Câtă putere mai are gruparea jihadistă Stat Islamic, după ce a pierdut mare parte din teritoriul pe care-l controla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Islamic este pe cale să-şi piardă ultimul bastion de pe malurile Eufratului în Siria, însă deşi vremea sa de stăpânire teritorială a trecut pentru moment, există o viziune aproape universală că gruparea jihadistă încă rămâne o ameninţare, scrie Reuters.

Ce a realizat înfrângerea sa teritorială

Deţinerea de teritoriu în Irak şi Siria a diferenţiat gruparea Stat Islamic (SI) de altele precum al-Qaeda şi a devenit un element central pentru misiunea sa, atunci când a declarat un califat în 2014, susţinându-şi suveranitatea asupra tuturor popoarelor şi teritoriilor musulmane.

Distrugerea cvasi-statului pe care SI l-a construit acolo îi neagă grupării cea mai potentă propagandă şi cel mai eficient instrument de recrutare, precum şi o bază logistică unde şi-a putut antrena luptătorii şi planifica atacuri peste hotare. De asemenea, i-a eliberat pe foştii săi supuşi de la execuţii şi pedepse draconice pentru încălcarea regulilor stricte ale SI şi pe unele minorităţi de sclavie sexuală şi masacrare.

Războiul a omorât mii de luptători ISIS şi din punct de vedere financiar, înfrângerea SI privează gruparea de resurse mai mari decât a avut oricare altă mişcare jihadistă, inclusiv taxarea locuitorilor şi venituri din vânzarea de petrol.

Ce ameninţare mai aduce Statul Islamic în Irak şi Siria

Sub înfăţişarea precedentă a unei ramuri a al-Qaeda în Irak din deceniul trecut, gruparea jihadistă a făcut faţă greutăţilor prin trecerea în subteran, câştigând timp pentru a apărea brusc din nou.

De când a suferit pierderi devastatoare de teritoriu în 2017, SI s-a îndreptat constant spre astfel de practici. Celule teroriste din Irak au organizat campanii de răpiri şi ucideri pentru a submina guvernul de la Bagdad.

Gruparea a executat şi multe atacuri cu bombă în nord-estul Siriei, care este controlat de forţele kurde susţinute de către SUA, inclusiv unul în ianuarie, în urma căruia au murit patru americani. Oficialii kurzi şi americani susţin că ameninţarea de acolo persistă.

În Siria, luptătorii grupării încă rezistă într-o zonă deşertică izolată, aproape de drumul dintre Damasc şi Deir al-Zor.

Ce s-a întâmplat cu liderii, luptătorii şi adeptii Statului Islamic

Soarda liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, rămâne un mister. Experţii de top ai Guvernului american cred cu tărie că el încă este în viaţă şi se ascunde în Irak, potrivit unor surse ale SUA, citate de Reuters. Alţi lideri importanţi au fost ucişi în atacuri aeriene.

Mii de luptători şi adepţi au fost, de asemenea, ucişi şi mulţi alţii capturaţi. Un număr necunoscut încă se află în Siria şi Irak.

În Irak, membrii Statului Islamic sunt încarceraţi şi deseori executaţi. Forţele Democrate Siriene au reţinut în jur de 800 de luptători străini. 

Forţele Democrate Siriene sunt nemulţumite de faptul că statele occidentale au reţineri în a-şi lua înapoi luptătorii străini, care sunt văzuţi ca ameninţări acasă, dar care ar putea fi şi greu de condamnat.

Poate Statul Islamic să mai organizeze sau să inspire atacuri în străinătate?

Şeful agenţiei MI6 din Marea Britanie a avertizat că gruparea se va întoarce la atacuri „asimetrice”.

Chiar şi după ce a început să piardă teritoriu din punct de vedere militar, SI a revendicat mai multe atacuri care au avut loc în diferite ţări, deşi acestea au fost puse pe seama „lupilor singuratici”.

Gruparea a început acum câţiva ani să facă apel la străinii de peste hotare să-şi organizeze propriile atacuri, în loc să se concentreze exclusiv pe cele care sunt efectuate de agenţi antrenaţi, susţinuţi de ierarhia SI.

La începutul anului 2018, şeful comandamentului central militar al Statelor Unite a spus că Statul Islamic este rezistent şi rămâne capabil de „a inspira atacuri în toată regiunea, dar şi în afara Orientului Mijlociu.”

Ce înseamnă prăbuşirea SI pentru viitorul jihadului global

Deşi miezul teritoriului Statului Islamic a fost în Irak şi Siria, jihadiştii care luptă în alte ţări, precum Nigeria, Yemen şi Afganistan, au jurat credinţă SI.

De asemenea, al-Qaeda are numeroase francize în jurul lumii şi alte grupuri islamiste militante sunt active în ţări unde guvernarea normală a fost împărţită între diferite facţiuni.

Ideologia jihadistă a dovedit că se poate adapta odată cu schimbarea circumstanţelor şi nu există o lipsă de război, nedreptate, opresiune, sărăcie şi ură religioasă pe care să le poată exploata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite