Biden îi cere scuze lui Erdogan că nu a vizitat Turcia mai repede, după tentativa de puci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a cerut scuze miercuri de la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru că nu a vizitat mai repede ţara, după tentativa de puci din 15 iulie, în condiţiile în care încearcă să reducă tensiunile cu Ankara, relatează AFP şi Reuters.

„Îmi cer scuze. Mi-ar fi plăcut să pot veni mai devreme”, i-a spus Biden lui Erdogan, care le-a reproşat aliaţilor săi occidentali, în frunte cu SUA, că nu au dat dovadă de solidaritate după tentativa de lovitură de stat şi că nu au vizitat Ankara.

Anterior, în cursul unei întâlniri cu premierul turc Binali Yildirim, Biden a dat asigurări că Washingtonul cooperează cu Ankara privind extrădarea clericului de opoziţie Fethullah Gulen, pe care Guvernul turc îl acuză că a orchestrat tentative de puci. Biden a subliniat, însă, că Statele Unite Unite au nevoie de dovezi, pentru a putea respecta procedurile legale.

Declaraţiile vin la câteva ore după ce preşedintele Erdogan a avertizat că Washingtonul „nu are nicio scuză” să nu îl extrădeze pe Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în SUA din 1999.

Cererea de extrădare a lui Gulen, rămasă fără răspuns, şi atitudinea occidentală, percepută de turci drept rece, după lovitura de stat au deteriorat relaţiile dintee Statele Unite şi Turcia, un aliat NATO şi partener în războiului împotrivia organizaţiei teroriste Stat Islamic.

„Nu avem (...) niciun interes în apărarea cuiva care a făcut rău unui aliat”, a subliniat Biden. Însă trebuie respectate standardele impuse de legile americane, a adăugat el.

Experţi în drept au avertizat că procesul de extrădare ar putea dura ani de zile. Chiar dacă ar fi aprobată de un judecător, cererea de extrădare ar trebui să fie aprobată de secretarul de stat, care poate lua în calcul factori ce nu ţin de legislaţie, precum argumentele umanitare.

După întâlnirea lui Biden, Yildirim a declarat că Turcia şi Statele Unite nu ar trebui să permită incidente care să le afecteze relaţiile, dar Ankara se aşteaptă ca procesul legal de extrădare a lui Gulen să nu sufere întârzieri.

„Dacă procesul de extrădare al acestui lider terorist ar putea fi accelerat, dacă va continua astfel cooperarea noastră în această chestiune, poporul turc îşi va reveni rapid din tristeţe şi dezamăgire”, a afirmat el.

Cu puţin înainte de sosirea lui Biden, forţele turce au lansat o operaţiune majoră în Siria, pentru îndepărta militanţii ISIS din oraşul sirian Jarablus. Forţele turce au fost susţinute de avioanele de luptă ale coaliţiei conduse de SUA.

Însă relaţiile dintre SUA şi Turcia au fost complicate de acest conflict. Washingtonul susţine relebelii kurzi YPG în lupta împotriva ISIS. Pe de altă parte, Ankara este îngrijorată că avansul YPG le va da curaj insurgenţilor kurzi din sud-estul Turciei.

În acest context, Biden a cerut ca miliţia turcă YPG din Siria să se retragă din nou la est de fluvial Eufrat. Mai mult, vicepreşedintele a ameninţat că, în caz contrar, forţa va pierde susţinerea americană.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite