Argentina a intrat în faliment, pentru a doua oară în ultimii 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Argentinienii, furioşi pe fondurile speculative
Argentinienii, furioşi pe fondurile speculative

Argentina a intrat din nou în faliment, a doua oară în ultimii 13 ani, după ce discuţiile avute în New York între gubvernul de la Buenos Aires şi fondurile speculative au eşuat.


"Propunerile noastre nu au fost acceptate de aceşti "vulturi". Nu au acceptat pentru că, în mod evident, vor mai mult şi imediat", a spus ministrul Economiei din Argentina, Axel Kicillof.

În 2001, Argentina a intrat în incapacitate de plată cu o datorie de aproximativ o sută de miliarde de dolari. Majoritatea creditorilor a acceptat să fie rambursat 65 la sută din valoarea împrumutului.

Două dintre fondurile de investiţii au atacat, însă, în judecată Guvernul argentinian şi, acum doi ani, au obţinut o primă victorie la New York, unde are loc procesul. Instanţa superioară a refuzat cazul şi, astfel, decizia tribunalului new-yorkez a intrat în vigoare.

Prin urmare, Guvernul argentinian a fost obligat să ramburseze suma de 1,33 miliarde de dolari.

Potrivit experţilor, executivul de la Buenos Aires dispune de mijloace necesare pentru a scăpa de datorie, dar o clauză din precedenta situaţie prevede că toţi creditorii trebuie să fie trataţi egal. Prin urmare, ţara urmează să restituie în total 120 de miliarde de dolari.

Argentina este a doua economie ca mărime din America de Sud.

Agenţia de rating Standard and Poor’s coborâse rating-ul Argentine la “default selectiv”, cu puţin timp înainte ca ministrul argentinian al Economie, Axel Kicillof, să anunţe presei la New York că cele două părţi nu au căzut de acord.

Acest scenariu a împins Argentina la incapacitate de plată pentru suma de 539 milioane de dolari, întrucât a treia cea mai mare economie latina nu a fost în măsură să plătească această sumă înainte de miezul nopţii.

MediatorUL desemnat de justiţia americană pentru a conduce negocierile, Daniel Pollack, declarase: “Din nefericire, niciun acord nu a fost atins şi Republica Argentina se va găsi în manieră iminentă în situaţia de default” de plată.

Potrivit analiştilor, una dintre primele consecinţe ale falimentului este îndepărtarea pe termen lung a Argentinei de pieţele internaţionale de capital, din care a fost exclusă după falimentul din 2001.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite