Criză politică neobişnuită într-o cunoscută destinaţie turistică: India şi SUA, chemate să răstoarne preşedintele. Atenţionare de călătorie pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Male, capitala Republicii Maldive FOTO Wikipedia
Male, capitala Republicii Maldive FOTO Wikipedia

India şi Statele Unite sunt chemate să răstoarne un şef de stat şi să tranşeze astfel o criză politică mai rar întâlnită.

Micul arhipelag turistic Maldive, cunoscut mai mult pentru plajele sale paradisiace, trece prin vremuri tulburi. Preşedintele Abdulla Yameen (foto mai jos), în vârstă de 58 de ani, se pare că nu mai e de acord cu separarea puterilor în stat.  În numai câteva zile, a instaurat starea de urgenţă, a suspendat activitatea Parlamentului şi a ordonat arestarea şefului Curţii Supreme. Printre victimele acestei ofensive politice se numără şi doi dintre predecesorii săi la preşedinţie, fratele său vitreg Maumoon Abdul Gayoom, care a condus ţara din  1978 până în 2008, şi Mohamed Nasheed, aflat la putere din 2008 până în 2012. Acesta din urmă a cerut intervenţia militară a Indiei şi măsuri financiare din partea Statelor Unite împotriva actualei puteri de la Male.

Presedintele maldivian Abdulla Yameen FOTO EPA

Preşedintele maldivian Abdulla Yameen FOTO EPA

Preşedintele maldivian şi-a înteţit acţiunile împotriva opozanţilor după ce Curtea Supremă a casat condamnările la închisoare date împotriva a nouă politicieni. Potrivit Curţii, condamnările în cauză sunt „contestabile şi motivate politic“, fapt ce necesită redeschiderea proceselor. Mai mult, Curtea Supremă din Maldive a decis reintegrarea în post a 12 deputaţi demişi la jumătatea perioadei de mandat.

Abdulla Yameen a refuzat să dea curs deciziilor Curţii şi a trecut la ofensivă. A instaurat starea de urgenţă pentru o perioadă de 15 zile, a suspendat lucrările Parlamentului şi a forţat arestarea preşedintelui Curţii Supreme.

Potrivit AFP, dacă ar fi pus în aplicare deciziile Curţii, preşedintele maldivian ar fi trebuit să elibereze doi rivali politici puternici: fratele său vitreg şi fostul preşedinte. Ori acesta din urmă şi-a anunţat deja intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc în toamna anului curent. Mai mult, el ar fi pierdut controlul Parlamentului, întrucât cei 12 deputaţi demişi sunt foşti membri ai taberei sale care s-au alăturat opoziţiei pentru a forma o majoritate.

Aflat în exil în Marea Britanie, Mohamed Nasheed (foto mai jos) a emis un comunicat în care cere intervenţia militară a Indiei şi instituirea unui blocaj financiar din partea Statelor Unite.

Mohamed Nasheed FOTO EPA

Mohamed Nasheed FOTO EPA

„Preşedintele (Abdulla) Yameen a declarat legea marţială în mod ilegal şi a confiscat statul. Trebuie să răsturnăm puterea. Poporul din Maldive are o cerere legitimă către guvernele din întreaga lume, în special către India şi Statele Unite“, scrie Nasheed, care îşi datorează reputaţia în special luptei pe care o duce împotriva încălzirii globale.

„Vrem ca Guvernul indian să trimită un reprezentant sprijinit de armată pentru a elibera judecătorii şi deţinuţii politici, între care fostul preşedinte Maumoon Abdul Gayoom (…). Solicităm o prezenţă fizică“, a insistat fostul lider de la Male.

Adresându-se Statelor Unite, Mohamed Nasheed  a propus ca „instituţiile financiare americane să întrerupă toate tranzacţiile în dolari ale reprezentanţilor regimului din Maldive“.

Condamnat în 2015 la 13 ani de închisoare pentru „terorism“, Mohamed Nasheed a reuşit un an mai târziu să obţină azil în Marea Britanie.

Armata indiană nu este străină de intervenţiile în Maldive. În timpul ultimei mari crize politice din acest stat insular din Oceanul Pacific, în 1988, a desfăşurat operaţiunea „Cactus“, care a pus capăt tentativei de lovitură de stat împotriva lui Maumoon Abdul Gayoom.

Departamentul de Stat american s-a declarat duminică „tulburat şi dezamăgit“ de situaţia politică din Maldive şi a îndemnat guvernul acestui stat să respecte legea.

FOTO 123 RF 

Maldive FOTO 123 RF

Atenţionare de călătorie

Pe de altă parte, numeroase ţări, între care Franţa, China şi India îndeosebi, şi-au sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în acest arhipelag de aproximativ 350.000 de locuitori care îşi asigură bugetul în principal din turism.

Şi Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Maldive.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Maldive că, din cauza escaladării situaţiei politice, autorităţile locale au decretat stare de urgenţă, pentru 15 zile, cu efecte precum limitarea anumitor drepturi şi servicii, care se vor manifesta cu preponderenţă în capitala Male.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica India: +911126141663, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la New Delhi: +918130303444“, se arată în comunicatul MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite