FOTO VIDEO Bijuteriile Armatei Române, scoase la Paradă. Care sunt noile sisteme moderne de armament care defilează de 1 Decembrie
04.000 de militari cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. În premieră, vor fi arătate publicului o serie de noi sisteme de armament intrate în dotarea MApN.
PATRIOT
În primul rând este vorba de un modern şi mult încercat în luptă sistem de rachete Patriot, care poate combate atât ameninţările aeriene clasice de tip avion/elicopter/UAV, cât şi rachetele tactice şi de croazieră. Conform programului de înzestrare esenţial denumit „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare”, România va achiziţiona 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, configuraţie 3 +.
Prin această achiziţie, România a intrat în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete.
Cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă. Pentru îmbunătăţirea sistemului, Raytheon International a efectuat peste 3.000 de teste la sol mai mult de 1.500 de teste de zbor.
România va cumpăra. În total, şapte unităţi modernizate Patriot constând în şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. România va mai achiziţiona în acest pachet echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, dar şi servicii de instruirea personalului, de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Valoarea totală a programului se ridică la 4,64 miliarde de dolari.
PIRANHA V
O altă preieră la paradă va fi PIRANHA V . Acest tip de blindat asigură transportul de trupe, guri de foc în misiuni de luptă, puncte de comandă mobile, aruncătoare de calibre mari, tractoare de evacuare şi reparaţii, vehicule de evacuare medicală şi vehicule de cercetare Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară.
Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. ”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, precizează MApN.
Piranha 5 este un blindat de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor cu o putere de aproape 600 de cai, o autonomie de peste 500 de km şi o viteză de 100 de km/h.
România va intra în posesia a 227 de astfel de blindate în valoare totală de 895 milioane de euro.
SPIKE LR
Un alt sistem nou este cel al rachetelor antitanc SPIKE LR (Long Range). Ele vor fi arătate publicului montate pe autovehicule blindate URO VAMTAC. Sistemul antitanc portativ SPIKE-LR este destinat pentru angajarea maşinilor blindate şi a tancurilor aflate la o distanţă de până la 4 km, în orice condiţii meteo, pe timp de zi şi pe timp de noapte. Dirijarea rachetei la ţintă se poate realiza automat sau de către un operator prin intermediul legăturii de fibră optică.
Potrivit oficialilor din MApN, aproximativ 500 de militarii străini vor participa la Paradă. Ei sunt din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.
Parada va fi se În premieră, ca avioane de luptă, Forţele Aeriene vor aduce la Parada de Bucureşti numai avioanele F-16. Bătrânele MIG-uri 21 vor survola în alte localităţi din ţară, unde se vor desfăşura parade militare locale. Alături de avioanele F-16 cu piloţi români la manşă se vor afla şi aparate F-18 ale forţelor armate canadiene.