Autorităţile algeriene recunosc greşelile făcute în criza ostaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza de exploatare a gazului de la In Amenas a fost asediată de rebelii islamişti care s-au aflat în conflict cu armata algeriană timp de patru zile.  FOTO: Reuters
Baza de exploatare a gazului de la In Amenas a fost asediată de rebelii islamişti care s-au aflat în conflict cu armata algeriană timp de patru zile.  FOTO: Reuters

Mourad Medelci, ministrul de Externe algerian, a declarat că ţara sa are nevoie de ajutor internaţional pentru a susţine eforturile de combatere a terorismului. Politicianul a admis că armata algeriană  a comis greşeli în gestionarea situaţiei de criză, conform ziarului britanic „The Guardian.”

Armata algeriană a făcut greşeli pe parcursul operaţiunilor de eliberare a ostaticilor reţinuţi de rebelii islamişti în deşert, la complexul de exploatare a gazelor, eveniment în urma căruia au murit mai multe zeci de lucrători străini, printre care şi doi români.

Ofensiva forţelor armate algeriene împotriva luptătorilor islamişti a durat patru zile şi a vizat baza de exploatare a gazelor de la In Amenas, la finalul căreia ţara a trebuit să înfrunte criticile puterilor internaţionale. Mourad Medelci a recunoscut că Algeria are nevoie de sprijin în lupta împotriva terorismului.

Decizia oficialilor algerieni de a refuza ajutorul străin în gestionarea crizei ostaticilor şi aceea de a ordona armatei să deshidă focul asupra vehiculelor cu ostatici au atras oprobiul internaţional. Cel puţin 81 de persoane au murit în timpul schimburilor de focuri, printre care se numără muncitori români, britanici, americani, francezi, japonezi şi norvegieni.

Criza a debutat pe 16 ianuarie în momentul în care grupul jihadist afiliat al-Qaida a atacat complexul de exploatare a gazelor condus de compania britanică  BP, cea norvegiană Statoil şi compania petrolieră de stat din Algeria. În ziua următoare, armata algeriană a atacat baza de exploatare a gazelor pentru a limita rebelii.

Suntem în curs de evaluare a greşelilor noastre. În cadrul acestei evaluări, ne concentrăm mai mult pe stabilirea faptului că operaţiunea a fost un succes”, a declarat Medelci în cadrul reuniunii Forului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

De asemenea, politicianul a adăugat că Algeria va consolida măsurile de securitate în punctele în care îşi desfăşoară activitatea muncitorii străini şi a insistant asupra faptului că lucrătorii „vor continua să lucreze în Algeria şi că aceasta este cea mai bună cale de a răspunde teroriştilor.”

Medelci a susţinut decizia guvernului algerian de a proceda spre atac, mai degrabă decât de a negocia. „În confruntarea cu o asemenea atitudine, nu vor rezolva problema doar cuvintele. Ci acţiunea”, a declarat vineri pentru agenţia de ştiri Associated Press.

Cu toate acestea, oficialul algerian a admis că ţara sa are nevoie de sprijin în lupta împotriva terorismului internaţional, Algeria experimentând decenii de violenţă extremă. Investitorii internaţionali şi muncitorii străini au fost ţinta atacului, mai degrabă decât Algeria, a susţinut Medelci.

Doi români au fost ucişi în timul operaţiunilor desfăşurate de armata algeriană, iar unul a reuşit să evadeze de sub asediul rebelilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite