 3 milioane de dolari. Drona implicată era un model care se găseşte pe Amazon şi costă în jur de 200 de dolari, potrivit militarului american. 

Experienţa de luptă

Sistemul Patriot a câştigat notorietate în timpul războiului din Golful Persic din 1991 când a interceptat, se pare, 40 de rachete irakiene de origine sovietică Scud lansate spre Israel şi Arabia Saudită. În anul 2014, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. 

Rata de succes

Privitor la eficacitatea sistemelor Patriot, US Army a pretins iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, aceste procente au fost reduse până la 70% şi 40%. Conform studiilor, dacă o ţintă este vizată de o singură rachetă Patriot (vechea variantă) rata de succes este de 50%. Dacă ţinta este vizată de două rachete procentul va fi de 75% în timp ce trei rachete vor avea o eficacitate de 87,5%.

Clubul select Patriot

România se numără printre ţările care au achiziţionat sisteme Patriot de la americani. este vorba de 

şapte unităţi modernizate Patriot constând în şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III.  

România va mai achiziţiona în acest pachet echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, dar şi servicii de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia.

Cu achiziţionarea acestor sisteme, România a intrat în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite