Ţara care refuză să-şi evacueze cetăţenii din China: „Le e mai bine acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni cu măşti de protecţie ies dintr-o companie chinezească din Islamabad  FOTO AFP
Oameni cu măşti de protecţie ies dintr-o companie chinezească din Islamabad  FOTO AFP

În Wuhan, oraşul închis de carantina instituită pentru limitarea răspândirii coronavirusului, trăiesc 800 de studenţi pakistanezi pe care guvernul din Islamabad refuză să-i evacueze.  Patru dintre ei au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.

În timp ce alte ţări şi-au retras deja cetăţenii din epicentrul focarului de coronavirus, oficialii din Islamabad au declarat că o asemenea decizie ar fi „iresponsabilă”, deoarece ţara nu are capacitatea de a preveni răspândirea virusului şi de a-i trata pe cei infectaţi.  

Decizia reflectă deficienţele sistemului de asistenţă medicală din Pakistan, care s-a luptat mult timp cu resurse limitate şi corupţia înrădăcinată, scrie Washington Post. De altfel, ţara deţine un record negativ în a ţine sub control focarele virale şi este una dintre puţinele din lume care încă se luptă cu poliomielita, având peste 130 de persoane infectate în 2019. 

Azlan Nihar este unul dintre cei 800 de studenţi pakistanezi blocaţi în Wuhan.

Nu vom permite ca fiul nostru să fie sacrificat pentru alţii. Pentru că asta face Guvernul acum: îl sacrifică pentru alţii“, a declarat mama lui Nihar, referindu-se la incapacitatea guvernului de a pune în carantină oamenii, aşa cum au procedat alte ţări după evacuarea lor din Wuhan. Ministerul Afacerilor Externe a evacuat, pe 1 şi pe 2 februarie, patru cetăţeni români din zona de focar a infecţiei cu coronavirus din China.

Deşi refuză să-şi aducă cetăţenii din Wuhan, Pakistanul a reluat zborurile către şi din alte oraşe din China. Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că toţi pasagerii vor fi examinaţi înainte de îmbarcarea în avioane în China şi după aterizarea în Pakistan.

Doctorul Zafar Mirza (foto jos), un consultant al premierului din Ministerul Sănătăţii, a apărat decizia ţării de a nu-şi evacua cetăţenii, afirmând într-un interviu că hotărârea este „bună şi pentru ţară, şi pentru studenţii de acolo”. El a spus că China are capacitatea de a ţine virusul sub control.

Zafar Mirza - Pakistan FOTO AFP

FOTO AFP

Oamenii noştri sunt îngrijiţi în mod corespunzător. Facem ce este mai bine pentru ei. Credem că orice act iresponsabil ar putea duce la răspândirea virusului, a spus Mirza. 

Familiile studenţilor blocaţi au protestat faţă de decizia guvernului, la fel şi politicienii din opoziţie.

„Guvernul ar trebui să-i aducă imediat pe studenţii noştri, cu excepţia celor afectaţi de virus. Pot fi testaţi din nou şi ţinuţi în carantină o perioadă“, a declarat un politician din opoziţie. 

Presa locală, însă, scrie că mulţi pakistanezi sunt de acord cu decizia guvernului. 

„Deşi suntem conştienţi de suferinţa pakistanezilor blocaţi şi de faptul că ar fi trebuit să li se acorde asistenţă guvernamentală mult mai devreme, pragmatismul trebuie să dicteze răspunsul statului. Este regretabil că facilităţile din această ţară nu se ridică la necesităţile de carantină, un aspect important al unui sistem de sănătate funcţional”, se arată într-un editorial care subliniază că un focar de coronavirus în Pakistan ar fi devastator.

Zeeshan Abbasi, în vârstă de 23 de ani, studia chineza la Wuhan, când coronavirusul i-a determinat pe oficiali să închidă oraşul. De atunci stă izolat într-o cameră, singurele vizite pe care le primeşte fiind de la oficiali chinezi care îi aduc mâncare şi efectuează controale medicale zilnice.

Înainte de izbucnirea epidemiei, studiile lui Zeeshan în China erau motiv de mândrie pentru familia sa. Plănuia să se întoarcă în ţară după absolvire, dar acum a devenit prizonier într-o ţară din care îşi doreşte să plece cât mai repede, spune familia sa. 

„Văd impactul negativ pe care îl are această situaţie asupra lor. Sunt izolaţi de familii şi de întreaga lume", a spus fratele său, care ţine legătura cu Zeeshan prin aplicaţii de mesagerie şi apeluri telefonice video. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite