Faţa nevăzută a luptei cu virusul din China: medicii au răni pe mâini şi pe faţă, poartă scutece şi dorm pe unde apucă
0Medicii care îngrijesc pacienţii bolnavi de coronavirus din Wuhan, China, au publicat pe reţelele sociale fotografii cu urmele lăsate pe faţa lor de echipamentele de protecţie. Un doctor care a lucrat în schimburi interminabile într-un spital din Wuhan şi a îngrijit bolnavii de coronavirus a distribuit fotografii cu mâinile lui sângerânde.
Chen Jun, director-adjunct al departamentului de cercetare de la spitalul pulmonar Wuhan, a spus că a petrecut peste 12 ore testând posibile cazuri de coronavirus în laborator, în fiecare zi, scrie Fox News, potrivit AsiaWire.
De aceea, a avut în mâini mănuşi de protecţie, ca să îl apere de boala care a îmbolnăvit peste 30.000 de oameni şi a omorât peste 600. Chen a trebuit să suporte consecinţele ultimelor ore de muncă, inclusiv mâinile însângerate.
Chen a spus că leziunile lui sunt asemănătoare cu cele ale altor medici care lucrează în acest moment pentru a ajuta miile de pacienţi din Wuhan.
Cum se descurcă doctorii
Au existat mai multe informaţii şi despre medici care poartă scutece pentru adulţi, de frică să nu-şi strice echipamentul când folosesc toaleta.
Un medic a declarat pentru „South China Morning Post“ că nu a fost acasă de două săptămâni. China a trimis peste 400 de cadre medicale militare la Wuhan pentru a ajuta doctorii să reziste în faţa numărului mare de pacienţi. Unii medici au semnalat că se confruntă şi cu violenţa pacienţilor frustraţi.
Medici extenuaţi dorm pe holurile spitalelor sau pe scaune
Emoţiile sunt puternice, pentru că spitalul funcţionează la capacitate maximă de la începutul lunii ianuarie“, a spus un medic. „Mulţi nu pot găsi un pat. Dar ce putem face? Medicii şi asistentele lucrează nonstop, chiar şi tura de la miezul nopţii e mereu completă. Suntem înconjuraţi de pacienţi care tuşesc alături de noi toată noaptea.
Spitalul Central Wuhan a confirmat moartea doctorului Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, medicul care ar fi fost reţinut pentru că îi avertizase pe alţii despre coronavirus, înainte de a contracta chiar el boala.
Probleme cu transportul
Săptămâna trecută, UNICEF a trimis la Wuhan inclusiv măşti şi costume de protecţie, dar e dificil accesul în oraş. Wuhan fiind în carantină de pe 23 ianuarie.
Pacienţii şi aparţinătorii spun că dificultăţile de comunicare dintre oficialii locali şi rezidenţi cu privire la ceea ce trebuie făcut şi unde trebuie să solicite ajutor apar din cauza frustrării.
Din moment ce transportul este blocat, pentru pacienţi este dificil să ajungă la secţiile de izolare şi la spitale.
Wuhan şi oraşele înconjurătoare din provincia Hubei sunt blocate de câteva săptămâni, deoarece oficialii din China vor să împiedice răspândirea virusului. Oficialii guvernamentali au ordonat construirea unui spital de 1.000 de paturi într-o săptămână şi câteva zile, spital care deja s-a deschis şi adăposteşte pacienţi. De altfel, a fost deschis deja şi cel de-al doilea spital improvizat la Wuhan, cu capacitate de 1.600 de paturi.